AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wszystko o piłce we Włoszech - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Montolivo jest:

lewonożny
2
3%
lewonożny z tendencją do rozgrywania prawą
7
11%
ukrytą opcją lewonożną
13
21%
prawonożny ale u nas w Mediolanie bedzie lewonożny
18
30%
obie nogi ma lewe
21
34%

Liczba głosów : 61

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Postprzez weasel Cz 11.03.2010 1:38

Wilmore napisał(a):Nie wiem, co smutniejsze - że takie cyrki robią ludzie, którzy niby powinni mieć pojęcie o futbolu, czy to, że ktokolwiek tymi notami poważnie się kieruje.

Jedynym, który robi tu cyrk to ty bo jak sam napisałeś...

Wilmore napisał(a):Pierwszy mecz od wielu, wielu lat Milanu, który wyłączam w 60 minucie. Szkoda na to czasu, teraz to już jest burdel, a nie drużyna.

więc ci którzy ich oceniali przynajmniej obejrzeli cały mecz :lol:
Obrazek
weasel
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Mattia Cz 11.03.2010 1:41

Po wczorajszych i dzisiejszych meczach mogłem napisać tylko coś "ku pokrzepieniu serc". Oby to nam wszystkim pomogło...

No i ostał się tylko Inter. Spodziewałem się tego. Jedynie nerazzurri bronić będą honoru Włoch w Lidze Mistrzów. Ciągle w 1/8 finału, rozciągniętej w tym roku do granic przyzwoitości. Nadzieją zespołu Jose Mourinho w rewanżu z Chelsea będzie w jakimś stopniu golkiper Anglików, Hilario. Milan i Fiorentina nadziei już mieć nie mogą, są za burtą.

Rossoneri polegli totalnie. Coś tam w pierwszej połowie próbowali grać, coś tam próbowali klepać, ale wystarczało to jedynie na kilkanaście dłuższych wymian futbolówki. I jedną okazję Dinho. Po przerwie swoją szansę, kapitalną zresztą, miał Huntelaar. I to byłoby właściwie na tyle.

Gdy okazało się, że na Old Trafford nie zagra Nesta, postawiłem na Milanie definitywny krzyżyk. Nie wyobrażałem sobie duetu Silva-Bonera powstrzymujących ataki Czerwonych Diabłów. No i Rooneya. Powtarzam - jak na razie, głównego kandydata do Złotej Piłki. 4-0 było niestety zasłużonym wymiarem kary. Czy ta porażka poczyni w głowach piłkarzy Milanu duże spustoszenie? Jak to odbije się na ich ligowym finiszu?

Fiorentinie do awansu brakło, paradoksalnie, cwaniactwa. Tego cwaniactwa, którego tak często Włochom się zazdrości. Tego cwaniactwa, które często irytuje, bywa bezczelne i aroganckie. Które przez lata w jakiś irracjonalny sposób przepychało włoskie ekipy do kolejnych rund. Tego brakło. Fiorentina odpadła z podniesioną głową. Pięknie, nie po "makarońsku".

W pierwszym meczu zminimalizowała straty. Wczoraj zaprezentowała się świetnie, przez 65 minut grając futbol wyborny. Zabił ich niesamowity gol Robbena, stracony w sposób uwłaczający włoskiej konsekwencji i wyrachowaniu. Szkoda, bo piłkarsko viola Bawarczykom wcale nie ustępowali. Grali agresywnie, wyprowadzali ciekawe ataki, a trafieni, sami oddawali ciosy. Bramka Holendra była jak zamraczający podbródkowy. Dzięki niej Bayern załatwił sprawę, wygrał na punkty.

Nie chcę tu wracać do fatalnej decyzji pana Ovrebro z pierwszego meczu. Wolę podkreślić klasę drużyny i jej trenera. Cesare Prandelli świetnie przygotował swoją ekipę do tego dwumeczu. Jovetić, Vargas, Gilardino potwierdzili najwyższą europejską klasę. Czuje się w powietrzu, że epoka Prandellego w Toskanii może dobiegać końca. Dwumecz z Bayernem, choć przegrany, był wisienką na tym smacznym i efektownym torcie. Odważna, zuchwała i ofensywna Fiorentina zrobiła calcio świetną reklamę.

Atakuje głowę wątpliwość - co dalej z Serie A? Czy Bundesliga naprawdę zagraża jej pozycji? Czy prawdopodobna utrata miejsca w Lidze Mistrzów oznacza zmierzch calcio? Bawią mnie trochę takie głosy. Jestem świadomy słabości i choroby futbolu z Półwyspu Apenińskiego. Często piszę o tym na blogu. Ale, bądźmy poważni. Czy naprawdę ktoś wierzy w to, że pojedynek Bayernu z Bayerem może bardziej zelektryzować świat niż starcie Interu i Juve? Czy "epicka" walka Wolfsburga z Hoffenheim przyciągnie większe zainteresowanie fanów niż starcie Palermo z Genoą? A derby Zagłębia Ruhry odbiją się głośniejszym echem niż derby Rzymu?

Jeśli calcio, schorowane, z setkami mniejszych i większych problemów, nadal jest o wiele bardziej atrakcyjne dla kibiców na całym świecie niż Bundesliga, to co będzie, gdy choroba będzie skutecznie leczona? Pierwsze objawy pułapki zadłużenia są widoczne w Hiszpanii i Anglii. Włosi wypadają na tym tle zaskakująco nieźle. W Italii w końcu powstaną (na Boga, muszą!) nowoczesne obiekty, "zmonetyzowany" zostanie dzień meczowy. Włosi naprawdę maja gigantyczny margines poprawy. Mają imponujący o wiele większy niż Niemcy, szczególnie w skali światowej, potencjał marketingowy. Ci drudzy doszli już chyba do granic możliwości swojej ekonomicznej ekspansji, a nadal są jednak na niższej półce.

Wiarygodność rankingu UEFA jest zamazywana przez świetne występy niemieckich zespołów w Pucharze UEFA/Lidze Europejskiej. I jednocześnie dość swobodne podejście Włochów do tychże. To wszystko też jednak na dłuższą metę nie jest do końca wiarygodne. W tym roku mistrz Niemiec, Wolfsburg, skompromitował się w Lidze Mistrzów (ośmieszyły ich nawet rezerwy Manchesteru). Nasi zachodni sąsiedzi nie mają (i watpię by się ich prędko doczekali) 4 drużyn godnych pokazania w elicie. Ba, poza Bayernem, nie mają żadnej takiej drużyny!

Dlatego też, fani calcio, bądźmy świadomi licznych niestety ułomności naszej ukochanej ligi. Ale zauważmy też, jak wielkie przed Włochami pole do popisu, do naprawy zaniedbań. Serie A za kilka lat wróci na swoje miejsce. To jest nieuchronna konsekwencja wydarzeń, które nastąpią w piłce w ciągu paru lat. W piłce zarówno kontynentalnej, jak i włoskiej. Calcio podniesie głowę. Musi!
Mój blog o calcio: www.calciobar.blogspot.com
Mattia
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez mete Cz 11.03.2010 7:41

Gratulajce dla Manchesteru. O ile po pierwszym meczu mogły być jakieś wątpliwości kto bardziej zasługuje na awans to po meczu drugim już takowych nie ma. Rooney to geniusz i widać gołym okiem jak bardzo pomogło mu odejście Ronaldo.

Co do meczu to tak na prawdę nie ma co pisać. Jak się nie ma ławki rezerwowych, średnią wieku ponad 30 lat to trzeba się liczyć z kontuzjami. Leonardo nie obwiniam za nic. Jak dla mnie już zrobił, więcej niż się dało. Decyzja o wpuszczeniu Ambro na środek?? Bonera sobie kompletnie nie radził z Rooneyem, a na ławce mieliśmy ... Favalliego. Jak dla mnie żaden to błąd.

Galliani powiedział po meczu, że potrzebuje 100 mln by zbudować drużynę na poziomie United. To chyba pierwsza tak odważna wypowiedź Łysego, który musi zawsze bronić Sylvio. Beckham również wypowiedział się o różnicy klas obu teamów.

Jak czasem słucham znawców na polsacie to się zastanawiam czy oni oglądają mecze ligowe drużyn. Bodajże Kołtoń się dziwił czego "tacy" piłkarze jak Gattuso i Seedorf nie grali dziś w pierwszym składzie.

Mam nadzieje, że wreszcie skończy się mamienie ludzi "DNA Ligi Mistrzów", żeby wygrać ligę mistrzów jest jeszcze potrzebna inwestycja w drużynie.

Liczę, że Sylvio nie będzie głupi i nie zwolni Leo. Nowy trener tu nic nie da. Pora skupić się na lidze i dowieść do końca 2 miejsce. Z tej edycji LM warte do zapamiętania historyczne zwycięstwo w Madrycie i nic poza tym.

Od kilku tygodniu na róźnych forach, portalach toczy się dyskusja czy jest sens kupowania Dzeko mając w składzie Huntelaara i Borriello. W tym sezonie graliśmy 2 dwumecze z dwoma silnymi drużynami(Inter, United), zanotowaliśmy 4 porażki. Rooney, czy Milito pokazali jaki jest luksus posiadania napastników tej klasy w kadrze a jaki mając Klaasa i Marco.
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Nebula RN Cz 11.03.2010 10:04

Ciekawą kwestię zauważył Rafał Stec na swoim blogu:
"Bywali rekordowo starzy na boisku, dziś chyba pobili rekord ławkowy. W rezerwie zasiedli Dida (37 lat), Zambrotta (33), Favalli (38), Gattuso (32), Beckham (35), Seedorf (34), Inzaghi (37). Oczywiście kieruję się rocznikami, średnia wieku: 35,14:-) "
Zły to znak, kiedy ludzie przestają rozumieć ironię, alegorię, żart.
Nebula RN
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Mirek15 Cz 11.03.2010 11:29

Gratulacje dla ManU , "Gratulacje" i "Podziękowania" dla Berlusconiego i Gratulacje dla Leo bo za to co robi z tymi piłkarzami w tym sezonie. Idzie mu naprawdę dobrze.
I teraz do meczu. Brak Pato i Nesty = K.O.
W awans nie wierzyłem, no ale Panowie takiej tragedii się nie spodziewałem. Bardzo mało sytuacji pod bramką ManU. Juz wiedziałem ze bedzie gol, jak piłka leciała do Rooneya po wrzutce Anglika. Zachowanie obrony było no "rewelacyjne". Błedy w obronie tak samo jak na San Siro, no cóż jaki pan taki kran. Zero pomysłowych akcji, zero kreatywności. Jak Rooney strzelił na 2:0 to nawet nie zdążyłem wrócić z kuchni na 2. połowe. Pozniej Park i na 4:0 "upilnowany" Fletcher. Zero Ambicji, Viola grała ambitnie a My?
Abate to jest jakaś pomyłka. Wrócił z Torino(?) ktore w tamtym(?) roku spadło do Serie B. I miał być magiem na prawej flance??
Nasz zarząd jest bardzo optymistycznie nastawiony(szkoda, że Ja taki nie jestem).
Dobry fragment przytoczył Nebula RN o ławce naszej.

Nie sądziłem, że to kiedyś napisze. No ale trzymam kciuki za Inter chociaż, żeby w ćwiercfinale byli chociaż i za Juve zeby Lige Europy zdobyło.

Grazie Berlusconi :cry: :cry: :!: :!: :!:
Więcej skandalu niż pożytku z tobą :cry:

Dwie rzeczy pozostały na pociesznie:
-Real odpadł. Jedna Wiara Jeden Klub Jedna Ósma Aż Po Grób
-Nie tak zle jak rok temu po odpadnięciu z UEFA z Werderem. To był już "kosmos" wykonaniu Milanu :boruta:
FORZA ABATE!!
Mirek15
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Łukasz_ Cz 11.03.2010 11:58

Ciekawe co z Nestą, Leonardo boi się że to coś poważnego. Do tego jeszcze Bonera, świetnie. Dobrze że Silva rośnie nam na lidera obrony bo spisuje się na prawdę dobrze.
Trudno, pozostała nam liga. Na LM i tak nie było co liczyć tylko odpaść mogliśmy w innym stylu. 4pkt do Interu przy takiej ilości meczy to nie jest dużo. Myślę że Inter przejdzie Chelsea i powalczy w LM gdzie na pewno zostawi dużo sił. Inter ma na tyle mocną drużynę że w tym roku śmiało mogą powalczyć jeżeli nie zrobią czegoś głupiego.
Na Chievio Antonini i Pato powinni już być ?
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Postprzez Wilmore Cz 11.03.2010 16:47

Abate to jest jakaś pomyłka. Wrócił z Torino(?) ktore w tamtym(?) roku spadło do Serie B. I miał być magiem na prawej flance??

Abate sobie nieźle radził do stycznia, gdy musiał grać ze względu na brak zmienników na jego pozycji i dużą odpowiedzialność ciążącą na nim, od tego czasu to pomyłka, tyle że to nie z jego winy - może będąc szkolony od młodego na prawą obronę by się tego nauczył, ale jemu brakuje podstawowych nawyków, jakich uczę dzieciaki, a które na obronie należą do abecadła wręcz piłkarskiego. Ciężko tego nauczyć takiego zawodnika, a przecież on na prawym skrzydle, gdzie u nas gra Pato, w Torino był powoływany do młodzieżówki włoskiej, czyli to nie piłkarz z przypadku. Ale też nie na pierwszy skład Milanu, absolutnie.
Trudno, pozostała nam liga. Na LM i tak nie było co liczyć tylko odpaść mogliśmy w innym stylu. 4pkt do Interu przy takiej ilości meczy to nie jest dużo. Myślę że Inter przejdzie Chelsea i powalczy w LM gdzie na pewno zostawi dużo sił. Inter ma na tyle mocną drużynę że w tym roku śmiało mogą powalczyć jeżeli nie zrobią czegoś głupiego.

Będzie gorzej - dla włoskiej piłki, bo Inter w pierwszym meczu nie zaprezentował kompletnie nic, co mogłoby dawać nadzieję na awans po meczu w Anglii, i dla Milanu, bo po odpadnięciu Inter nie da sobie odebrać tytułu w lidze. Nawet jeśli awansują i odpadną dopiero w kolejnej fazie LM, to przecież mają tak szeroką kadrę, a dzieli ich tak wiele od zespołów ze środka tabeli, że wystawiając częściowo drugi garnitur będą nadal wygrywać.

Chociaż marne to pocieszenie po wczorajszej porażce z Manchesterem United, portal MilanNews.it poinformował, że dwóch wielkich nieobecnych tego meczu - Luca Antonini i Alexandre Pato są już w pełni sił i wybiegną na boisko od pierwszej minuty zbliżającego się ligowego spotkania z Chievo Werona.

I całe szczęście, ale i bez nich ten mecz powinniśmy wygrać. Bardziej smuci sytuacja Nesty.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez mete Cz 11.03.2010 16:55

Bardziej smuci sytuacja Nesty.

Jeżeli kontuzja Nesty okaże się poważna to będziemy w jeszcze większej dupie niż jesteśmy. Przeczuwam, że nawet nasz patron jeszcze takiej nie zaliczył( Nie jestem pewien, ale rok temu Forbes wycenił jego majątek na 6,5 mld euro. W tym roku jest już 9 mld)
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez myhalek_acm Cz 11.03.2010 18:03

Pato nie zagra z Chievo , Reszta z kontuzjowanych nie wiadomo ,Nesta polecial na badania do Rzymu .

A co do majatku Berlusconiego to nic nam po nim skoro i tak wiekszosc "jego" kasy to firmy i spolki ktorych akcje sa tyle warte plus pewnie jakis mld ktory ma w gotowce ,ale nie wierze ze znow sklonny bedzie inwestowac ,chyba ze te Emirates sie troche dolozy . W jednym napewno wszyscy sa zgodni potrzebne sa nam transfery i to tresciwe ,conajmniej 4-5 zawodnikow czyli ich koszt bedzie wynosil około 100 mln ,czyli tak jak to mowil Galliani ze mniej wiecej tyle pieniedzy jest potrzebne na powrot i to taki na serio do walki .
Noi del Milan siamo qua e per voi non c'e pieta :boruta:
myhalek_acm
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Wilmore Cz 11.03.2010 18:13

Hm, z jednej strony informacja o powrocie Pato i Antoniniego, z drugiej komunikat o ich urazach + Bonery naciągnięty mięsień.
Super, czyli na Chievo na obronie wyjdziemy duetem Favalli - Silva, na bokach dwóch z czwórki Oddo, Abate, Zambrotta i Jankulovski, w przodzie na szczęście jest Mancini, który się przyda na skrzydle + powracający Seedorf, Beckham, więc można ofensywę zestawić. Tyle że tyły to marny żart.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Łukasz_ Cz 11.03.2010 22:35

Wilmore napisał(a):Będzie gorzej - dla włoskiej piłki, bo Inter w pierwszym meczu nie zaprezentował kompletnie nic, co mogłoby dawać nadzieję na awans po meczu w Anglii, i dla Milanu, bo po odpadnięciu Inter nie da sobie odebrać tytułu w lidze. Nawet jeśli awansują i odpadną dopiero w kolejnej fazie LM, to przecież mają tak szeroką kadrę, a dzieli ich tak wiele od zespołów ze środka tabeli, że wystawiając częściowo drugi garnitur będą nadal wygrywać.

Myślę że Jose wyjdzie z innym założeniem niż w 1 meczu bo w Anglii nawałnicy przez 90min mogą nie wytrzymać tak jak zrobili to u siebie. Muszą strzelić bramkę a stać ich na to. Wierze że dadzą radę. Inter ostatnio w lidze zawodzi, pokazuje że potrafi gubić punkty a terminarzu wcale nie mają łatwego.

Szkoda że Pato nie zagra ale lepiej niech odpocznie i w dalszej części sezonu będzie sprawny w 100% bo będzie potrzebny, mecze mamy ciężkie. Trzeba wierzyć. Forza Milan !
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Postprzez Łukasz_ Pt 12.03.2010 15:26

Zajebiście. Nesta wypada do końca sezonu. Zerwał ścięgno. Ciekawe co teraz. Bonera i Favalli dadzą radę ale co jeśli będą jeszcze jakieś braki na bokach obrony. Wszystko tylko nie Kaladze... Znów widać nasze braki kadrowe ale łysy wyjdzie i powie że Milan ma wielu mistrzów na tej pozycji.
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Postprzez myhalek_acm Pt 12.03.2010 16:34

Skad wziales te info o zerwaniu ??
Noi del Milan siamo qua e per voi non c'e pieta :boruta:
myhalek_acm
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Łukasz_ So 13.03.2010 11:23

W newsach na stronie głównej pisało. Jednak nie ma dramatu ale jest i tak bardzo źle. Naderwany mięsień i wstępnie pauza na 45 dni, to kawał czasu i ważnych spotkań a jedno z tych ważniejszych już jutro, z Chievio. Jak tego nie wygramy będę się bardziej wstydził niż po meczu z Manchesterem.
Do 48h będziemy więcej wiedzieć o Nescie.
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Postprzez gilardino11 N 14.03.2010 11:46

Do 48h będziemy więcej wiedzieć o Nescie.

Neste czeka w następnym tygodniu operacja.Praktycznie skończył się dla niego sezon :? .Być może wróci na końcówkę sezonu w okolicach przełomu kwietnia i maja.
gilardino11
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy