Formula 1

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Moderatorzy: piwus, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel, Pisakk, maestro

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
25
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
25%
Ralf Schumacher
2
2%
Robert Kubica
33
25%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
3
2%
Nick Heidfeld
0
Brak głosów
ktoś inny ...
20
15%

Liczba głosów : 130

Re: Formula 1

Postprzez Boromir Cz 02.09.2010 15:21

Przyznaję, Schumacher jeździ fatalnie i rozmienia swoją sławę na drobne. Pomyliłem się co do niego. Ale dodam, że Rosberg utwierdza mnie w przekonaniu, że jest przeciętny. I czemu w tym zestawieniu nie ma kierowców Red Bulla?
Obrazek
Boromir
Kapitan
Kapitan

Postprzez ddemon Cz 02.09.2010 20:21

Niewiem czy brałem udział w tamtej dyskusji ale...według mnie Schumi nie jedzie źle wtym sezonie...Owszem wiadomo jakie były oczekiwania ale nikt niebrał że aż tak się męczył po tak długim(3-letnim) okresie przerwy...Pozatym kwestia bolidu na początku wyglądało to tak że bolid był bardziej pod Nico co się nigdy Michealowi niezdarzało to On był liderem...W trakcie sezonu Merc przygotowywal poprawki w bolidzie które dały korzyść po czym Schumi jeździł lepiej zaś było widać jak Rosberg walczył z bolidem jednym słowem nieudało się znaleźć kompromisu przy czym Renia korzysta :D Obecnie Merc buduje bolid na nowy sezon(pod Schumiego)..Schumi jak sam przyznał ten sezon traktuje jako naukę oraz testują podczas treningów nowe części na przyszły rok...Jednym słowem można mówić że rozdrabnia swoją sławe ale ja na miejscu Was poczekam i ocenę wystawię w następnym sezonie mimo wszystko choć nieoczekuje cudów ;]
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez majer13 Cz 02.09.2010 21:15

ddemon napisał(a):ocenę wystawię w następnym sezonie mimo wszystko choć nieoczekuje cudów

Ale za ten sezon ja wystawiam mu słabą ocenę. Został zdeklasowany (a nie pokonany) przez Nico i tak jest prawda - brutalna ale jest. Nie mówię tu oczywiście że Rosberg jest lepszy, chodzi o to że pewne było że jak wróci po tak długiej przerwie, tylu zmianach w regulaminie to siłą rzeczy nie będzie się liczył w walce chociażby miejsca na podium - no ale z drugiej strony dać się pokonać Sutilowi który w pierwszej części sezonu miał sporo gorszy bolid :?: Mówiłem przed sezon i powiem teraz - powrót do F1 Schumiego był i nadal jest błędem ponieważ tylko stracił na swoim imieniu i na swojej wielkości - to było po prostu bez większego sensu ;)
..... :!: Szybkiego powrotu do zdrowia Robert :!: .....
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Mentor Pt 03.09.2010 8:45

Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez ddemon So 11.09.2010 14:25

Emocjonujące kwalifikacje...Z typowaniem ciężko tak jak sądziłem...Zawiódł Hamilton,RBR było do przewidzenia że pojadą słabo ale chyba nieaż tak.Wielka zwyżka formy Ferrari też jest poczęści tego przyczyną..Martwi też pozycja Kubicy mianowicie 9 miejsce poraz kolejny słabszy czas na miękkich niż na twardych wporównaniu do Q2 i spokojnie mogło być o 2 oczka więcej...wkażdym razie apetyt był większy zwłaszcza po Q2 że może wbije się do 6 i kogoś wyprzedzi a tu :/

Co do typowania wyścigu jeszcze się wstrzymam poczekam na wywiady pozatym złoże 2x te same typy mam już pewne przepuszczenia odnośnie pierwszej trójki dotyczy to konfrontracji ALO-BUT-MAS oraz bolidów RBR-awarii :D No ale tak jak mówię poczekam...Tymczasem miłego popołudnia ;)

OK...Czas bardziej przedstawić swóje typy na jutrzejszy wyścig...więc jutro moim zdaniem na mecie ujrzemy następującą kolejność ALO-BUT-MAS-HAM-WEB-VET-KUB-ROS czemu tak? Massa niewyprzedzi na starcie Buttona chyba że będzie metr bliżej :D Tym razem źle wystartuje lub conajmniej średnio możliwe że straci pozycję...Na 99% jestem pewny że jeden z RBR jutro niedojedzie...po treningach wskazuje Webbera ale mimo wszystko stawiam na Vettela..co do dalszych pozycji HAM stać na starcie lub nawet wtrakcie wyścigu spokojnie wyprzedzić Webbera..zmaścił kwalifikacje będzie chciał się zrehalibitować teraz tylko pytanie czy również dojedzie do mety :P co do Kubicy zawsze oscyluje w miejscach 7-9 liczę na tempo wyścigowe i wyprzedzenie Hulkenberga na starcie i nawet Rosberga różnica między tą trójką to 20 dziesiętych zapewne będzie ciekawe....Petrov dostał karę 5 pozycji do tyłu za blokowanie Glocka więc o pkt będzie ciężko...Ale to jest Monza Kubica 12 stawał na podium szykuje się również pasjonujący wyścig lecz niezdziwię się jak zobaczymy procesję z przodu ;)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon N 12.09.2010 15:02

Wyścig nawet ciekawe...myślałem że będzie procesja od startu do mety lecz już na starcie zrobiło się ciekawe Rosberg 4 Kubica 5 :D Jak zawsze mechanicy zdupcyli :D Przypomina to coraz bardziej BMW ale na ten temat szkoda nerwów...Największy wygrany? Mimo wszystko Vettel był bodajże 8 i dzięki strategii ukończył na 4 lecz zgadzam się z Kochańskim że to były Team Order z tym silnikiem :P Następnym wygranym wyścigu jest Rosberg wyciągnął maksimum z bolidu..Biorąc pod uwagę weekend to napewno forma Ferrari oraz plusik można dać Buttonowi który wrócił do gry co do obrony tytułu..Najwięksi przegrani wyścigu bez wątpienia Hamilton na torze gdzie mógł i powinnien zdobywać jak najwięcej pkt ale pojechał znów nierozważnie jak to On :D Minus napewno należy się mechanikom Renault i poczęści Hulkenbergowi który moim zdaniem powinnien dostać karę,bardzo tego chciałem wtrakcie wyścigu bo parę pkt byłoby znów wtyperze zarówno w jednym jak i 2 gdzie jestem już 102 i licze znów na awans po tym GP :jupi:

Następny wyścig GP Singapuru Borowczyk powiedział że RK nielubi tego toru ulicznego ale jeśli przypomnieć sobie słowa z początku sezonu to Kubica mówił że tor w Singapurze jako jeden z trzech wtym sezonie odpowiada charakterystyce bolidu więc licze na miejsce w piątce tak jak w GP Włoch gdzie ta 5 miejsce było na początku realne :)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez majer13 N 12.09.2010 15:11

Myślę że błąd w pit stopie kosztował Roberta jedną pozycję więc tragedii nie ma - Webber tak czy siak by go w końcu wyprzedził a Hulkenberg powinien dostać karę więc gdyby nie brak decyzji sędziów to pit stop nie kosztował by Kubicy żadnego miejsca. Alonso dzisiaj pojechał jak profesor - najpierw nie dał uciec Jensonowi następnie na jednym okrążeniu zyskał 1 sekundę i dowiózł zwycięstwo do mety. Nieźle też Pietrov - nie popełnił żadnych błędów i myślę że gdyby nie głupia kara jaką otrzymał za blokowanie Glocka w qualu to mógłby nawet na punktach skończyć. Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego Kubicy nie mogli przytrzymać z 10 okrążeń więcej na miękkiej mieszance :?:

Teraz GP Singapuru które Robert raz by wygrał gdyby nie akcja Piqueta więc jeśli Renault będzie się spisywać tak jak na poprzednich torach o takiej samej bądź bardzo podobnej charakterystyce ( Australia czy Monaco ) to kto wie czy Robert znów nie zakręci się koło podium szczególnie że teraz w użyciu będą mieli najprawdopodobniej kanał F.
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon N 12.09.2010 15:33

majer13 napisał(a):Myślę że błąd w pit stopie kosztował Roberta jedną pozycję więc tragedii nie ma - Webber tak czy siak by go w końcu wyprzedził a Hulkenberg powinien dostać karę więc gdyby nie brak decyzji sędziów to pit stop nie kosztował by Kubicy żadnego miejsca. Alonso dzisiaj pojechał jak profesor - najpierw nie dał uciec Jensonowi następnie na jednym okrążeniu zyskał 1 sekundę i dowiózł zwycięstwo do mety. Nieźle też Pietrov - nie popełnił żadnych błędów i myślę że gdyby nie głupia kara jaką otrzymał za blokowanie Glocka w qualu to mógłby nawet na punktach skończyć. Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego Kubicy nie mogli przytrzymać z 10 okrążeń więcej na miękkiej mieszance :?:

Teraz GP Singapuru które Robert raz by wygrał gdyby nie akcja Piqueta więc jeśli Renault będzie się spisywać tak jak na poprzednich torach o takiej samej bądź bardzo podobnej charakterystyce ( Australia czy Monaco ) to kto wie czy Robert znów nie zakręci się koło podium szczególnie że teraz w użyciu będą mieli najprawdopodobniej kanał F.

Podpisuje się pod wszystkim lecz z tym wyprzedzeniem Webbera...niewiadomo wyjechał przed lecz miałby 1,3-2-0 sek przewagi przez ten czas dogrzałby opony co spowodowałoby że Webber miałby ciężej z wyprzedzeniem no ale niema co gdybać mechanicy zwalili co było odrazu widać-niespieszyli się z prawem przednim kołem...Petrov wsumie nieźle awansował o 7 pozycji startował z 20 więc gdyby niekara ukończyłby na 8 lecz biorąc pod uwagę cały weekend to jednak wielkie rozczarowanie znał tor lecz nieumiał się przystosować do bolidu na następnych będzie jeszcze gorzej bo niezna torów..

Co do przytrzymania 10 okrążeń jednej strony zgadzam się przecież ma podobny styl jazdy jak Vettel może nieco agresywniejszy ale jeśli ten przejechał 52 okrążenia to Robert spokojnie mógł 10 mniej choć zapewne chodziło o tempo wyścigowe wsensie lepsze na twardych więc nierozumiem czemu niezjechał parę kółek wcześniej przecież...zjechał bodajże 7-8 niż ogłoszono że boksy są otwarte po tej karetce...No cóż Renault się niepopisało zarówno mechanicy jak i stratedzy trzeba czekać na Singapur...

Czekam na karę dla Hulkenberga ale raczej niema co się łudzić że straci pozycję :/ Chyba że dostanie -10 tak jak Schumacher w następnym wyścigu co niczego mi niezmieni :P
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez majer13 N 12.09.2010 15:39

ddemon napisał(a):niewiadomo wyjechał przed lecz miałby 1,3-2-0 sek przewagi przez ten czas dogrzałby opony co spowodowałoby że Webber miałby ciężej z wyprzedzeniem no ale niema co gdybać mechanicy zwalili co było odrazu widać-niespieszyli się z prawem przednim kołem...

Webber złapał tempo i wątpię aby jakakolwiek przewaga mniejsza niż 3 sekundy była w stanie Roberta uratować - widać był iż Kangur jest szybki a poza tym uzyskiwał najwyższe prędkości na prostych.

ddemon napisał(a):lecz biorąc pod uwagę cały weekend to jednak wielkie rozczarowanie znał tor lecz nieumiał się przystosować do bolidu na następnych będzie jeszcze gorzej bo niezna torów..

Gdyby nie kara to skończyłby blisko Kubicy więc bo ja wiem czy takie rozczarowanie :?: Poza tym po raz pierwszy jeździł bolidem z tak małym dociskiem co z pewnością tez nie było ułatwieniem.
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon N 12.09.2010 15:52

Co do Webbera tego niemożemy sprawdzić...Zaś do Petrova to jednak jest rozczarowanie może nie wielkie jak napisałem wcześniej ale jednak..Kolejny prosty błąd popełnił w kwalifikacjach...Walczy o pozostanie w F1 to niestety niepowinnien popełniać aż tak banalnych błędów..Ktoś powie że zbyt wielka presja jedzie przyzwoicie itd. ale w/g mnie powinnien jeździć lepiej,a presja w F1 zawsze jest więc oczekuje lepszych występów...
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez majer13 N 12.09.2010 15:58

ddemon napisał(a):Ktoś powie że zbyt wielka presja jedzie przyzwoicie itd. ale w/g mnie powinnien jeździć lepiej,a presja w F1 zawsze jest więc oczekuje lepszych występów...

Dokładnie chłopak jest niczego sobie tylko w każdym ( no może poza GP Węgier ) przytrafia mu się jeden duży błąd. Co do tej sytuacji z Glockiem to widać było u niego nie zdecydowanie. Nie wiedział czy go puścić i zostawiać sobie miejsce czy jednak pojechać normalnym torem jazdy i mu odjechać. Niestety decyzję zmienił w trakcie i po tym jak go nie przepuścił ( a mógł to zrobić bo i tak Niemiec nie był w stanie do niego dojechać) powinien jechać dalej normalnym tempem jednak Rosjanin w połowie szykany uznał iż Niemca jednak trzeba puścić i tym samym próbował go przepuszczać go w najbardziej ciasnym odcinku toru przez co go tylko spowolnił ;)
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon Wt 14.09.2010 12:02

Ale się porobiło :D W następnym GP Singapurze w barwach Saubera wraca "ulubieniec" niektórych polskich kibiców a mianowicie "Quick Nick" czyli Nick Heidfeld zastąpi on Pedro de la Rose.Plotki okazały się prawdziwe..Jak dla mnie było wiadome że wróci do świata F1 tylko nieprzypuszczałem że wróci w tym sezonie,myślałem że w przyszłym po tych testach z oponami Pirelli było niemal pewne ponieważ łakomy kąskiem i tym samym Sauber ma kierowców zarówno na ten sezon jak i przyszły...Chyba nikt niema wątpliwości że Sauber zatrudnił go tylko na 6 wyścigów? Tym samym razem z Kobayashim stworzy groźny duet w przyszłym sezonie może na regularną 10 :)

Uwaga Uwaga!! Kimi Raikkonen oficjalnie sam kontaktował się z zespołem Renault potwierdził to szef zespołu Boullier...Jak wspominałem kiedyś dla mnie to była mieszanka wybuchowa tym samym RK raczej straciłby pozycję kierowcy nr 1 i tym samym zespół byłby kierowany w zależności od formy danego zawodnika w GP...Czy to byłoby dobre? Raczej nie chociaż jak sami wiemy dobrze Robert lubi wyzwania,obecnie ma niepodważalną pozycję w Renault i przede wszystkim dobrze byłoby widzieć obok niego kierowcę którego można się ustosunkować a takim napewno jest Kimi...
Trzeba wziąść też pod uwagę że Kimi mógł się kontaktować z zespołem Renault i powiedzieć jest mi dobrze w rajdach nigdzie nieprzechodzę itd...Ale jest też inna kwestia a mianowicie pieniądze..Ciężko znaleźć sport motorowy aby zarobić tyle ile w F1 a wiadomo że Kimi oznacza lukratywny kontrakt co może również oznaczać rozwój bolidu...Więc moja opinia na ten temat jest ciężka z jednej strony chciałbym aby wrócił świetny kierowca itd. z drugiej Polak RK i rozwój bolidu...Chyba że przyjdzie inny Fin Kovalainnen który przed tym GP mówił że wie gdzie będzie jeździł lecz wokół niego Lotus chce budować zespół więc raczej będzie trzeba szukać innego kierowcy...Petrov? Wydaje mi się że w następnych 2 wyścigach wyjaśni się jego przyszłość tory odpowiadające specyfice bolidu Renault więc miejsce w Q3 i punkty powinny być inaczej będzie musiał szukać innego zespołu i niepomoże mu nawet budżet który przynosi....

Przypuszczalne składy na sezon 2011 w/g mnie :)
Mercedes GP Michael Schumacher Nico Rosberg - mimo wszystko MSCH zostanie :)
Red Bull Racing Sebastian Vettel Mark Webber
Ferrari Felipe Massa Fernando Alonso
McLaren Lewis Hamilton Jenson Button
Williams Rubens Barrichello Nico Hulkenberg - oficjalnie narazie tylko Rubens ale na 99% Nico zostanie
Renault Robert Kubica Vitaly Petrov? - Raikkonen Kovalainen Glock Sutil - chyba w takiej kolejności myśli Renault?
Force India Adrian Sutil? Vitantonio Liuzzi? jak Sutil nieodejdzie to raczej skład bez zmian chociaż pozycja Liuzziego coraz
cześciej jeździ di Resta może mają kogoś na oku-Glock? Niezdziwie się jeśli postawią na Chandhoka marketingowo w przyszłym sezonie GP Indii tylko pytanie czy by dotrwał do tego GP :lol:
Toro Rosso Sebastien Buemi Jaime Algersuari skład raczje bez zmian na 99% były oficjalne potwierdzenia
BMW Sauber NickHeidfeld Kamui Kobayashi

HRT F1 Bruno Senna Sakon Yamomoto jeśli wystartują w przyszłym sezonie to raczej w niezmienionym składzie
Virgin Racing Timo Glock? Lucas di Grassi? z Glockiem tak jak Sutilem choć on koniecznie będzie chciał się wyrwać więc może Force India inne miejsce cięzko będzie mu znaleźć chyba że Lotus..Pozycja di Grassiego zagrożona kandydatów brak..może inny kierowca z GP2 Andy Soucek,mistrz GP2 z tego sezonu Maldanado ciężko stwierdzić..
Lotus a raczej Team Lotus(zespół ma powrócić do oficjalnej nazwy) Heikki Kovalainen Jarno Trulli? Kovalainen jak nieodejdzie będzie liderem jak Trulli zakończy kariere to postawią raczej na młodego kierowcę testowego Fairuz Fauzy

No to żem się rozpisał..jak widać składy w większości zespołów będą nieruszane więc będzie również emocjonująco :)
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez ddemon So 25.09.2010 21:53

Dziś kwalifikacje emocjonujące

Wygrywa Alonso po dramtycznych bojach z silnikiem (hm..we Włoszech napewno wzrosła oglądalność) w tym momencie potym jak już nie było Massy..Najważniejszy będzie start do wyścigu,ciężko jest wyprzedzać ale może jutro będą okazje bo będzie padać wtedy będzie większa atrakcja ;] Na starcie będzie ciekawie głównie za sprawą RBR gdzie Vettel startuje z 2 a Webber z 5 gdzie jeden raczej będzie próbował bronić a drugi atakować wykorzystując pozycję startową a może im przeszkodzić właśnie start co niejest ostatnio ich mocną stroną i MCLareny powinno to wykorzystać pozycję z 2 linii...Trochę martwi mnie różnica między Vet-Web niedawno przeczytałem że Web po sezonie musi się poddać operacji kolana więc czyżby kontuzja pozbawiłaby go szans na MŚ? Oby nie i pozbierał się do kupy w trakcie wyścigu :D Jeśli obaj dobrze wystartują to mają szansę nawet na dublet z ich tempem wyścigowym :D
Dalsze pozycje cóż niespodzianka Rubensa choć wątpie aby utrzymał te 6 miejsce ze względu na tempo wyścigowe,Rosberg 7 co jest dobrym wynikiem dla Merca biorąc też 9 Schumiego wręcz b.dobrym..a Robert Kubica 8 co jest niestety jakimś rozczarowaniem biorąc oczekiwania przed GP,niestety coś Renault po raz kolejny przedobrzyło,wypuścili na 1okrążenie zamiast na 2 :/ Już niepisze o 2 stintach :/ Oby poszło lepiej i trzeba wierzyć w umiejętności Roberta :) Wspaniale pojechał Jaime z Toro Rosso oraz Kobayashi którzy zajęli odpowiednio 11 i 10 miejsce :P Zawód poraz kolejny Force India i może Nick Heidfeld który po powrocie narazie odstaje :lol: Ciekaw jestem jak pojedzie Massa wątpie aby zdobył pkt zracji tego że nielubi tego typu obiekty ale niejednokrotnie zaskakiwał :)

Jak będzie zobaczymy :D

EDIT: Wiecie dlaczego Zientarski w GP Włoch mówił że niebędzie prowadził studia i tak się stało?

Oto powód :lol: http://www.agroshowbednary.pl/uploads/w ... y_2010.jpg <- Jak dla mnie te wystawy-targi niech się odbywają zawsze kiedy są weekendy wyścigowe = on jest zbyteczny :roll:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Mentor N 26.09.2010 0:46

Dokładnie. Brak Zientarskiego w studiu był świetną niespodzianką i przez moment wyobrażałem sobie jakby to pięknie było gdyby dziadek już nie wracał i zajął się swoimi spiskowymi teoriami w domowym zaciszu, ale tak dobrze pewnie nie będzie :roll:

Jeśli chodzi o kwestie stricte związane z wyścigiem to nie kumam formy Renault i Kubicy. Sam nie wiem czego się po nich spodziewać bo niby Robert lubi takie tory i jasne jest, że lepiej dla niego jechać na wymagającej, krętej trasie niż po prostych, ale z drugiej strony w pierwszej części sezonu zespół był chyba w lepszej formie :think: Tak czy inaczej nic nie wskazuje na to, aby Robert miał zaszaleć więc dawać deszcz i niech się dzieje wola nieba :P
Obrazek
Barca jest najpiękniejszą kobietą na świecie. Jednego dnia może być bardziej lub mniej wdzięczna, ale to wciąż ta sama kobieta i w tej kobiecie jesteśmy wszyscy do szaleństwa zakochani. - Joan Gaspart
Mentor
Zajebiaszczo

Postprzez majer13 N 26.09.2010 8:53

Mentor napisał(a):Jeśli chodzi o kwestie stricte związane z wyścigiem to nie kumam formy Renault i Kubicy

Przyczyn jest kilka: trzy pierwsze zespoły odjechały bardzo mocno ponieważ wciąż walczą o tytuł i bolid rozwijają w 100 %, a np. Renault juz bardzo mocno skupia się na przyszłym sezonie co widać na torze. Poza tym ten singapurski tor uliczny jednak sporo się różni od Monaco - w sensie takim że jest dużo zakrętów ale nie aż tak ciasnych i wolnych jak w Monaco. Myślę że lepszym torem dla Roberta i Renault będzie japońska Suzuka która jest strasznie podobna do Spa które było całkiem niedawno a Robert tam o zwycięstwo walczył ;)
majer13
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne sporty