Ekstraklasa w sezonie 2009/2010

Wszystko o piłce w Polsce - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Mistrz 2009/2010

Cracovia
2
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
Korona Kielce
2
4%
Lech Poznań
26
48%
Legia Warszawa
6
11%
Polonia Bytom
4
7%
Polonia Warszawa
0
Brak głosów
Śląsk Wrocław
2
4%
Wisła Kraków
12
22%

Liczba głosów : 54

Re: Ekstraklasa w sezonie 2009/2010

Postprzez lisek_chz N 07.03.2010 21:36

Ten demotywator raczej trochę nietrafiony bo gdyby Odra nie miała kasy to by nie podpisała kontraktu z Onyszką, Brasilią czy Cantoro który zawsze miał bardzo duże kontrakty 8)
"Kiedy mówię Polska, mam przed oczami pszeniczny kłos wyrosły na tej ziemi, znajome boćki, które przycupnęły na przyjaznej mazurskiej chacie..."
lisek_chz
Kapitan
Kapitan

Postprzez Wilmore N 07.03.2010 21:40

W sezonie z 8 miejscem w lidze nie było takich meczów, jak te dwa wiosenne.
W meczu, gdzie jeden zespół gra, a drugi patrzy, w 9 na 10 spotkań wygrywa ten pierwszy. Wisła oba mecze przegrała, pomimo tego, że szanse były niewielkie - Wisła wykorzystała 0% szans, rywale 100%. Tu jest problem. Jeśli w kolejnym meczu przy identycznej grze, jak w piątek, Marcelo nie wyłoży piłki na tacy rywalowi, to mecz zakończy się 0:0.
Powody do dramatyzowania byłyby, gdyby drużyna grała źle i przegrywała 0:1. Tymczasem przegrywa, i owszem, ale po nieprawdopodobnym wręcz pechu. Suma szczęścia równa się zero - ktoś wygrał szóstkę w totka wyrównując brak szczęścia w tych meczach Wisły, to taka sytuacja. Tymczasem zespół jest wybiegany, nieźle przygotowany szybkościowo, stwarza sobie masę sytuacji i nie umie ich wykorzystać - zgra się z zespołem Hristov, Boguski przestanie grać wszędzie i nigdzie, Brożek zacznie grać (wszystko od pachwiny zależy) i będzie dobrze.
Na moje wystarczyłoby zlikwidować chaos w ofensywie z tysiącem różnych zmian pozycji, niech zawodnicy grają tam, gdzie powinni, to nie będzie takich sytuacji, jak z Arką, że Kirm dośrodkowuje z myślą o Brożku, a tam jest Boguski.
Jeśli zespół będzie nadal tak grał, jak ostatnie dwa mecze, to o zwycięstwa jestem spokojny. Taki pech nie może trwać wiecznie.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Marco_Van_Basten N 07.03.2010 21:42

Ten demotywator raczej trochę nietrafiony bo gdyby Odra nie miała kasy to by nie podpisała kontraktu z Onyszką, Brasilią czy Cantoro który zawsze miał bardzo duże kontrakty

Niestety mylisz się. Zawodnicy ściągnięci przez Odrę zostali skuszeni wysoką premią za utrzymanie w lidze. Wbrew pozorom kontrakty nie są jakoś bajecznie wysokie. A poziom strony demotywatory.pl zostawiam bez komentarza.
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez Bardes N 07.03.2010 22:01

Fakt, kontrakty nie są jakieś bajońskie. Za to premie już dobre

http://www.pilka.pl/wysokie-premie-w-odrze
Bardes
Skład C
Skład C

Postprzez Jarzinho N 07.03.2010 22:08

Wiśle nie ma za co dziękować, zrobili to co Lech na początku sezonu czy jakieś 12 miesięcy wstecz w lidze. Tylko ja się tego po Wiślakach nie spodziewałem, bo jednak mimo wszystko to ich wyróżniało spośród 3 Lech, Legia, Wisła. Nie tracili za wiele i potrafili wygrywać spotkania, które w podobnej sytuacji Lech by przegrał czy zremisował.
Tylko czy teraz Lech albo Legia będzie to potrafili wykorzystać. Ja wątpię, choć jeśli Lech wygra w Bełchatowie zmienię zdanie, przy innym wyniku, Lech już nie dogoni Wisły, mimo, że gra z nią czy ona ma także rewanż z Legia w Warszawie...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez piwus N 07.03.2010 22:51

Wilmore napisał(a):Jeśli zespół będzie nadal tak grał, jak ostatnie dwa mecze, to o zwycięstwa jestem spokojny. Taki pech nie może trwać wiecznie.

Ja jestem pewien, że sezon Wisła zakończy na pudle, co oznacza, że jakieś mecze może wygrać, może nawet większość. Ale proszę nie mówmy o pechu. Mylisz się, takie mecze jak ostatnie dwa trafiały się w sezonie z ósmym miejscem. Tamte mecze nawet bardziej opierały się na indolencji strzeleckiej niż teraz - niecelne strzały Paulisty (masowo), Zieńczuka, Brożka z metra, teraz są problemy ze znalezieniem sobie miejsca w polu karnym. To coś więcej niż nieskuteczność. Klasycznie film z Pawłem: http://www.youtube.com/watch?v=pHXhzF3VJXw Tutaj na pewno znajdziesz parę sytuacji z tego sezonu, łącznie z zajebistym strzałem z dwóch metrów w meczu z Górnikiem Łęczną, który zwolnił Petrescu.

I jeszcze odnośnie początku dyskusji, gdzie twierdzisz, że ja tez się dałem zmanipulować :):
http://www.weszlo.com/news/4602 . oni też zauważyli coś dziwnego.

Jarzinho napisał(a):Ja wątpię, choć jeśli Lech wygra w Bełchatowie zmienię zdanie, przy innym wyniku,

Są Lechici w gazie, Lewanowski przyklepał w ostatnim meczu tytuł króla strzelców, czemu mieliby nie wygrać? Jesli Lech ma miec problemy, to sądzę, że w dalszej części sezonu, gdzieś za miesiąc, a nie teraz.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Wilmore N 07.03.2010 23:06

Powoływanie się na weszło przy rozmowie o polskim futbolu to jak powoływanie się na przysłowiowego Zenka spod monopolowego w trakcie dyskursu akademickiego - może i kogoś rozśmieszy, ale siły argumentów nie ma to żadnej.
Lech jest prowadzony przez dobrego trenera, u którego zawsze fantastycznie wyglądały rundy wiosenne, więc spodziewam się, że będą w znakomitej formie teraz, jednak jeśli Wisła zacznie wykańczać akcje, które sama sobie tworzy, to jestem spokojny o to, że będzie tytuł, zwłaszcza, że mecz z Lechem jest w Krakowie, a Lech nadal jest znacznie przeceniany.
Wszystko się moim zdaniem rozchodzi o skuteczność - po urazach piłkarzy z okresu przygotowawczego niedługo nie będzie śladu, bo minie wystarczająco dużo czasu, by zaległości zniwelować, więc albo tych milimetrów nie będzie brakować już w Białymstoku, albo będzie po Skorży. Zmiana trenera jednak, jakkolwiek go nie oceniać, w takiej sytuacji jest wyjątkowo bez sensu - piłkarze nie są źle przygotowani, po prostu do akcji startują o ułamek sekundy zbyt późno lub zbyt wcześnie, Wisła przegrywa przez ich indywidualne decyzje, nie złe ustawienie.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Jarzinho N 07.03.2010 23:09

piwus napisał(a):Są Lechici w gazie, Lewanowski przyklepał w ostatnim meczu tytuł króla strzelców, czemu mieliby nie wygrać? Jesli Lech ma miec problemy, to sądzę, że w dalszej części sezonu, gdzieś za miesiąc, a nie teraz.

Bełchatów to nie jest drużyna przypadkowa, to, że wygrali z Wisła to nie tylko zasługa formy Krakusów. Oni grają bardzo efektywnie, tak było po kilku kolejkach jesienią, tak teraz zaczęli.
Nie wiem czy Lech będzie miał jakieś problemy później. Wszystko powinno się wyjaśnić gdy zapadnie "wyrok" w sprawie Arboledy. Tak to wrócił Gancarczyk, jeszcze dojdzie Wilk i Kikut, a Lech nie gra nawet w Pucharze Polski, więc będą odpoczywać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez lech98 Wt 09.03.2010 0:03

Z Arboledą nie jest podono źle...jedynie Bełchatów ma go ominąć.
Kibolski Klub Sportowy Lech Poznań
lech98
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez piwus Wt 09.03.2010 1:32

Wilmore napisał(a):Powoływanie się na weszło przy rozmowie o polskim futbolu...

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/eks ... ly,1448795
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/229 ... material_2
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/230 ... ,id,t.html

Po tym co pokazali piłkarze Wisły w piątkowy wieczór, od razu rozpoczęły się spekulacje, czy Skorża utrzyma posadę, czy też zostanie zwolniony w trybie natychmiastowym. Szkoleniowiec "Białej Gwiazdy" nie wsiadł od razu po konferencji prasowej do autokaru na Suchych Stawach. Drużyna musiała czekać na niego ponad godzinę. W tym czasie Skorża tłumaczył się z postawy zespołu przed radą nadzorczą. Nie musiał tego robić przed Bogusławem Cupiałem, bo tego nie było na meczu z Arką Gdynia. Nie jest jednak wykluczone, że "spowiedź" nastąpiła drogą telefoniczną.

Efekt tych rozmów jest taki, że Skorża na razie zostaje na stanowisku trenera Wisły. O jego dymisji nie przesądził nawet fakt, że prowadzony przez niego zespół zanotował najgorszy wiosenny start od - uwaga - 52 lat! Tak, to nie pomyłka. Ostatni raz Wisła przegrała dwa pierwsze wiosenne mecze w ekstraklasie w 1958 roku. Najpierw uległa w Bydgoszczy Polonii 1:2, a następnie innej Polonii, tej z Bytomia u siebie 1:4. Kończąc wątek statystyczny, dodajemy, że piątkowa porażka z Arką była pierwszą w historii zmagań obu klubów, odniesioną z gdyńskim zespołem w roli gospodarza...

Nie nazywajmy szamba perfumerią, gówna czekoladą i inne tego typu kloaczne analogie... Przy okazji potwierdza się, to co pisałem, że Skorża raczej został zwolniony, a Wisla czeka tylko na koniec kontraktu.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Kamil232 Wt 09.03.2010 14:15

http://www.weszlo.com/news/4622

Będziemy mogli się przekonać o kontaktach Weszło.
Obrazek
Kamil232
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez brylancik Wt 09.03.2010 14:25

Nie sądzę żeby zarząd zwolnił Skorżę przed końcem sezonu jeśli i tak kontrakt mu się kończy w czerwcu (poza tym nie wiadomo ile jest prawdy w tym że musielibyśmy zapłacić mu jeszcze dodatkowo odszkodowanie). Wszyscy się cieszyli że po Levadii nie było czystki jak zawsze ale w sumie okazało się że była ale odroczona w czasie. Osobiście nie wierzę już w odnowienie kontraktu Skorży, pomimo tego że czuję że mistrzostwo i tak obronimy (Legia jest straszliwie słaba a sam Mucha im mistrzostwa nie wygra, natomiast Amica da pewnie dupy jak zwykle). Wisła w końcu zacznie wygrywać bo mając taki skład nie da się ciągle tracić punktów, poza tym gra przy kibicach w Krakowie to jednak co innego. Ciekawy jestem jak Amica zaprezentuje się w Bełchatowie.

Co do następcy za Skorżę to z krajowych ja bym z chęcią zobaczył w tej roli Ulatowskiego. Z zagranicznych to nie wiem, wszystko chyba będzie zależało od tego ile wyłoży Cupiał, ale jakoś nie bardzo bym widział w tej roli Schäfera.
brylancik
Oleguer Fan

Postprzez Wilmore Wt 09.03.2010 14:48

Zwolnienie Skorży wisiało nad nim od Levadii, mocno się tego wszyscy spodziewali od Cracovii, teraz opcje są dwie - albo trener do wzięcia natychmiast i Skorża wylatuje w losowym momencie, nawet po serii zwycięstw, albo czeka Cupiał do końca kontraktu, że Skorży nic w klubie nie uratuje - to oczywiste od dłuższego czasu.
Gorzej, jeśli przyjdzie ktoś jeszcze gorszy od niego - bo trenera jego klasy w kraju nie widać, a gwiazdeczki z obcokrajowcem żyć nie będą.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez piwus Wt 09.03.2010 15:32

Polecam link od interii. Wg mnie wynika z tego, że jeśli w tym momencie będzie wybierany nowy trener, odpowiedzialny będzie za to Jakub Jarosz, albo co gorsza Krystian Rogala. Skorżę wymyślił Bednarz. Czy Jarosz bez doświadczenia, będący tylko dyrektorem wykonawczym, nie sportowym albo złodziej Rogala są w stanie wymyślić kogokolwiek? Po tym jak zwolniono Bednarza jedynym organem decyzyjnym w sprawach sportowych jest Skorża. On będzie wybierał swojego następcę? Czy też skauci Klejndinst i Csaplar, o których nie ma oficjalnego potwierdzenia, że faktycznie pracują w Wisle, będą ciągnąć słomki kto poprowadzi Wisłę? Tymczasowo można przekazać drużynę Kazimierzowi Moskalowi, ale po zakończeniu sezonu problem się nie zmieni. Wisła zwolniła też prezesa, a obowiązki pełni człowiek z Telefoniki, który nie ma nic wspólnego ze sportem, więc on na pewno nie podejmie żadnej decyzji. Wg Interii w klubie poza trenerami, kierownikiem drużyny, lekarzem i piłkarzami pracuje tylko Jarosz i Adam Musiał... może trener przyjdzie do Adama?

Po zwolnieniu Bednarza i Wilczka oficjalny pion decyzyjny nie istnieje, od początku było jasne, że Skorża nie powinien mieć wszystkich kompetencji. Zostają doradcy Cupiała i prawnicy pokroju Huberta Praskiego, nie ma osoby odpowiedzialnej w Wisle z nazwiska. Pamiętamy jak on, Kapka, Jurczyński, Basałaj, Mandziara rujnowali Wisłę... no to teraz zapowida się gorze. Krótko mówiąc, w czasie oddania stadionu Wisłę trzeba budować na nowo. Kto? Jak? Za co?

Ludzie narzekają na Cupiała, że sknerus, że żydzi, że centuś. Tymczasem Telefonika ma problemy finansowe i nie stać go na dokładanie. A nawet przy samofinansującym się klubie transfery były możliwe, napastnik za gotówkę był już dogadany, miał przyjść po Levadii. W tym okienku pewnie kupiono by Kriveca, po którego Lech zgłosił się dopiero po Wiśle. Ludzie narzekali na Bednarza, że sprowadza darmowych zawodników typu Marcelo, Beto, co jakiś czas tylko kupując kogoś do 500 tys. euro. Tymczasem w klubie nie było większych pieniędzy. Na szczęście złego Bednarza już nie ma, więc Wisła może się rozwijać bez oporów. PS. Z takim zespołem zespoly planujące regularną grę w LM typu Legia, Lech co roku przegrywają mistrzostwo. jak będzie tym razem :)? Czy Wisła Kraków, klub z najmniejszym budżetem spośród Lecha, Legii, GKS-u i problemami finansowymi znowu upokorzy polską piłkę w pucharach, bo będzie skąpić na piłkarzy :)?
Obrazek
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Boromir Pt 12.03.2010 22:15

czeher napisał(a):Jednak znamy spadkowicza... myslalem, ze szarlatanski pomysl wjdzie z lepszym skutkiem, Odra gra tak samo, poza tym, ze tym razem w bramce ejst Onyszko a nie Buchalik bo pewnie byloby z 2 czy 3:0 dla Lechii a tak bezbramkow remis - nigdy nie rozumialem tego zachwtu nad Brasilia, a on jeszcze slabszy, a wrecz psul wsztsko w odrze :!: Cantoro zszedl a radzil sobie najlepiej z teamu. Wiec jednak Odra leci...

Nadal jesteś tego taki pewien :> Jestem ciekaw, co się będzie musiało stać, żeby Odra spadła...
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska