Jakie filmy polecacie :)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Postprzez maciek_88 Pn 11.01.2010 11:18

Tym bardziej, że polskie przekłady tytułów, to w dużej części jedna wielka żenada. "Więzień nienawiści", "Czekając na Joe", "Magia kłamstwa", "Wirujący seks" czy inne perełki
Obrazek
maciek_88
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Boromir Pn 11.01.2010 22:22

Wy tak za przeproszeniem szpanujecie jezykiem angielskim czy nie potraficie napisac nazwy filmu po polsku? Polowa uciekala pewnie z lekcji anglika a teraz wielcy poligloci :lol:

Jak napiszę "Terminator: Salvation" zamiast "Terminator: Ocalenie" albo "Six Feet Under" zamiast "Sześc stóp pod ziemią" to i tak każdy będzie wiedział o co chodzi. Nie rozumiem twoich zażaleń, chyba że sam nie znasz języka angielskiego to się przyznaj, będziemy starać się pisać po polsku...

"Więzień nienawiści"

A to akurat dla mnie bardzo dobry tytuł, lepiej na pewno niż "Amerykańska historia X"...
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez KajoFC So 30.01.2010 18:27

Właśnie skończyłem oglądać film The Fourth Kind z Milla Jovovich . Film jest oparty na faktach i oparty prawdziwymi nagraniami policyjnymi i osobistymi nagraniami sesji podczas których psychiatra ,kobieta której jest opowiedziana historia w tym filmie przeprowadza hipnozę na pacjentach którzy odczuwają te same dolegliwości. Potem dochodzi serii dziwnych wydarzeń film jak najbardziej warty obejrzenia !!
Obrazek
KajoFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez lukinis131 N 31.01.2010 17:24

Polecam Kac Vegas , komedię która ostatnio dostała Złotego Globa . Czterech dobrych kumpli wyrusza na wieczór kawalerski do Las Vegas. Następnego ranka dopada ich kac-gigant, przyszły pan młody znika, a pozostali nie pamiętają, co się stało. Wyruszając na poszukiwanie kolegi ... Komedia warta obejrzenia , z ciekawą fabułą i fajnym zakończeniem .
lukinis131
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Aker N 31.01.2010 18:42

oglądałem kilka miesięcy temu wtedy oglądałem z napisami, z miesiąc temu załatwiłem sobie wersje z lektorem która zostaje na dysku, jak dla mnie bardzo dobra komedia również polecam :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aker
Kapitan
Kapitan

Postprzez (L)oczkerson Pn 15.02.2010 15:03

Adam

Naprawdę dobry niebanalny film. Opowiada o chłopaku chorym na Zespół Aspergera czyli odmianę Autyzmu, który objawia się tym, że jest wyobcowany społecznie i ma problemy z rozumieniem ludzkich emocji. Film w zasadzie o miłości, ale zupełnie innej niż zwykle, nie ma banalnego love-story, a jest opowieść o zagubionym chłopaku, o trochę przestraszonym i nierozumiejącym ludzkiego świata współczesnym Małym Księciu. No i film zdominowany przez genialną rolę Adama.

Dla mnie 8/10
za poruszenie ciekawego tematu, za znakomitą rolę Hugh Dancy i za to że film nie jest nietypowy, choć tu więcej nie piszę by nie zdradzać. I tylko wątek ojca Bethy jakiś taki z dupy, mogli inne problemy jej wymyślić :/
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Daaaamian Śr 17.02.2010 20:39

Warto obejrzeć The Boondock Saints 2: All Saints Day? Dzisiaj oglądałem pierwszą część (The Boondock Saints; swoją drogą świetny film) i zastanawiam się czy kontynuacja jest warta uwagi.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez mete Pt 19.02.2010 11:32

Warto obejrzeć The Boondock Saints 2: All Saints Day? Dzisiaj oglądałem pierwszą część (The Boondock Saints; swoją drogą świetny film) i zastanawiam się czy kontynuacja jest warta uwagi.

Warto. Bałem się, że 2 część nie będzie fajna, jednak się pomyliłem. Może nie jest tak świetna jak pierwsza, ale również trzyma w napięciu.
mete
Kapitan
Kapitan

Postprzez gruszkowydeprim Pt 19.02.2010 15:28

mete - niestety musze się z Tobą nie zgodzić. Druga część Swiętych jest bardzo słaba i nie powinna być nigdy nakręcona. Podczas oglądania strasznie się wynudziłem. Ale to tylko moje osobiste zdanie.
gruszkowydeprim
Junior
Junior

Postprzez Bienias Pt 19.02.2010 15:29

dla mnie 2 dobra. Warto dalej kontynuowac bo chyba 3 tez beda krecic na co wskazuje zakonczenie.
W Warszawie łapie się życie na gorąco.Prężność tego miasta zdumiewa, w pewnych wypadkach demoluje, w innych jest uciążliwa i dezorganizująca, jeszcze w innych uszczęśliwia swą dynamiką i każe optymistycznie wierzyć w przyszłość

L. Tyrmand, Zły
Bienias
Vamos Blaugrana

Postprzez mete Pt 19.02.2010 18:11

Warto dalej kontynuowac bo chyba 3 tez beda krecic na co wskazuje zakonczenie.

I na to liczę. Tylko mam nadzieję, że nie będą wybijać współwięźniów.
mete
Kapitan
Kapitan

Postprzez Daaaamian So 20.02.2010 12:59

Obejrzałem drugą część i jestem, lekko mówiąc, zniesmaczony. Jeśli tendencja spadkowa się utrzyma, to niech nie robią tej trzeciej części. Julie Benz była katastrofalna, dosłownie w każdym elemencie. Szkoda, że kariera sportowa jej nie wyszła, bo aktorką jest marną. Reedus trzymał poziom i znowu zagrał zajebiście. Flanery'ego nie ocenię, bo za każdym razem, kiedy pojawiał się na ekranie, miałem przed oczami Krzysia Ibisza. Nie wiem po jaką cholerę robił sobie te liftingi, operacje plastyczne czy inne gówno. Fabuła zdecydowanie gorsza niż w pierwszej części. Muzyka i sceny akcji również. Jedynie humor stał na podobnym (czyt. wysokim) poziomie, jednak to niewielkie pocieszenie, zważywszy na to, że film ma niewiele wspólnego z komedią.

W skali filmweb'owej dałbym 5/10. Zawiodłem się krótko mówiąc. :?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez baziu So 03.04.2010 5:55

Może ktoś ogląda trochę ambitniejsze kino niż 'Avatar' to bardzo polecam:

Chłopiec w pasiastej piżamie - kino amerykańskie
Babam Ve Oglum - kino tureckie
Dzieci niebios - kino Irańskie

Te filmy przez swoją prostotę pozostają w pamięci na długo :wink:
baziu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Daaaamian Pt 30.04.2010 17:10

Oglądał ktoś już film Iron Man 2? Jeśli tak, to jak wrażenia?
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez emdżej Pt 30.04.2010 18:30

baziu napisał(a):Chłopiec w pasiastej piżamie - kino amerykańskie

Jeśli dobrze kojarzę to film o synu niemieckiego oficera, który zaprzyjaźnił się z żydowskim chłopcem mieszkającym w obozie? Naprawdę dobry film. Również polecam.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura, polityka, wydarzenia