przez Morrow Wt 31.08.2010 22:12
Okno zakończone, zgodnie z przewidywaniami sensacji na koniec nie było - Ferguson ma skład jaki chciał oby po raz kolejny nos go nie zawiódł. Specyficzne okienko w naszym wykonaniu - kupiliśmy bezdomnego Portugalczyka, stopera, który jeszcze niedawno grał w 7 lidze a w PL zaliczył raptem 13 spotkań i Meksykańczyka, który błysnął w dwóch meczach Mundialu i pre-seasonie. To transfery w teorii długofalowe i żeby je ocenić potrzeba będzie czasu być może dłuższego niż jeden sezon. Ferguson inwestuje w młodych, nieznanych grajków, z których chce zrobić gwiazdy - jeśli wystrzeli choć jeden z tych chłopaków będzie dobrze. Pytanie czy Szkot się trochę nie zagalopował i zamiast inwestować w poważne wzmocnienie na teraz wpadł w wir odkrywania talentów. Poza tym mam nieodparte wrażenie, że Fergie wolałby np. kupić kolejnego anonimowego Portugalczyka/Brazylijczyka/piłkarza z egzotycznego kraju niż dać szansę np. Cleverleyowi, który pokazał się dobrze na wypożyczeniu i w pre-seasonie a w United zapewne nie łapałby się nawet do kadry meczowej. Ogra się albo i nie w Wigan, które najpewniej spadnie w tym sezonie, wróci do nas i zapewne podzieli los Eaglesa, Richardsona, Rossiego, Campbella czy Bardsleya. Podobnie może być z Welbeckiem i Machedą. Oczywiście to czarny scenariusz i fajnie by było gdyby do nie nie doszło.
Szczególnie martwi mnie brak wzmocnienia środka pola. Scholes póki co zachwyca ale nie oszukujmy się, jego kariera zbliża się do końca a i całego sezonu w takiej formie nie wytrzyma. Ba, dobrze by było gdyby wytrzymał choć połówkę. Carrick to po poprzednim sezonie niewiadoma, jeśli ma grać tak jak w drugiej połowie sezonu to lepiej grać w "10", liczę, że Anderson się ogarnie po kontuzji i wybrykach w poprzednim sezonie, Gibson pewnie dalej będzie wprowadzany do składu i dobrze by było gdyby nadal się rozwijał ale to wciąż uzupełnienie składu a nie pewniak do gry. No i pewniak Fletch. Na to, że Eikrem czy Norwood dostaną szanse w innych meczach niż CC nikt chyba nie liczy. Niby liczba zawodników jest odpowiednia ale ta formacja napawa niepokojem bo jednak ktoś kreatywny by się przydał. Póki co jest dobrze bo Rudy przypomniał sobie najlepsze lata ale co będzie jak zgubi formę...
Skrzydła wyglądają nieźle. Valencia i Park muszą się jeszcze ogarnąć bo forma nie ta ale z czasem myślę, że będzie lepiej. Nani póki co wygląda dobrze, oby nie miał takich wahań formy jak w przeszłości a może dać nam mnóstwo radości. Giggs też na ten moment wygląda dobrze.
W obronie jest ok. Liczę, że w tym sezonie więcej szans na bokach dostaną Rafael i Fabio. Szczególnie ten drugi powinien luzować czasem Evrę bo nie może tak być, że Pat gra we wszystkich meczach jak leci, nawet tych mniej istotnych tak jak to było w poprzednim sezonie. Fabio też wiecznie nie będzie czekał na okazję a szkoda byłoby stracić taki talent. A jest jeszcze De Laet, który też dobrze się zapowiada. Na prawej Rafael także powinien grać częściej, chłopak ma papiery na bycie jednym z lepszych na swojej pozycji na świecie. Póki co O'shea jest pewniakiem a w obwodzie jest jeszcze Brown ale fajnie byłoby widzieć cześciej młodych braci w wyjściowej "11". To będą dla nich ważne 4 lata bo obaj z pewnością celują w MŚ w Brazylii i z każdym rokiem presja gry z ich strony będzie coraz większa. Smalling, tak jak wspomnieli poprzednicy na razie nie pasuje swoją grą do naszej obrony ale Fergie musiał w nim coś widzieć więc może go jakoś oszlifuje.
W ataku czkawką odbija nam się sprowadzenie Owena w tamtym sezonie bo ciężko spodziewać się, że zacznie grać na miarę wygórowanych oczekiwań i nazwiska a z drugiej trudno odsuwać go od składu meczowego żeby na ławce zmieścili się Kiko i Hernandez. Nie wiem na ile stać Javiera, w pre-seasonie błyszczeli już tacy gracze jak Eagles czy Richardson i nie miało to żadnego przełożenia na ich grę w PL więc ja póki co jestem stonowany ale chciałbym żeby ten chłopak "zaskoczył" i grał chociażby jak w meczu z Argentyną w RPA. Ma "błysk" to nie ulega wątpliwości ale wielu już takich było przed nim, Fergie jednak jak nikt potrafi takiego piłkarza obrobić. Zobaczymy co z niego wyrośnie. Obyśmy za rok nie musieli go upychać po wypożyczeniach.
Zobaczymy jak to będzie, priorytetem z pewnością będzie odzyskanie tytułu a o to będzie cholernie ciężko bo Chelsea wydaje się bardzo mocna, Arsenal też może się wmieszać a Spursi i City też będą mieli parcie na pierwszą trójką. Sezon zapowiada się świetnie oby równie świetnie się skończył.