GKS Katowice (zbiorczy)

Wszystko o piłce w Polsce - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Re: GKS Katowice (zbiorczy)

Postprzez cloner Pn 25.01.2010 21:58

To jest normalne, "za darmo umarło". Tak się inwestuje. Ja pomogę odbudować GKS, a Wy mi dajcie pole na centrum handlowe.
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Marco_Van_Basten Pn 25.01.2010 22:01

Osobiście życzę jak najlepiej GKS-owi, ale radzę sobie przypomnieć jak skończyła się wielka Pogoń początku XXI wieku. Może niektórzy nie pamiętają, więc radzę się zapoznać z tą ciekawą historią o inwestowaniu pana Bekdasa w szczeciński klub.
Marco_Van_Basten
Kapitan
Kapitan

Postprzez Fishbone Pn 25.01.2010 22:17

Marco_Van_Basten napisał(a):Osobiście życzę jak najlepiej GKS-owi, ale radzę sobie przypomnieć jak skończyła się wielka Pogoń początku XXI wieku. Może niektórzy nie pamiętają, więc radzę się zapoznać z tą ciekawą historią o inwestowaniu pana Bekdasa w szczeciński klub.

GKS też wyciągnął wnioski, po epizodzie o nazwie Dospel Katowice. Centrozap też chciał się w takie coś zabawić, ale w klubie są bardziej rozsądni ludzie. Co do Bekdasa. Gdzieś czytałem, że po kilku latach wygrał z miastem Szczecin kilka milionów odszkodowania. Miało być tak, że On zainwestował w Pogoń a miasto Szczecin za to miało mu dać jakieś grunty i go oszukało. Teraz jest na odwrót i wydaje mi się, że nieudolny prezydent Katowic po raz kolejny udowodni, że nie interesuje się losami GieKSy.
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Fishbone Pt 05.03.2010 14:29

Funkcjonowanie klubu z Bukowej to jeden wielki znak zapytania. Zamętu dopełnia wczorajsza dymisja prezesa Marka Woracha. Na razie wiadomo tyle, że derby z Górnikiem Zabrze się odbędą.

Sytuacja, w jakiej u progu wiosennych rozgrywek znalazł się katowicki I-ligowiec, jest wręcz dramatyczna. Dodatkowo pogorszyła ją środowa decyzja Komisji Licencyjnej PZPN, która wystąpiła z wnioskiem do Wydziału Dyscypliny o wszczęcie postępowania wobec „GieKSy”. Wcześniej co prawda wyraziła jej zgodę na wystartowanie w rundzie wiosennej, ale ważniejsza, a raczej poważniejsza w położeniu klubu była właśnie decyzja o przekazaniu jego sprawy do wspomnianego Wydziału Dyscypliny.

- Zostaliśmy do tego zmuszeni - tłumaczy sekretarz Komisji Licencyjnej, Teodor Wawoczny - ze względu na brak realizacji zobowiązań finansowych. Mam tu na myśli zobowiązania wobec PZPN, a więc zawodników, trenerów, menedżerów... Doszły również do nas sygnały o zaległościach względem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i Urzędu Skarbowego. To wszystko zebrało się w jedną całość i stąd taka, a nie inna decyzja. Nie jesteśmy od tego, by odbierać klubom licencje, tylko realnie oceniać ich sytuację oraz to, czy spełniają wymagane warunki.

Dymisja prezesa

Pokłosiem środowych wydarzeń w stolicy była wczorajsza rezygnacja Marka Woracha ze stanowiska prezesa i członka zarządu klubu. „Serdecznie dziękuję trenerom, zawodnikom, współpracownikom za wspólne starania, za ich zaangażowanie i ogromny wkład pracy na rzecz klubu GKS Katowice. Życzę wszystkim kibicom i sympatykom klubu nadejścia realnych osiągnięć w organizacji i funkcjonowaniu „GieKSy” oraz sukcesów sportowych. Moja decyzja spowodowana jest chęcią stworzenia nowych możliwości dla dalszego funkcjonowania klubu i mam nadzieję oraz wierzę w to głęboko, że dotychczasowe działania i wysiłki zaowocują w najbliższej przyszłości stworzeniem warunków dla prawidłowego rozwoju GKS-u Katowice. Trzymam mocno kciuki za sukces „Gie- KSy” w niedzielnym „Śląskim Klasyku” – oświadczył Marek Worach na oficjalnej stronie internetowej klubu. Jego rezygnacja musi co prawda być jeszcze zaakceptowana przez Stowarzyszenie Sympatyków Klubu, które również wybierze nowego prezesa, ale w tym wypadku wydaje się to tylko formalnością. Kto przejmie schedę po ustępującym prezesie? - Jest jeszcze przecież wiceprezes Jacek Pluta i członek zarządu, Robert Stencel - ucina na razie wszelkie spekulacje Piotr Hyla - rzecznik prasowy klubu. Czas jednak nagli, bo statut SSK wymaga trzech, a nie dwóch członków zarządu.

Na wszystko starczało

Kłopoty klubu z Katowic znane są od dawna. Może brzmi to paradoksalnie, ale nawarstwiały się one z każdym rokiem, z każdym kolejnym awansem. Niesiony spontanicznym entuzjazmem GKS, odbudowywał swoją markę, wspinając się kolejno po szczeblach piłkarskiej hierarchii. Wystarczy wspomnieć lata 2004-2007 i pełne trybuny podczas meczów IV oraz III ligi. Wtedy na wszystko starczało. Ale teraz... - Koszty funkcjonowania klubu na poziomie I ligi - pomijając oczywiście wysokość kontraktów z zawodnikami - są przecież porównywalne do ekstraklasy - podkreśla, Piotr Hyla. I właśnie przez to GKS Katowice został wciągnięty w spiralę długów, które rosną z każdym miesiącem. W lipcu zeszłego roku PZPN objął klub nadzorem finansowym, sprawdzając tym samym regulowanie należności. - Gdyby wszystko było jak należy, to przecież nie mielibyśmy podstaw do skierowania wniosku o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego. Gdyby dotarły do nas potwierdzone informacje, że długi klubu są systematycznie niwelowane, to byśmy tego nie zrobili. Działacze nie zdołali jednak przedstawić żadnego planu wyjścia na prostą, a tego oczekiwała komisja - dodaje Teodor Wawoczny.

Szukanie analogii

Wydawało się, że sposobem na wyjście z problemów będzie powołanie do życia Spółki Akcyjnej GKS Katowice. Ale - jak się okazało - od powołania do rejestracji jest daleka droga. - Na początku lutego działacze „GieKSy” przedstawili członkom komisji dokumenty potwierdzające powołanie spółki akcyjnej. Udało się im zebrać kapitał początkowy, więc z pewnością liczyli, że w ciągu miesiąca uporają się z jej zarejestrowaniem. Przed rozpoczęciem wiosennych rozgrywek spółka akcyjna miała przejąć od sterującego klubem Stowarzyszenia Sympatyków Klubu drużynę i wejść w struktury PZPN. W środę przekazali nam informację, że teraz nie uda im się tego dokonać - mówi sekretarz Wawoczny, który położenie GKS-u porównuje z kierowanym od lat przez niego, Grunwaldem Ruda Śląska. - Ja wiem, że pod wieloma względami trudno porównywać oba kluby, ale podobną sytuację przeżywałem 13 lat temu, kiedy Grunwald awansował do II ligi. Przed awansem obiecywano mi pomoc z miasta, pieniądze potężnych sponsorów, a jak przyszło co do czego, to... Popełniłem wtedy wielki błąd, bo klub wpadł w długi, które później musiał spłacać latami. By więc uniknąć kolejnych wielkich zobowiązań, od kilku sezonów gramy w IV lidze, nie myśląc o żadnym awansie, bo zwyczajnie nas na niego nie stać.

Niebezpieczne domino

Rola Komisji Licencyjnej już się zakończyła. Teraz sprawą katowickiego klubu zajmować się będzie Wydział Dyscypliny. Jej przewodniczący Artur Jędrych zapowiada, że zostanie ona zbadana bardzo wnikliwie. - To nasz moralny obowiązek - tłumaczy Jędrych. Sugeruje przy tym rozważenie najpoważniejszej sankcji, a jest nią pozbawienie licencji. - Taka decyzja po prostu uzdrowiłaby środowisko. Jeśli wyeliminujemy podmioty niewydolne, to damy szansę tym, którzy są bardziej pracowici i działają bardziej ekonomicznie. Podobnie jest w życiu gospodarczym. Można krytykować instytucję upadłości, ale w rzeczywistości służy ona uzdrawianiu gospodarki - przekonywał przewodniczący Jędrych na łamach „Gazety Wyborczej”, doskonale zorientowany w sytuacji katowickiego klubu. - Niewydolność finansowa klubu staje się coraz bardziej widoczna. To oznacza, że taki podmiot istnieć nie może, bo powoduje ryzyko powstawania kolejnych zobowiązań i efektu niebezpiecznego domina - podkreślił przewodniczący Wydziału Dyscypliny, który jednak nie był w stanie powiedzieć kiedy zajmie się on sprawą GKS-u.

Parszywe czasy

Cytowany wyżej Teodor Wawoczny siedzi w piłce od... zawsze. Na przepisach, regulaminach i prowadzeniu klubu zna się więc jak mało kto. - W Katowicach musi się znaleźć wreszcie ktoś, kto zacznie w konkretny i zdecydowany sposób działać. Potrzebna jest osoba, która jak najszybciej opracuje plan wyjścia z tej tragicznej sytuacji, bo z „Gie- KSą” naprawdę może być źle. Za słowami muszą pójść czyny, a w pomoc klubowi powinny się również włączyć władze miasta. Dożyliśmy tak parszywych czasów, gdzie na każdym kroku spotykamy się z ekonomią, która wszystko determinuje. Dziś bez pomocy miasta sport funkcjonować nie może - podkreśla Wawoczny.

Derby niezagrożone

Położenie klubu jest beznadziejne. Brakuje w nim pieniędzy na bieżące wydatki, a za dwa dni zainaugurowane zostaną wiosenne rozgrywki. Wczoraj pojawiła się informacja, jakoby niedzielne derby z Górnikiem Zabrze stanęły pod znakiem zapytania. Nie ze względu na aurę, bo ta jest jeszcze w miarę znośna, ale z wynajęciem firmy ochroniarskiej. GKS ma wobec niej długi z rundy jesiennej i jej szefowie za swoje usługi zażyczyli sobie zapłaty z góry. W negocjacje w tej sprawie włączyło się miasto, co zresztą potwierdził naczelnik Wydziału Sportu i Turystyki, Sławomir Witek. - Mam informację, że rozegranie meczu z Górnikiem jest niezagrożone - powiedział wczoraj wieczorem rzecznik prasowy klubu, Piotr Hyla. W ramach przygotowań do niedzielnych derbów „GieKSa” pokonała wczoraj Ruch Radzionków 2-1 (0-0). Gole w tym spotkaniu zdobyli: Gabriel Nowak i Bartłomiej Dudzic dla katowiczan oraz Sebastian Gielza dla „Cidrów”.
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez weasel Wt 09.03.2010 0:07

Unista napisał(a):GKS Katowice - Górnik Zabrze...

http://www.youtube.com/watch?v=8jXh52Bfrho

Tak wyglądają najlepsze mecze piłkarskie! I tak ma pozostać, zobaczymy ile kary dostaną... a Urban niech płacze sobie, że trybuny Legii nie pomagają haha... Oby Legia nie była mistrzem. :)

Rzeczywiście było fajnie :mrgreen: kto był na pewno jest zadowolony szkoda, że trybuna północna jest w rozsypce w końcu to ona teoretycznie jest dla przyjezdnych i zawsze trochę większa frekwencja by była :mrgreen:

Co do samego meczu to w sumie jestem zaskoczony, że po takich osłabieniach remisujemy z Górnikiem. Szczerze mówiąc myślałem, że nas pojadą :mrgreen: . Tym bardziej, że "podprowadzili" nam sztab szkoleniowy :( no i nie ma w GieKSie 2 zawodników, którzy jesienią zdobyli około połowę goli (Kaliciak, Iwan) :hardkor:
Ale było całkiem nieźle nawet przy odrobinie szczęścia można było to wygrac...
"Od pewnego dnia..." :twisted:
weasel
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Fishbone Wt 09.03.2010 14:48

Stadion GKS Katowice jeszcze w tym tygodniu najprawdopodobniej zostanie zamknięty dla kibiców. Taka kara grozi klubowi w związku z wpuszczeniem na górniczy klasyk, czyli mecz katowiczan z Górnikiem Zabrze zbyt dużej liczby widzów – podaje portal NetTG.pl. Katowiczanie mieli zgodę na 7 tysięcy kibiców, jednak wpuścili na stadion znacznie większą liczbę. Szacuje się, że było ich około 10 tysięcy. Szczególnie na trybunie głównej był straszny ścisk, niektórzy z kibiców przeskakiwali barierki i przechodzili do innych sektorów, które były mniej oblegane. Do tego doszło odpalenie bardzo dużej ilości pirotechniki, zabronionej na meczach piłkarskich. W trakcie spotkania miejscowi kibice biegali po dachu konstrukcji jednej z trybun nazywanej „Blaszokiem”, co groziło tragicznymi skutkami. – To wszystko opisałem dokładnie w swoim protokole – mówi portalowi nettg.pl Jan Grzelka, delegat PZPN, który uważnie obserwował wydarzenia na przepełnionym stadionie przy ulicy Bukowej. – Katowicki klub musi się liczyć z poważnymi sankcjami, włącznie z zamknięciem stadionu. Ale o tym zadecyduje Wydział Dyscypliny. Sprawa jest bardzo poważna – dodaje Grzelka.

Nie skomentuję tego :roll:
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez emdżej Wt 09.03.2010 15:30

Oglądając ten mecz w telewizji bardzo podobała mi się jego oprawa i racowisko na trybunach. Oczywiście od razu pomyślałem, że pewnie Gieksa drogo za to zapłaci. Nie sądziłem tylko, że nawet zamknięciem stadionu. Ale skoro obiekt Zagłębia zamknięto kiedyś za dużą ilość wulgaryzmów, a prowadzący, który intonował te przyśpiewki dostał trzyletni zakaz, to już mnie chyba nic nie zdziwi. A szkoda bo wyglądało to efektownie (z punktu widzenia telewidza, a co dopiero na stadionie) i przecież krzywdy nikomu nie to wyrządziło.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Fishbone N 14.03.2010 9:35

Górnik Łęczna 1:0 GKS Katowice. Pod koniec pierwszej połowy po faulu na Dudzicu, GieKSa otrzymuje rzut karny. Teraz sytuacja jest taka, że Nowak nie strzela gola i Buśkiewicz poprawia na 1:1. Co się okazało? Buśkiewicz zbyt szybko wbiegł w pole karne i sędzia zamiast powtórzyć rzut karny, odgwizdał...spalony! :lol: Albo ja nie znam przepisów albo sędzia :lol:
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Fishbone Cz 18.03.2010 20:51

PZPN nie ukarał GieKSy. "Duży inwestor pomoże klubowi".

Wydział Dyscypliny związku dał "Gieksie" sześć tygodni na uzdrowienie sytuacji organizacyjnej klubu.

WD zajmował się w czwartek wnioskiem komisji licencyjnej PZPN-u, która zwróciła się o wszczęcie wobec klubu procedury dyscyplinarnej w związku z nierealizowaniem zobowiązań. GKS-owi groziło nawet odebranie licencji, co wiąże się ze spadkiem o dwie klasy. Kary jednak nie było.

"Zbawcą" GKS-u okazał się naczelnik wydziału sportu i turystyki katowickiego UM Sławomir Witek, który wziął udział w posiedzeniu wydziału. - Usłyszeliśmy, że miasto spłaci wszystkie długi GKS-u, a docelowo klub ma przejąć spółka akcyjna, której udziały przejmie duży inwestor. W związku z tymi informacjami postanowiliśmy odroczyć postępowanie do 29 kwietnia - mówi Artur Jędrych, przewodniczący WD.

Witek tonuje te informacje. - Przede wszystkim przedstawiliśmy harmonogram naprawy sytuacji w GKS-ie. Prezydent już zwrócił się do sądu o ustanowienie kuratora dla klubu. Możliwe, że w piątek zapadnie decyzja o jego ustanowieniu. Potem planujemy przeprowadzenie w klubie audytu. Gdy poznamy dokładną wysokość długów, to wówczas będzie można mówić o możliwości ich spłacania. W przyszłości rzeczywiście GKS-owi ma pomóc poważny inwestor. Kto nim będzie? Opcji wciąż jest kilka - twierdzi naczelnik.

Działacze GKS-u negocjują z tajemniczą firmą z Hiszpanii. Gdyby decyzja o znalezieniu inwestora zależała od urzędników, to całkiem możliwe, że zwróciliby się o pomoc do Centrozapu, która usiłował przejąć GKS już latem zeszłego roku.
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner N 28.03.2010 19:14

Gdzieś pisałem, że Buśkiewicz to bardzo dobry napastnik, chyba nikt mi nie uwierzył. Dziś oglądałem mecz ŁKS-GKS, podtrzymuje zdanie. Nie dość, że strzelił gola, który dał 3 punkty katowiczanom to jeszcze aż 3 razy!! sędziowie sygnalizowali pozycję spaloną, choć ani razu na spalonym nie był, a zatem miałby 3 sytuacje sam na sam z Wyparło.

Pewnie Fishbone jesteś obecnie w Łodzi, więc jak wrócisz, napisz to i owo :wink:
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez emdżej N 28.03.2010 19:26

cloner napisał(a):a zatem miałby 3 sytuacje sam na sam z Gorczycą.

Z Wyparłą ;)

Ogólnie GKS mnie zaskoczył choć trzeba przyznać, że gospodarze też mieli swoje szanse. Bardzo dobrze bronił jednak Gorczyca,. Ale rzeczywiście liniowy dzisiaj odstawiał kaszanę. Generalnie to dość niezły mecz jak na I ligę. I o dziwo czysty. Pierwsze "żółtko" dopiero pod koniec meczu.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Fishbone Pn 29.03.2010 12:41

Szkoda wielka, że ze Stalówką na poważnie tak nie zagraliśmy. Wygrana na ŁKS-e cieszy bardzo. Może jeszcze powalczymy o awans lub przynajmniej napsujemy górze krwi. Mam nadzieję, że Warta Poznań też będzie do ogrania :)
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez cloner Pt 02.04.2010 20:28

cloner napisał(a):Gdzieś pisałem, że Buśkiewicz to bardzo dobry napastnik, chyba nikt mi nie uwierzył

A dziś kolejny gol Buśkiewicza. I do tego niesamowitej urody, ja się dalej będę upierał przy tym, że to bardzo dobry napastnik, jednak czasem brakowało mu szczęścia.

Brawo GKS! To będą jaja jak GKS awansuje :P
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez emdżej Pt 02.04.2010 20:53

Dzisiaj to wynik mógł być nawet jeszcze wyższy, ale bramkarz Warty miał dzień konia w pierwszej połowie. Moskalowi marzy się kolejny awans? Już go po dwóch zwalniano, więc ja bym się bał na jego miejscu :lol:
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Fishbone Pt 02.04.2010 22:36

cloner napisał(a):
cloner napisał(a):Gdzieś pisałem, że Buśkiewicz to bardzo dobry napastnik, chyba nikt mi nie uwierzył

A dziś kolejny gol Buśkiewicza. I do tego niesamowitej urody, ja się dalej będę upierał przy tym, że to bardzo dobry napastnik, jednak czasem brakowało mu szczęścia.

Brawo GKS! To będą jaja jak GKS awansuje :P

Coraz bardziej mnie gość przekupuje swoją grą. Mam nadzieję, że w Ząbkach kolejne 3 punkty.
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska