Ojciec Święty odszedł......

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Postprzez oskar11 N 03.04.2005 17:00

Zaczne moze od tego iz w polsce w zwiazku ze smiercia Papieza ogloszono zalobe narodowa i oglosil ja nie polski kosciol a polski rzad( http://www.prezydent.pl/x.node?id=10118 ... Id=2526487 ). Poniewaz portal pilka.pl jest polskim portalem o czym swiadczy chociazby koncowka .pl nastapily takie a nie inne decyzje w sprawie topu. Jesli komus top sie nie podoba to niech na niego nie patrzy tak samo jak nikt nikomu nie kaze patrzec na pospuszczane flagi narodowe do polowy masztu na budynkach rzadowych. Portal pilka.pl nie dysponuje flaga ktora moglby spuscic do polowy masztu padlo wiec na top. Proponuje wiec by osoby nie zgadzajace sie z tym napisaly list otwarty do polskiego rzadu potepiajacy nasz top jak rowniez proceder spuszczenia flag narodowych, poniewaz sie z tym nie identyfikuja.
Treat everyone the same until you find out they're an idiot.
oskar11
Skład B
Skład B

Postprzez dzidzius N 03.04.2005 22:23

Ze względu na liczne prośby i apele użytkowników otwieramy ponownie wątek. Pragnę jednak zwrócić uwagę na to, że ma on służyć rozważaniom związanym z osobą zmarłego wczoraj Papieża. Nie jest to miejsce na dywagacje co się komu nie podoba w serwisie - od razu zaznaczam, że tego typu posty będą usuwane przez moderatorów bez żadnych wyjaśnień. Poza tym pamiętajcie o trwającej żałobie i powadze sytuacji i nie atakujcie siebie chociaż w tym temacie nawzajem.
dzidzius
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Tomusmc N 03.04.2005 22:59

W najbliższym czasie mamy się dowiedzieć co w swoim testamencie zawarł Ojciec Święty. Mam nadzieje, że wspomniał o pogrzebaniu swoich zwłok w Krakowie...
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez Uchi_UfFy N 03.04.2005 23:14

Nie rozumiem ludzi którzy chcą rozcinać Papieża, i jego serce "pochować"na Wawelu.Chciałbym, aby w Polsce był cały albo w ogóle :(.Pogrzeb Papieża prawdobodobnie czwartek/piątek.Wole nie myśleć ile będzie tam osób.Cały Rzym na długo zapamięta tę chwilę.Nie moge uwierzyć, że nigdy nie zobaczę Go w oknie .... ;(
...AVANTI ROMA...
Obrazek
Wieczny autorytet ... Karol Wojtyła - Papież Polak - Jan Paweł II ! 18.05.1920 - 02.04.2005 [21:37] [']
Forza lacjo :P
Uchi_UfFy
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Lokalizacja: Kiedyś domek w ubogiej dzielnicy Buenos Aires-San Fernando.Ale 11 Maja 1960...

Postprzez maestro N 03.04.2005 23:31

były takie 'plotki', że Papież w testamencie napisał coś o Krakowie... ale już jest decyzja, że pochowają go w Watykanie. też słyszałem, ze serce może być 'pochowane' na Wawelu ale Watykan chce uniknąć 'krojenia' Papieża na 'części'... Jan Paweł II duchem i tak jest z nami...

wiecie co?? do mnie to jeszcze nie dotarło... :(
'I am only a small part of a huge black and white flag that grows with the passing of the years and if each one of you looks closely at it, you will find your own name written on it.' Alessandro Del Piero
maestro
Jack the Raper

Postprzez Tomusmc N 03.04.2005 23:34

maestro_ napisał(a):były takie 'plotki', że Papież w testamencie napisał coś o Krakowie... ale już jest decyzja, że pochowają go w Watykanie. też słyszałem, ze serce może być 'pochowane' na Wawelu ale Watykan chce uniknąć 'krojenia' Papieża na 'części'... Jan Paweł II duchem i tak jest z nami...

Ja słyszałem, że prawo papieskie mówi o tym, że jeśli Papież zapisał w testamencie, że chce być pochowany na ojczystej ziemii to taką prośbę trzeba wykonać.
Obrazek
Tomusmc
Juventino

Postprzez Uchi_UfFy N 03.04.2005 23:38

Tomusmc napisał(a):
maestro_ napisał(a):były takie 'plotki', że Papież w testamencie napisał coś o Krakowie... ale już jest decyzja, że pochowają go w Watykanie. też słyszałem, ze serce może być 'pochowane' na Wawelu ale Watykan chce uniknąć 'krojenia' Papieża na 'części'... Jan Paweł II duchem i tak jest z nami...

Ja słyszałem, że prawo papieskie mówi o tym, że jeśli Papież zapisał w testamencie, że chce być pochowany na ojczystej ziemii to taką prośbę trzeba wykonać.

Przyjechał specjalny wysłannik, i każdą wolę musi spełnić.Ogólnie to testament się zawsze wypełnia...Nawet niech zrobią prowioryczny grób, byle by był.Albo niech dołączy do rodzinnego grobu na cmentarzu Rakowieckim w Krakowie...Najważniejsze by był w sercu i pamięci naszej a nie w Polsce....
...AVANTI ROMA...
Obrazek
Wieczny autorytet ... Karol Wojtyła - Papież Polak - Jan Paweł II ! 18.05.1920 - 02.04.2005 [21:37] [']
Uchi_UfFy
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Lokalizacja: Kiedyś domek w ubogiej dzielnicy Buenos Aires-San Fernando.Ale 11 Maja 1960...

Postprzez bellus N 03.04.2005 23:45

Na początek powiem, że ja bym tego tematu nie otwierał ale skoro taka wola...

Do tej pory w Polsce były dwa pogrzeby wielkich ludzi Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz księcia kardynała Adama Sapiechy. Wtedy to cały kraj płakał tak jak i teraz. A moim zdaniem trochę głupoty gadasz Uffi, nie ma innej możliwości niż Kapica Srebrnych Dzwonów (zakładając ze w Polsce) obok tych dwóch przezemnie wymienionych polaków. Jak sam Karol Wojtyła mówił: Sapiecha - niekoronowany krół Polski, największy autorytet dla Jana Pawła II to był.
Ostatnio edytowano N 03.04.2005 23:46 przez bellus, łącznie edytowano 1 raz
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez maestro N 03.04.2005 23:46

Uchi_UfFy napisał(a):
Tomusmc napisał(a):

Przyjechał specjalny wysłannik, i każdą wolę musi spełnić.Ogólnie to testament się zawsze wypełnia...Nawet niech zrobią prowioryczny grób, byle by był.Albo niech dołączy do rodzinnego grobu na cmentarzu Rakowieckim w Krakowie...Najważniejsze by był w sercu i pamięci naszej a nie w Polsce....

macie racje. tak właśnie jest ale w TV mowili, że Papież zostanie na pewno pochowany w Watykanie w grobowcu, w ktorym jeszcze niedawno leżał inny Papież (nie pamiętam imienia)- ktorego zwloki zostaly chyba w 2001 przeniesione do Bazyliki Św. Piotra... to już postanowione podobno, a skoro tak, to w testamencie Papież nie napisał, że chce być pochowany w Krakowie...
'I am only a small part of a huge black and white flag that grows with the passing of the years and if each one of you looks closely at it, you will find your own name written on it.' Alessandro Del Piero
maestro
Jack the Raper

Postprzez Uchi_UfFy N 03.04.2005 23:52

To był Jan XXIII.Powiem Wam tyle, to zabrzmi głupio, ale już nie mogłem patrzeć jak Papa cierpi i naprawdę wolałem, żeby umarł i trafił tam, gdzie słowo cierpienie jest nierozumiane i nigdy nie słyszalne...gdzie zawsze jest ciepło...i gdzie jest Matka i Ojciec.
...AVANTI ROMA...
Obrazek
Uchi_UfFy
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Tomusmc Pn 04.04.2005 0:47

Chce powiedziec jeszcze tym wszystkim, którzy mówili, że każdy człowiek umiera i nie ważne czy to Papież czy też każdy inny, ale tu chodzi o to, że każdy wiedział, że Papież kiedyś umrze, ale nie wiedzialiśmy jaki to będzie dla nas ból. Dla mnie po śmierci Ojca Świętego wszystko stało się ponure. Moje osiedle, kumple i wszystko co się wokół mnie dzieje straciło życie...Wszyscy cierpią po śmierci Jana Pawła II i zawsze będę go bronił, a szczególnie przed głupimi tekstami w stylu MrWoodstocka, że piłka jest ważniejsza niż śmierć Papieża....to się nazywa niedojrzałość!
Obrazek
Tomusmc
Juventino

Postprzez Chlopaczek Pn 04.04.2005 1:22

Mysle ze MrWoodstock nie mial na mysli ze pilka jest wazniejsza od Jana Pawla tylko ze zycie toczy sie dalej z nim czy bez niego.

Niedlugo konklawe.Ciekawe czy wybiora "papieza przejsciowego" czy od razu np. arcybiskupa Sao Paulo albo kogos z Afryki.A moze Tattemanziego? :D
Na forach cicha nadzieje ze Dziwisz zostanie nowym papiezem.To troche smieszne podejscie spowodowane pewnie tesknota za Karolem niz logicznymi przeslankami.Chociaz argumentacja ze byl blisko Jana Pawla i moglby kontynuuowac jego misje wydaje sie logiczna.Jednak Dziwisz jest bez szans i wcale nie dlatego ze nie jest kardynalem (bo to nie jest wymagane).
Ale nadzieja w narodzie nie ginie he he.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez maestro Pn 04.04.2005 1:40

nadzieja nie ginie... to normalne :p zawsze jest cień nadzieji :D
podobno wg. jakiejś przepowiedni kolejny papież ma być czarnoskóry... a ten kandydat z Afryki podobno wcale nie jest bez szans!! ;) serio tak słyszałem...
to prawda... życie toczy się dalej. wielcy ludzie tak samo szybko odchodzą jak przychodzą na ten świat, taka jest kolej rzeczy

"do historii przeszedł ten, który historię tworzył"... piękne słowa...

Jan Paweł II zawiesił poprzeczke bardzo wysoko kolejnemu papieżowi... ciekaw jestem jak zostanie on przyjęty przez Polaków... ciekawe jak zostanie przyjęta sama ceremonia ogłoszenia nowego papieża. u nas pewnie ludzie nadal bedą w szoku jeszcze po śmierci Papieża- Polaka i nie sądze, by aż tak 'hucznie' świętowano wybór nowej głowy Kościoła w Polsce...
maestro
Jack the Raper

Postprzez Chlopaczek Pn 04.04.2005 1:51

Watykanisci faktycznie bardzo wysoko oceniaja szanse kardynala z Afryki a to dlatego ze kosciol szykuje sie do "podoboju" Czarnego Ladu.Wiec czarny papiez na pewno by w tym pomogl.Cos w tym jest.

Ja juz teraz wiem ze nowy papiez nie zostanie przyjety tak cieplo jak papiez-Polak (chyba kazdy z tego zdaje sobie sprawe) A nie daj boze czarny papiez.Spotkalem sie juz z opiniami (czesto tez mozna spotkac podobne na necie) ze czarny papiez to bedzie masakra koniec swiata i w ogole obraza.Widac rasistowskie poglady sa jeszcze w niektorych osobnikach gleboko zakorzenione.A moze chodzi o cos innego.Janowi Pawlowi bialemu papiezowi budowano czesto pomniki z bialego marmuru.Dla czarnego papieza trzeba by bylo bydowac z granitu (jak palnelem glupote to mnie poprawcie nie znam sie za bardzo na materialach budowlanych).Moze jakies niedobory tego budulca u nas sa i stad te obawy he he.
Na pewno tez nie bedzie tylu pielgrzymek do Polski a wiadomo ze to wielkie przezycie dla wiernych jak papiez przyjezdza.
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez maestro Pn 04.04.2005 2:05

nie bedzie pielgrzymek do Polski i na pewno nie bedzie aż tyle z Polski... co do rasistowskich poglądów... nie interesuje się tym za bardzo ale chcąc nie chcąc słysze dużo na ten temat (otoczenie, znajomi- wielu niestety ma takie poglądy)... słyszałem też, że Polska to jeden z najbardziej rasistowskich krajów w Europie (jeśli nie najbardziej)...

być może jest troche prawdy w Twojej teorii o 'podboju' Czarnego Lądu, być może Kościół bedzie chciał w jakiś sposób zjednoczyć (żeby nie powiedzieć pogodzić) czarnych i białych (jeszcze więcej tolerancji) ale społeczeństwo nie tylko (przede wszystkim) w Polsce chyba nie jest jeszcze gotowe na czarnego papieża... to faktycznie byłby duży szok i ludzie różnie by reagowali na to... :roll:
maestro
Jack the Raper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wracając Do Meritum