Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Wszystko o piłce we Włoszech - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Na co stać w tym sezonie Juventus?

Scudetto
14
17%
Miejsce w pierwszej trójce
31
37%
Walkę o miejsce w eliminacjach Ligi Mistrzów
20
24%
Poniżej czwartego miejsca
19
23%

Liczba głosów : 84

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Postprzez MarcinW Cz 24.09.2009 18:19

Giovinco dziś nie zagra, bo wyjątkowo Ferrara ma zamiar ustawić dziś zespół w systemie 4-4-2

Gio nie zagra nie dlatego, że Ferrara zamierza ustawić zespół w taki, a nie inny sposób, ale z powodu bardzo kiepskiej dyspozycji (w czym upatrywałbym przyczyny zmiany taktyki), czego wyrazem był ostatni mecz.

że Giovinco nie gra w tym sezonie na swoim poziomie

Co rozumiesz przez jego poziom ? Bo według mnie on jeszcze nie zdążył wypracować swojego poziomu. Po pierwsze dlatego, że nie rozegrał wystarczającej ilości minut dającej nam podstawy do uogólnienia. Po drugie grał w kratkę raz lepiej raz gorzej.

Dla mnie Seba idealnie pasuje do systemu 4-2-3-1

Kłopot polega na tym, że tak nie gracie i grać nie będziecie przy obecnej kadrze. Więc są dwie możliwości albo się przystosuje do nowego systemu albo poleci po sezonie.

ślepcem trzeba być żeby nie widzieć jak wiele pracy wkłada on w gre drużyny

Nie sądziłem, że wystąpie w roli obrońcy wyżej wymienionego użytkownika, ale z całym szacunkiem dla Amauriego. Poziom to on prezentuje marny. Nie strzela bramek (od stycznia !), nie asystuje, a czego się wymaga od napastnika jak nie bramek i asyst ? Wskaż mi chociaż jednego, który regularnie występuje w swoim klubie legitymując się równocześnie tak słabym bilansem ? A skoro mówisz o pracy jaką wkłada w gre drużyny to sugerowałbym abyscie go ustawili na defensywnym tam faktycznie tego się od niego wymaga.

4 świetnych napastników

Niby kogo ? Bo jak na tą chwilę tylko jeden strzela bramki, przy czym daleki jest od świetności. Nie macie choćby jednego napastnika na poziomie tych grających w Interze. Stąd też obecność w pierwszym składzie Amauriego, bo kim go zastąpić ? Przynajmniej absorbuje uwagę obrońców i nie gra dla drużyny przeciwnej jak francuz. Forma Del Piero jest dla mnie jedną wielką niewiadomą, więc o nim się nie wypowiadam.
"W klubie nigdy nie było tak dużo Morattich jak obecnie. Jest prezes, wice prezes Angelo Mario i inne dzieci prezydenta, także jego bratanek Angelo, jest Carlotte i Giovanni, jest Celeste, o której niewiele się mówi"

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Snipp_ Cz 24.09.2009 18:28

Odkąd pamiętam nie wróżyłem Giovinco wielkiej kariery i nadal uważam, że nie będzie on piłkarzem pokroju Del Piero. Co najwyżej pierwszy skład w europejskim średniaku, na nic więcej według mnie Giovinco nie stać.
Snipp_
Bianconeri

Postprzez 10 Cz 24.09.2009 18:57

Snipp_ napisał(a):Odkąd pamiętam nie wróżyłem Giovinco wielkiej kariery i nadal uważam, że nie będzie on piłkarzem pokroju Del Piero. Co najwyżej pierwszy skład w europejskim średniaku, na nic więcej według mnie Giovinco nie stać.

Ja z kolei wiązałem z nim bardzo duże nadzieje, acz zaznaczałem, że przeszkodą mogą być jego warunki fizyczne. I trzeba powiedzieć, że tak chyba niestety jest.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez MarcinW Cz 24.09.2009 19:21

Ja z kolei wiązałem z nim bardzo duże nadzieje, acz zaznaczałem, że przeszkodą mogą być jego warunki fizyczne. I trzeba powiedzieć, że tak chyba niestety jest.

Zakładam, że poprzez warunki fizyczne rozumiesz wzrost. Jak zapewne zauważyłeś L. Messi, czyli zawodnik, który jest na ustach wszystkich jest tylko nieznacznie wyższy. Oczywiście ponadto jest szybszy zwinniejszy i lepiej trzyma się na nogach, ale to wszystko jest również w zasięgu Seby. Nie chce zostać zle zrozumiany i nie mówię, że chłopak zrobi równie błyskotliwą karierę jak Argentyńczyk. Po prostu to nie jest czynnik, który w sposób bezpośredni go dyskwalifikuje. Z tym się nie rodzisz. Ty to osiągasz.
"W klubie nigdy nie było tak dużo Morattich jak obecnie. Jest prezes, wice prezes Angelo Mario i inne dzieci prezydenta, także jego bratanek Angelo, jest Carlotte i Giovanni, jest Celeste, o której niewiele się mówi"

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez maestro Cz 24.09.2009 19:28

MarcinW napisał(a):Gio nie zagra nie dlatego, że Ferrara zamierza ustawić zespół w taki, a nie inny sposób, ale z powodu bardzo kiepskiej dyspozycji (w czym upatrywałbym przyczyny zmiany taktyki), czego wyrazem był ostatni mecz.

Może tak, może nie. Wracamy do jednego wniosku- Giovinco na razie na mediapunta sobie nie radzi.

Co do poziomu, pozwole sobie nie zgodzić się. Widziałem wystarczająco dużo spotkań Giovinco, by wiedzieć na co go stać i bynajmniej nie były to przebłyski. Mówie tu głównie o Empoli, bo pod wodzą Ranieriego, Giovinco grał mało (a kiedy grał, to nie można powiedzieć, że źle). Zawodnik swój poziom ma, co najwyżej może go podnosić z sezonu na sezon ale to Seby w Juventusie póki co nie dotyczy niestety. Nikt też nie będzie budował drużyny pod niego, zawodnik jeszcze sobie na to nie zasłużył, bądź też nie posiada odpowiednich umiejętności jak kto woli. Zgadzam się, że gra w kratkę ale mam nadzieje, że im więcej minut spędzi na boisku, tym stabilniej będzie grał. Inna kwestia czy powinniśmy w jego rozwój inwestować (głównie czas) czy się go pozbyć po sezonie. Osobiście jestem zwolennikiem tego pierwszego wyjścia.

Amauri nigdy wielu bramek nie strzelał. Nie gra na swojej nominalnej pozycji ale system wymaga tego, by jeden z napastników bardziej wspomagał rozgrywającego (Diego) i Amauri to robi (bo Iaquinta i Treze tego nie potrafią). Potrafi przyjąć piłkę i długo ją utrzymać, wygrywa sporo pojedynków 1vs1, jest silny fizycznie, ma dobrą technike i Ferrara stara się to wykorzystać. Już w przeszłości pisałem, że troche za Amauriego przepłaciliśmy ale piszecie o nim, jakby był totalnym niewypałem, a tak przecież nie jest. Nie mam nic przeciwko temu, że Amauri angażuje się w inne elementy gry, póki jest komu strzelać bramki. Nie twierdze, że to fenomen na skalę światową ale Amauri dobrze wpasowuje się w Juventus, nie mamy innego zawodnika o takiej charakterystyce, który mógłby z powodzeniem wspomagać Diego, a także powalczyć w polu karnym kiedy trzeba. Jest oczywiście Del Piero ale oni się jednak sporo różnią, do tego forma Del Piero pozostawiała wiele do życzenia. Amauri może i nie strzela ale przynajmniej 'zapierdala', jak to już ktoś wcześniej napisał. A czego się wymaga od napastnika? tego, co potrafi robić najlepiej, a każdy napastnik jest inny. Od wszystkich ogółem na pewno się wymaga bramek (więcej lub mniej) ale są też inne elementy. Amauri pracuje na bramki i okazje bramkowe innych zawodników. Nie twierdze, że robi to genialnie i nikt inny nie mógłby go zastąpić ale swoją robotę odwala dobrze i póki tak jest, nie mam zapędów do sadzania go na ławce. Zobaczymy co pokaże Del Piero kiedy wróci.

Co do 4 napastników, to nie bede sie licytował co ma Inter, a czego nie ma, bo każdy ma swoją najprawdziwszą prawdę (a zwłaszcza fani Interu i Juventusu). Posiadamy takich zawodników, że Ferrara może sobie pozwolić na różne ciekawe manewry i liczyć na wyśmienitą formę przynajmniej jednego z nich. Treze gra kupe od dawna, tu się zgadzam ale Del Piero to fenomen, jak już złapie forme, to trzyma ją długo i gra wyśmienicie, Amauri jest bardzo wszechstronny, dostosowuje się niemal do każdej roli z przodu, a był też okres czasu, kiedy swoim przebłyskiem i bramkami ratował nam 3 punkty. Iaquinta od kilku miesięcy broni się sam. Nie ma techniki, jest troche drewniany ale strzela na zawołanie. Z tymi zawodnikami możemy grać każdym systemem z przodu: jednym napastnikiem, dwoma albo trzema. Osobną kwestią pozostaje forma każdego z nich. Na razie najwięcej do życzenia pozostawia niedyspozycja Treze.
'I am only a small part of a huge black and white flag that grows with the passing of the years and if each one of you looks closely at it, you will find your own name written on it.' Alessandro Del Piero
maestro
Jack the Raper

Postprzez Boromir Cz 24.09.2009 19:32

Zakładam, że poprzez warunki fizyczne rozumiesz wzrost. Jak zapewne zauważyłeś L. Messi, czyli zawodnik, który jest na ustach wszystkich jest tylko nieznacznie wyższy. Oczywiście ponadto jest szybszy zwinniejszy i lepiej trzyma się na nogach, ale to wszystko jest również w zasięgu Seby.

Przede wszystkim posturę tudzież wagę. Seba w meczu z Bordeaux odbijał się od murzynów. Musi nabrać mięśni.

Co do meczu, to liczę na 3 pkt i rewanż za porażkę z kwietnia gdzie Genoa nas rozbiła w proch i pył wtedy. Trzeba pokazać, że jesteśmy silniejsi i dać sygnał Interowi, że już mogą się bać.

Poulsen w pierwszym składzie a więc 4-3-1-2.
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez 10 Cz 24.09.2009 20:37

Boromir napisał(a):Poulsen w pierwszym składzie a więc 4-3-1-2.

Też tak myślałem. A jednak 4-4-2 z Marchisio na lewej.

Edit: A niektórzy nawet tam 4-3-3 z Amaurim jako lewoskrzydłowym widzą...
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez maciek_88 Cz 24.09.2009 20:45

Jeżeli Poulsenowi nie chce się biec za rywalem, żeby zablokować dośrodkowanie, to niech może po prostu wy*****la z Turynu. On powinien gryźć trawę na każdym centymetrze boiska a w kluczowej akcji odpuszcza rywalowi.
Obrazek
maciek_88
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez bagg Cz 24.09.2009 21:39

ciekaw jestem czy amauri strzelilby bramke, gdyby byl w sytuacji trezeguet. czuje sie oszukany, spalonego przy bramce iaquinty nie widzialem. plusy to forma chielliniego ktory pokazal wiecej w pomocy i ataku niz poulsen i amauri oraz przekozak marchisio, pare glupich strzalow, ale generalnie - swietne zawody.
bagg
Bianconero

Postprzez Davson Cz 24.09.2009 21:40

Dwa prawidłowe gole nieuznane, zajebiście.

Amauri tragiczny, Camor nie lepiej. Czemu zmiany tak późno?
Davson
Skład C
Skład C

Postprzez 10 Cz 24.09.2009 21:41

Ciężko nam się gra z Gasperinim. Dobrze, że udało nam się wyrównać (swoją drogą te mięciutkie wrzutki Grosso - palce lizać), bo po genialnej główce Crespo mocno zwątpiłem. Dobrze że Trez znowu strzelił, szkoda, że nie zrobił tego Amauri (a miał ku temu dwie świetne okazje), bo chyba rzeczywiście zablokował się na dobre. Tak w ogóle: chciałbym zobaczyć powtórkę nieuznanej bramki Iaquinty - moim zdaniem spalonego nie było.

Poulsen jest w ogóle nie z tej bajki. A w Schalke był naprawdę fajnym grajkiem...
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Boromir Cz 24.09.2009 21:42

U Iaquinty spalonego nie było, Treze też już naprawdę minimalny bo chyba barkiem tylko wystawał. Przy golu Trezeguet jak się wszyscy popatrzyli na sędziego a dopiero potem zaczęli się cieszyć :roll:
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez aldoraine Cz 24.09.2009 21:43

Poulsen jeszcze dzisiaj grał w miarę dobrze. Vicka gol był na równi jak wczoraj milito z napoli. sędzia wogóle sędziował na poziomie ekstraklasy
aldoraine
Skład B
Skład B

Postprzez arek_ahig Cz 24.09.2009 21:54

Wydaje mi sie, ze przy obu bramkach spalone byly. Na pewno przy tej drugiej Giorgio, co do pierwszej mam pewne watpliwosci, ale i tak oba spalone byly duzo mniejsze od tego wczorajszego milito. Takie to tylko Interowi puszczaja. 8)
Generalnie jestem zadowolony z przebiegu spotkania, poniewaz mimo braku kilku podstawowych graczy bylismy zespolem lepszym, a Genua to bardzo trudny teren. Poza akcjami brakowymi i strzale zza pola karnego Sculliego nie zagrozili nam powaznie, a i obie bramki to wynik raczej naszej nieporadnosci w defensywie, anizeli swietnej dyspozycji rywali w ofensywie. Szkoda, ze stworzyli 2 akcje bramkowe i obie wykorzystali.

ps. marchisio przekozak 8)

aldoraine napisał(a):Vicka gol był na równi jak wczoraj milito z napoli.

pol metrowego spalonego nazywasz na rowni. :haha:
Ostatnio edytowano Cz 24.09.2009 21:58 przez arek_ahig, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arek_ahig
Kapitan
Kapitan

Postprzez maciek_88 Cz 24.09.2009 21:58

Weźcie mi o tym Scullim nic mówcie nawet. Di Natale z Hiszpanią mi się przypomniał... Królestwo dla osoby, która znajdzie potem w internecie ujęcie z kamery znajdującej się 0,5 metra od jego "występu" (na bet 365 oglądałem) - no esencja włoskiego futbolu to była po prostu...
Obrazek
maciek_88
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy