Ogólna dyskusja o polityce

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Sympatie polityczne użytkowników forum:

PiS
12
19%
PO
8
13%
PJN
3
5%
SLD
2
3%
Ruch Poparcia Palikota
16
26%
PSL
0
Brak głosów
Polska Partia Pracy - Sierpień 80
0
Brak głosów
Kongres Nowej Prawicy
21
34%

Liczba głosów : 62

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Postprzez czeher Pt 09.10.2009 19:15

Wilmore napisał(a):Zmiana klimatu światowej polityki po Bushu, dążenie do porozumienia z przeciwnikami, stopniowe dążenie do zmniejszania potencjału nuklearnego.
Pewnie były lepsze kandydatury i od Obamy na to zasłużył ktoś inny bardziej - to inna sprawa. Nie wolno jednak mówić, że Obama nic nie zrobił i dostał nagrodę za kolor skóry.

To co wymieniles, az takie trudne nie bylo, to tak jak z Leo... bardziej spieprzyc wizerunku Obama nie mogl wzgledem swego poprzednika. Zrobil to co wiekszosc ludu chciala
Niejako dostal za kolor skory... bo chcesz czy nie dokonal dzieki kolorowi pewnego przewrotu, na stanowsiku prezydenta USA... i tym juz jako zjednal z soba (w wielkim skrocie myslowym) amerykanow roznych nacji
Dla mnie poza tym, ze jest bardzo emdialny, dobrze sie sprzedaje, jest krasomowca przez co porywa tlumy.... nic nie zrobil, jak napisali poprzednicy... KPINA
ObrazekObrazek
"Po prostu lubię to i nie przestanę" - Charles Barkley o bukmacherce :P
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Postprzez Mentor Pt 09.10.2009 19:17

Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez NoName1989 N 18.10.2009 20:04

Janusz Korwin-Mikke, legenda polskiej polityki, opuszcza partię, którą sam kiedyś zakładał - Unię Polityki Realnej - informuje Polskie Radio.Korwin-Mikke podjął tę decyzję podczas obrad Konwentu ugrupowania we Wrocławiu. Opuścił partię, gdy Konwent udzielił absolutorium obecnemu prezesowi UPR Bolesławowi Witczakowi. - Brzydzi mnie bycie w jednej partii z ludźmi, którzy głosowali za udzieleniem absolutorium p. Bolesławowi Witczakowi - napisał na swojej stronie internetowej

Ciekaw jestem co dalej zamierza ten Pan, założy nową partię? Czy zostanie przy komentowaniu wydarzeń na swoim blogu.
Obrazek
NoName1989
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

n

Postprzez piwus So 02.01.2010 17:25

Wilmore napisał(a):Jak jestem fanem Wisły, tak dla mnie nieprzedłużenie kadencji Majchrowskiego ze względu na jego ostatnią wypowiedź byłoby porażką wszystkich - Majchrowskiego, mieszkańców Krakowa, kibiców Cracovii i nawet Wisły. To znakomity prezydent

Wilmore napisał(a):Dla mnie (i pewnie dla większości ludzi również) on może być każdym, dopóki jest dobrym gospodarzem. A gospodarzem jest znakomitym.

Zastanawiam się, czy masz normalną opinię na jakikolwiek temat. Nie rozumiem po co wypowiadasz się jako autorytet w sprawach o jakich nie masz pojęcia. To jest chyba największa bzdura jaką napisałeś na tym forum i najlepiej odzwierciedla stan twojego mózgu, z których pochodza takie "oryginalne" i "błyskotliwe" opinie. Równie dobrze mógłbyś wprowadzać ludzi w błąd i mówić, że jest czarnoskóry. Majchrowski nie jest znakomitym prezydentem, jest najgorszym prezydentem, jaki mógł się trafić Krakowowi. I to abstrahując od sympatii klubowych, z którymi się w końcu zdradził wczoraj. Przez dwie kadencje udało mu się dokończyć 2 istotne inwestycje, które sam zaczął: niby-szybki tramwaj (i tak jeszcze nie dokończony) i rondo Mogilskie. Oczywiście nie był pomysłodawcą, tylko realizował plany powstałe za Gołasia, w dodatku prace w założeniu trwające 2 lata zajęły 2 kadencje, przy kilkukrotnym przekroczeniu założonych środków (bynajmniej nie z powodu wzrostu cen materiałów, tylko źle skonstruowanych umów). Prezydenci mający do dyspozycji po jednej kadencji i dużo mniejszy budżet zostawili po sobie więcej w mieście.
Teraz, ponieważ zbliżają się wybory, Majchrowski postanowił za wszelką cenę ROZPOCZĄĆ przed trzecią kadencją, inwestycje, które obiecywał startując w pierwszej kadencji: centrum kongresowe, halę miejską, muzeum Kantora, Muzeum sztuki Współczesnej itp. Problem w tym, że miasto za jego rządów osiągnęło rekordowe zadłużenie i nie może brać dalej kredytu na te rekordowe inwestycję, a wpływy do budżetu, z uwagi na kryzys są wyjątkowo niskie. Na szczęście są jeszcze miejsce miejsce spółki, które mogą wziąć kredyt :). Dzięki temu między innymi MPO może się zadłużyć i dołożyć się do budowy hali :). Pytanie na co miasto będzie miało poza tym pieniądze.
Weźmy jeszcze pod uwagę jeszcze inwestycje miasta robione specjalnie pod prywatną szkołę Majchrowskiego KSW, utrzymywanie Jana Tajstera na funkcji dyrektora Zarządu Dróg, pomimo wyroku sądu za niegospodarność (żeby odejść musiał ewoluować w Jana T. za korupcję i molestowanie), Familię Jacka http://www.klubygp.pl/arch/2006/11_14_f ... kiego.html , pokój do spotkań (ciekawe czy panienki też, czy tylko interesy :)) wynajęty bezterminowo w motelu Forte, z którym w dodatku wówczas miasto sądziło się o teren http://krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/743619.html
1. brak rozwoju miasta przy rekordowych nakładach
2. niegospodarność
3. rekordowe zadłużenie
4. republika kolesi
5. szemrane interesy
Jedyne co można zapamiętać to rondo Mogilskie, tramwaj i remont Starego Miasta i z góry skazaną walkę dla PR-u z Kościołem o zwrot majątku. Czy może być bardziej żałosny dorobek po 8 latach w drugim najbogatszym mieście w Polsce? Kraków się rozwijał, ale raczej sam niż dzięki Majchrowskiemu. Majchrowski prawdopodobnie wygra następne wybory, bo nie ma konkurencji, ale ja gorąco namawiam, by iść na następne wybory i zrobić wszystko, by wyrzucić ją szuje z krakowskiego życia publicznego.

:arrow: A na koniec klasyka, potoczysta polszczyzna (bluzdzyzna) prezydenta a propos motelu Forte: http://majchrowski.wrzuta.pl/audio/8lWP ... ajchrowski
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Postprzez No_Name So 02.01.2010 17:31

Wilmore napisał(a):Znakomite spojrzenie na tytuł prezydenta Krakowa. Znakomite. :lol:
Prezydent Krakowa to nie prezydent Polski. Dla mnie (i pewnie dla większości ludzi również) on może być każdym, dopóki jest dobrym gospodarzem. A gospodarzem jest znakomitym.
A Twoje słowa o godności piastowania stanowiska ( :lol: ) to nic ponad ubranie w ładne słówka wyrzutów pod jego adresem ze strony kibica Wisły.

Przynajmniej znam znaczenie takich słów, i używam ich z premedytacją. A prezydent Krakowa jest prezydentem całego Krakowa i wszystkich Krakowian. Wymawiając te słowa które wypowiedział dał w jasny sposób do przekazania co sądzi o kibicach Wisły. Skoro nie czujesz sie oburzony jako kibic Wisły to gratuluje i współczuje.
Obrazek
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Postprzez Wilmore So 02.01.2010 20:09

Nie mówię o braku oburzenia jako kibic Wisły. Uważam, że jest on znakomitym gospodarzem - piwus musiał dorzucić parę bzdur, ale to pewnych faktów nie zmienia, wystarczy porównać Kraków do Katowic, Warszawy, Szczecina, Poznania, Gdańska czy Łodzi, pod tym względem inwestycje regionalne wypadają najlepiej - a na jego opinię nie wpływa w żaden sposób styl, w jaki się o niektórych mieszkańcach miasta wypowiada. Dla porównania z Katowicami - taki Uszok jest miły dla wszystkich, a miasto jest koszmarne i sytuacja przynajmniej do wiosny się tylko pogarszała, teraz też o żadnych postępach nie słyszałem, wręcz przeciwnie.
Więc wydaje mi się, że prezydenta miasta i tak będę mierzył pod kątem osiągnięć innych prezydentów w Polsce i rozwoju miasta, a nie pod kątem jego i moich preferencji klubowych. :wink:
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bienias So 02.01.2010 20:26

Wilmore napisał(a):Nie mówię o braku oburzenia jako kibic Wisły. Uważam, że jest on znakomitym gospodarzem - piwus musiał dorzucić parę bzdur, ale to pewnych faktów nie zmienia, wystarczy porównać Kraków do Katowic, Warszawy, Szczecina, Poznania, Gdańska czy Łodzi, pod tym względem inwestycje regionalne wypadają najlepiej - a na jego opinię nie wpływa w żaden sposób styl, w jaki się o niektórych mieszkańcach miasta wypowiada. Dla porównania z Katowicami - taki Uszok jest miły dla wszystkich, a miasto jest koszmarne i sytuacja przynajmniej do wiosny się tylko pogarszała, teraz też o żadnych postępach nie słyszałem, wręcz przeciwnie.
Więc wydaje mi się, że prezydenta miasta i tak będę mierzył pod kątem osiągnięć innych prezydentów w Polsce i rozwoju miasta, a nie pod kątem jego i moich preferencji klubowych. :wink:

Przenioslem twojego posta do adekwatnego tematu.

Jakie inwestycje?
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Wilmore So 02.01.2010 20:41

Choćby przyciągnięcie chętnych do projektu loftów (którą to propozycje kompletnie olali urzędnicy w Katowicach!), północna obwodnica Krakowa (wystarczy spojrzeć, ile czasu budowano i planowano dużo mniej wymagającą DTŚ w Katowicach, a ile obwodnice wokół Krakowa i jak daleko pociągnięto tam wymianę dróg), to nieszczęsne rondo mogilskie, szybki tramwaj, Kraków jest też zdecydowanie czystszy od jakiegoś czasu przez zmiany w budżecie, pewnie znalazłoby się parę jeszcze konkretnych inwestycji, ale jako że nie mieszkam w samym Krakowie, to też nie wszystko mnie interesuje.
Słowem - dla mnie, który przeprowadził się z Katowic, rozmach inwestycji w Krakowie jest powalający. Owszem, wszystko można byłoby zrobić szybciej/lepiej/sprawniej/taniej, jak to w Polsce, ale kiedy porównam to do Śląska czy Warszawy, to jestem pod olbrzymim wrażeniem dla sprawności magistratu. Wystarczy spojrzeć dla porównania na postać Uszoka - nie robi nic, nie obiecywał nic - czy Gronkiewicz-Waltz (chyba każdy pamięta jej śmieszną mapkę inwestycji, z której powstała chyba jedna!).
A oba miasta mają przecież wielkie możliwości.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez piwus So 02.01.2010 21:06

Wilmore napisał(a):Uważam, że jest on znakomitym gospodarzem - piwus musiał dorzucić parę bzdur, ale to pewnych faktów nie zmienia, wystarczy porównać Kraków do Katowic, Warszawy, Szczecina, Poznania, Gdańska czy Łodzi, pod tym względem inwestycje regionalne wypadają najlepiej

Król jest jeden. Jak zwykle. Tym razem król argumentów i merytorycznej dyskusji, krakowianin z Katowic.

A najlepsze jest to, że nawet nie zagłębiając się w szczegóły spraw z poprzedniego posta, nie zdążyłem przejść połowy. Przecież nawet nie wspomniałem bzdury o skandalicznie prowadzonej inwestycji stadionu Wisły, gdzie projektowanie zostało powierzone bez przetargu koledze Obtułowiczowi, który wcześniej nigdy nie miał do czynienia ze stadionem. Efektem był stadion przepłacony, wciąż nie do końca zaprojektowany (stan obecny budowy), z niedoróbkami typu planowana jedna szatnia dla piłkarzy i ok. 15 metrowe odległości trybun od murawy. Wciąż są nierozpisane przetargi na dokończenie zapleczy, IT, czy obniżenie murawy.
Albo bzdura o sztandarowej inwestycji sportowej sprzed stadionu, czyli torze do kajakarstwa górskiego, jednego z 4 obiektów tej klasy na świecie, za 16 milionów. Bardzo przydatny w Krakowie. Galeria Krakowska i bloki zamiast Nowego Miasta.
I prawdopodobnie jeszcze nie skończyłem, bo tak można cały dzień. Same sukcesy. Nie porównuję do innych miast, jesteśmy lepsi od mniejszych miast i bez jakichkolwiek inwestycji. A jest to najgorszy możliwy prezydent, bo ostatnie 8 lat zostało zmarnowane i nic po nich nie zostało, w dodatku nie jest czysty i uczciwy. Konkluzja: Majchrowski powinien spierdalać już po pierwszej kadencji, a że w między czasie nic się nie zmieniło, zatem teraz też powinien spierdalać. Dziękuję.
Wilmore napisał(a):Choćby przyciągnięcie chętnych do projektu loftów

Lofty? Te apartamentowce dla bogatych, do robienia których nie trzeba nikogo zachęcać, bo robi je developer na podstawie kalkulacji czy mu się opłaca? Równie dobrze można napisać, że zachęca hotelarzy do budowy hoteli i to jego zasługa. Sektor prywatny się robi sam z siebie w Krakowie, są specjalne strefy ekonomiczne dla biznesu, ale 1. nie maja nic wspólnego z loftami 2. ciężko to podciągnąć pod zasługę prezydenta, bo tak się robi wszędzie. Poza tym powiedzmy sobie, to są inwestycje o marginalnym znaczeniu dla miasta.
Wilmore napisał(a):północna obwodnica Krakowa (wystarczy spojrzeć, ile czasu budowano i planowano dużo mniej wymagającą DTŚ w Katowicach, a ile obwodnice wokół Krakowa i jak daleko pociągnięto tam wymianę dróg),

Za to trzecia nie będzie planowana przed 2019, dzięki zadłużeniu. Bez niej, póki co, Kraków może sobie wsadzić w dupę północną obwodnicę.
Tramwaj ma ledwie jedną nitkę i nie jest dokończony. System regulacji świateł robiony od 7 lat przez Siemensa nie działa, więc nie ma szybkiego tramwaju. Jeździ dłużej od poprzedniego na tej samej trasie, tyle, że ma tunel i zatrzymuje się pod Galerią. Zresztą, szybki tramwaj zaczynał być robiony za Gołasia, jako alternatywa dla metra, którego niestety nie fundnie nam Skarb Państwa, tak jak Warszawie. Powstałby niezależnie od tego, kto jest prezydentem.
Wilmore napisał(a):nieszczęsne rondo mogilskie

Którego budowa jest już legendarna i nikt w Krakowie nie chce o tym pamietać, a powstałoby niezależnie od tego kto byłby prezydentem i można oceniać Majchra tylko za styl powstawania?
Wilmore napisał(a):Kraków jest też zdecydowanie czystszy od jakiegoś czasu przez zmiany w budżeci

WTF?
Wilmore napisał(a):Słowem - dla mnie, który przeprowadził się z Katowic, rozmach inwestycji w Krakowie jest powalający.

Jezu, tym gorzej dla Katowic.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Wilmore So 02.01.2010 22:29

Lofty?

Tak, te same lofty, po które ci sami ludzie zgłosili się w Katowicach i usłyszeli o niezwykłych zaletach zabytkowych ruin budynków gospodarczych w Katowicach, skutkiem czego przenieśli się gdziekolwiek indziej. Zdawałoby się, że najbardziej oczywiste miasto w kraju pod budowę loftów, jest totalnie w tym elemencie zaniedbane.
do robienia których nie trzeba nikogo zachęcać,

A żeby stworzyć lofty potrzeba dużej pomocy miasta - życzliwości i pomocy, niekoniecznie finansowej.

Powstałby niezależnie od tego, kto jest prezydentem.

Fajnie. To samo mówią o przebudowie centrum w Katowicach, reformach kzk gop, czy w swoim czasie o przebudowie wilanowskiej w Warszawie. Tylko skoro każdy by to zrobił, to czemu czekano parę lat i dopiero później zrobiono? Albo nie zrobiono wcale.
powstałoby niezależnie od tego kto byłby prezydentem i można oceniać Majchra tylko za styl powstawania?

Dobre, dobre tłumaczenie. A wiesz, że tak można uzasadnić wszystko?
Pewnie w Katowicach też za 10-15 lat zaczną mówić, że zrobienie rzeczy X czy Y zostałoby wykonane niezależnie od tego, kto jest prezydentem. Tylko w tej sytuacji czemu Uszok nie zrobił prawie nic, a jeśli w ogóle, to albo źle oznakowane (rozjazdy za trzema stawami), albo ze zbyt dużymi nakładami, a zawsze horrendalnie opóźnione? Podobnie jak Gronkiewicz-Waltz w Warszawie.
WTF?

Chyba wręcz potrojono wydatki miasta na sektor sprzątania miasta. Ale to już jakiś czas temu.

Z tym narzekaniem mieszkańców Krakowa na Majchrowskiego jest jak z narzekaniem Hiszpana na problemy hiszpańskiej ligi przy Polakach - niby wydaje mu się, że jest fatalnie i mogłoby być zdecydowanie lepiej małym kosztem, ale jakoś inni mają zdecydowanie gorzej. Niby w Katowice wchodzą ogromne fundusze zagraniczne, niby Warszawa jest stolicą, niby Szczecin czy Gdańsk mają też dość znaczne budżety, a jakoś tylko Kraków (i może Wrocław, choć nie mam pojęcia o tamtejszej sytuacji, widzę tylko co parę lat znaczne poprawy właściwie wszystkiego) robi naprawdę znaczące kroki naprzód na tle swoich konkurentów.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bienias N 03.01.2010 14:38

a jakoś tylko Kraków (i może Wrocław, choć nie mam pojęcia o tamtejszej sytuacji, widzę tylko co parę lat znaczne poprawy właściwie wszystkiego) robi naprawdę znaczące kroki naprzód na tle swoich konkurentów.

Strasznie gloryfikujesz Krakow kosztem innych miast. Nie wiem jak to wyglada w innych ww miastach ale Warszawa na tle twojego opisu inwestycji Krakowa wyglada o wiele lepiej. Jak rowniez czytalem troche i jednak Piwus ma racje ze Majchrowski zadluza Krakow. Straszna krotkozwzrocznosc.
Warszawa po Kaczce sie zmienia na lepsze. HGW duzo inwestuje i koryguje bledy poprzedniej administracji ktora nie wykorzystywala sprzyjajacej koniunktury.
Pep: "Dwa karne? Gwizdnęli nam dwa karne, ale teraz jest już za późno, już nie trzeba...".
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez Wilmore N 03.01.2010 14:42

Na ten moment to HGW tylko przygotowała dziesiątki inwestycji, po czym zrealizowała podobno z tej listy tylko jakąś drogę na Bemowie. Na tle tego, jak się prezentuje Warszawa, Kraków wygląda naprawdę dobrze, bo stolica na razie zyskuje bardzo wiele tylko na wykorzystywaniu nieużytków (Wilanów) pod budowę kolejnych tysięcy mieszkań, co się dzieje właściwie wszędzie, a w Warszawie z oczywistych względów na największą skalę, podczas gdy poważnych projektów miasta na miarę obwodnic Krakowa brak. Albo są realizowane na sposób drugiej linii metra.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Bienias Pn 04.01.2010 0:34

NIe wiem co przygotowala a wiem co sie robi. Oprocz tej drogi na Bemo ktora ma byc obwodnica albo cos w tym stylu( ciezko mi cos powiedziec bo slyszalem wiele wersji) to powstaje stadion Legii :D, nowe autobusy i tramwaje. Zmodernizowane linie tramwajowe na 2 glownych al. (moze wreszcie skutecznie), ogolnie nowe drogi in plus, no i wreszcie Warszawa pieknieje. Nie bede pisal o planach ale wymienie tylko jedno. To HGW przywraca Wisle do Warszawy albo na odwrot :D
Co do drugiej linii metra to tylko niepoprawni marzyciele mieli nadzieje ze powstanie przed Euro. Ja bede zadowolony jak budowa II linii zacznie sie w tym roku i uznam to za wielki sukces.

Np mieszkan komunalnych wiem ze Krakow dziela lata od Warszawy.
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez czeher Pn 26.04.2010 14:32

Oświadczenie Jarosława Kaczyńskiego

26 kwietnia 2010 r.

Szanowni Państwo,

10 kwietnia w katastrofie w Smoleńsku zginął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński z Małżonką Marią. Wraz z nimi, w tragicznej i niepojętej katastrofie, której przyczyn jeszcze nie znamy, śmierć poniosły 94 osoby towarzyszące Parze Prezydenckiej, w tym ostatni Prezydent RP na Uchodźstwie Ryszard Kaczorowski; legenda Solidarności Anna Walentynowicz - niezłomna bojowniczka o wolność, sprawiedliwość i prawdę, przedstawiciele Rodzin Katyńskich - niezłomni strażnicy pamięci o zbrodni katyńskiej; politycy, żołnierze, kombatanci, osoby duchowne, funkcjonariusze państwa polskiego, wybitni przedstawiciele wielu środowisk społecznych. Zginęli prawie u celu, blisko mogił tysięcy Polaków wymordowanych przez Sowietów w Katyniu. Zaprowadziło ich tam przekonanie, że Prawda i Pamięć o ofiarach tej zbrodni zasługują na szczególny szacunek.

Polacy godnie i solidarnie złożyli hołd ofiarom tej tragedii, modlili się za zmarłych. I czynią to nadal, już po zakończeniu oficjalnej żałoby. Biało-czerwone flagi z czarnym kirem, wiszą wciąż na wielu polskich domach. Tysiące osób towarzyszyły i towarzyszą w ostatniej drodze swoim przyjaciołom, koleżankom i kolegom. Byliśmy w tych dniach razem. Jesteśmy razem.

Wyjątkowo ciężka próba spotkała w tych dniach wszystkich tych, którzy stracili w Smoleńsku swoich bliskich – żony, mężów, matki, ojców, synów, córki, dziadków, wnuków, siostry i braci. Ten ból, to cierpienie, były, są i będą również moim udziałem.

Odszedł mój najukochańszy Brat i Jego Małżonka, odeszli moi serdeczni, wieloletni przyjaciele i współpracownicy z naszej partii Prawo i Sprawiedliwość, o których nigdy nie zapomnę.

Odeszli posłowie, senatorowie, ministrowie rządu z innych formacji politycznych, których szanowałem i z którymi współpracowałem.

Zginęli prezesi najważniejszych instytucji państwowych i wybitni przedstawiciele wielu organizacji i środowisk. Żołnierze, dowódcy Sił Zbrojnych RP. Polska jest z nich dumna.

Na służbie polegli dzielni piloci i dzielne stewardessy z 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego, funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu.

Polska straciła wybitnych Polaków.

Tragicznie przerwane życie Prezydenta RP, śmierć elity patriotycznej Polski, oznacza dla nas jedno: musimy dokończyć Ich misję. Jesteśmy Im to winni, jesteśmy to winni naszej Ojczyźnie. Choć pogrążeni w bólu i żałobie, związani wieczną pamięcią o stracie, mamy obowiązek wypełnić Ich testament.

Polska to nasze wspólne, wielkie zobowiązanie. Wymagające przezwyciężenia także osobistego cierpienia, podjęcia zadania pomimo osobistej tragedii.

Dlatego podjąłem decyzję o kandydowaniu na urząd Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. Mam w tej decyzji wsparcie rodziny.

Wszystkich, którzy chcą kontynuować dzieło ofiar smoleńskiej tragedii, którzy chcą by prawa Polska i prawi Polacy - jak pięknie powiedział przewodniczący „Solidarności” Janusz Śniadek - na zawsze podnieśli głowy, wzywam do współpracy. Bądźmy razem. Dla Polski. Polska jest najważniejsza.

Jarosław Kaczyński

post492030.html?hilit=dokonczyc%20misje#p492030
czeher napisał(a):Ktos pisal, o wykorzytsania tragedii przez Jaroslawa - oczywiscie mowimy tu w takiej sferze jak np wypowiedz w stylu -Chce dokonczyc misje brata itp -

W sumie to byla oczywista oczywistosc
ObrazekObrazek
"Po prostu lubię to i nie przestanę" - Charles Barkley o bukmacherce :P
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Postprzez Daaaamian Pn 26.04.2010 14:38

Kamil niemal z błotem zmieszał wszystkich, którzy spekulowali o tym, że Jarosław Kaczyński może kandydować na stanowisko Prezydenta, a tu proszę...

Co do samej decyzji Jarosława:

:angry2:
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia