Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Wszystko o piłce we Włoszech - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Z jakim dorobkiem Juventus zakończy sezon?

Scudetto i Coppa Italia
20
65%
Scudetto
3
10%
Coppa Italia
3
10%
Nie wygra nic
5
16%

Liczba głosów : 31

Re: Juventus Turyn cz.2 (zbiorczy)

Postprzez wloski Cz 19.01.2012 15:47

mete napisał(a):
W pełni legalne obejście przepisów :whistle: .

Jakie obejście przepisów? Boateng miał paszport niemiecki, więc nie miała ta współwłasność nic z tym wspólnego. Genoa kupiła gracza i wypożyczyła go do Milanu.

Dobra już dobra, zapomniałem że prawdziwy niemiec nie wygląda tak:

Obrazek

Tylko tak:

Obrazek

Nie było sprawy ok? :afro:
wloski
Zbanowany

Postprzez Emerald Cz 19.01.2012 15:53

wloski napisał(a):Nie było sprawy ok?

No ale jaka roznica jak wyglada?
Wazne czyj ma paszport :)
Pojawiam sie i znikam
taka rola magika

Visca el BARCA!
Forza Red Hot Chili Peppers
Emerald
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez wloski Cz 19.01.2012 15:59

Zapomniało mi się, że on posiada Niemiecki paszport tak po prostu, nie, że nie byłem doinformowany tylko jakoś mi ten szczegół nie utkwił w głowie.
wloski
Zbanowany

Postprzez Emerald Cz 19.01.2012 18:56

Loczek... Ty tu jestes najwybitniejszym specjalista od Juve... (male smarowanko nie zaszkodzi :D ).

Czy myslisz, ze taki Shaqiri bylby ciekawym wzmocnieniem dla Starej Damy?

Tak sie czasami zastanawiam jakich skrzydlowych powinni w lecie podchodzic Marotta i spolka i chodzi mi Szwajcar po glowie.
Pojawiam sie i znikam
taka rola magika

Visca el BARCA!
Emerald
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez (L)oczkerson Cz 19.01.2012 19:30

Tak na oko to bardzo ciekawy kandydat. Dobrze pasuje na prawe skrzydło ataku, bo ma świetną lewą nogę, drybling, strzał z dystansu. Nie miałby problemu z grą na wysokości ataku czy zejściami do środka z prawej strony. Talent na pewno ma duży, więc jest graczem, którego Marotta mógłby poobserwować. Natomiast czy jest kandydatem idealnym to nie mam pojęcia, bo znam go pobieżnie. Widziałem w kilku meczach i nie mam pojęcia czy np. chłopak podaje do partnerów i jest kreatywny czy może ma klapki na oczach i tylko leci na bramkę.

Ogólnie to ja na prawą stronę ataku chce kogoś lewonożnego, dobrze schodzącego z prawej strony do środka, który jest kreatywny. Jakby przyszedł Rossi, albo Gaston Ramirez to bym się bardzo cieszył.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Emerald Cz 19.01.2012 19:33

(L)oczkerson napisał(a):Ogólnie to ja na prawą stronę ataku chce kogoś lewonożnego, dobrze schodzącego z prawej strony do środka, który jest kreatywny. Jakby przyszedł Rossi, albo Gaston Ramirez to bym się bardzo cieszył.

No wlasnie... czyli 4-3-3 a'la Barca.
Ja tez nie mam o Shaqirim jakiejs wielkiej wiedzy (wlasciwie to wrecz przeciwnie), ale wydaje mi sie, ze moglby to byc genialny pomysl zwazywszy na zestawienie wieku, umiejetnosci, talentu i ceny...
Pojawiam sie i znikam
taka rola magika

Visca el BARCA!
Emerald
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez MarcinW Cz 19.01.2012 20:55

Ogólnie to ja na prawą stronę ataku chce kogoś lewonożnego, dobrze schodzącego z prawej strony do środka, który jest kreatywny

wymieniony przez Ciebie Rossi nie należy do grona najbardziej kreatywnych zawodników - nie żebym się czepiał, ale w poprzednim sezonie stosunkowo często oglądałem mecze Villarealu z powodu nieukrywanej sympatii do tego napastnika. Coś tam próbował tworzyć, ale ze skutkiem raczej mizernym.

No wlasnie... czyli 4-3-3 a'la Barca.

i tego Juventusowi życzę - wzorem towarzystwa z ASR urzeczywistnianie barcelońskiego modelu, który w surowych warunkach włoskich raczej się nie sprawdzi. Tym bardziej, że w Juve odpowiednich zasobów brak.
"W klubie nigdy nie było tak dużo Morattich jak obecnie. Jest prezes, wice prezes Angelo Mario i inne dzieci prezydenta, także jego bratanek Angelo, jest Carlotte i Giovanni, jest Celeste, o której niewiele się mówi"

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez (L)oczkerson Cz 19.01.2012 23:21

JUVE nie będzie grał po barcelońsku. Jest ogrom różnic, a podobieństwa dość ogólnikowe i raczej sprowadzają się do ogólnego trendu w piłce. Pressing, zdolność do gry kombinacyjnej, szybsze tempo gry itp. to cechy typowe dla najlepszych zespołów w europie jak i źródło problemów włoskich klubów na arenie międzynarodowej, które za tym trendem nie zawsze nadążały. Dla mnie to dobrze, że JUVE idzie w tym kierunku. Jeśli myślisz, że JUVE chce naśladować Barcelonę to jesteś po prostu w błędzie. Gdyby tak było, klub by nie ściągał Vidala do pomocy, a np. Aquilaniego. Przecież Arturo to walczak i destruktor, a Aquilani to technik i kreator. Wiadomo, kto bardziej by pasował gdyby JUVE chciał naśladować Barcelonę.

wymieniony przez Ciebie Rossi nie należy do grona najbardziej kreatywnych zawodników - nie żebym się czepiał, ale w poprzednim sezonie stosunkowo często oglądałem mecze Villarealu z powodu nieukrywanej sympatii do tego napastnika. Coś tam próbował tworzyć, ale ze skutkiem raczej mizernym.

Nie napisałem, że on ma takie cechy, ale, że takiego zawodnika bym chciał. Gaston Ramirez, też, nie pasuje do tego schematu, bo ani nie jest napastnikiem, ani nie zbiega stricte z prawej strony do środka. On raczej gra jako ofensywny środkowy pomocnik jedynie operujący bliżej prawej flanki. Zawodników spełniających te kryteria, których bym oczekiwał jest 3: Messi, Nasri i Gotze. Jedynie Gotze teoretycznie do wyrwania. W praktyce i on raczej nieosiągalny. Dlatego w pełni zadowoliłby mnie i Rossi (zakładając, że pogra jeszcze w tym sezonie). Może kreatorem nie jest, ale to świetny piłkarz i w dodatku chociaż potrafi grać kombinacyjnie. Gdy w ataku nie ma Vucinicia, nie ma zawodnika, który by spokojnie wymieniał krótkie podania, brał udział w tych małych gierkach, dzięki której da się prowadzić atak pozycyjny w okolicach pola karnego. Bez Mirko JUVE w ataku może grać tylko szybką akcję. Podanie do Pepe lub Matriego i albo sytuacja po chwili kończy się strzałem, albo stratą. To jest problem i Rossi by mógł zapewnić większą ciągłość w grze, podobnie jak Vucinic robi to teraz. Choć kreatorem nazwać ani jednego, ani drugiego nie sposób. Na lewą stronę ataku doskonałym wyborem jest Giovinco, na prawą o idealnego kandydata dużo ciężej.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MarcinW Cz 19.01.2012 23:39

Jeśli myślisz, że JUVE chce naśladować Barcelonę to jesteś po prostu w błędzie.

odniosłem się tylko do tego, co napisał kolega - rozpatrywałem taką możliwość w kategoriach życzeniowych. w rzeczywistości takiej opcji nie ma :)

nawet jeśli byście chcieli urzeczywistniać taki model to nie macie zasobów do jego urzeczywistnienia (sensu largo - know how, odpowiednich zawodników itd.), a poza tym to są warunki włoskie - wyjątkowo nieprzyjazne dla różnego rodzaju eksperymentów o czym w niedługim czasie przekonają się nowi właściciele ASR.
Ostatnio edytowano Cz 19.01.2012 23:51 przez MarcinW, łącznie edytowano 1 raz
"W klubie nigdy nie było tak dużo Morattich jak obecnie. Jest prezes, wice prezes Angelo Mario i inne dzieci prezydenta, także jego bratanek Angelo, jest Carlotte i Giovanni, jest Celeste, o której niewiele się mówi"

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez (L)oczkerson Cz 19.01.2012 23:51

awet jeśli byście chcieli urzeczywistniać taki model to nie macie zasobów do jego urzeczywistnienia (sensu largo - know how, odpowiednich zawodników itd.)

tylko niepoprawny marzyciel, może myśleć, że jest w stanie grać jak Barca. A jeśli nawet wydaje mu się, że może grać jak Barca to po pierwszym bezpośrednim spotkaniu już wie, że jednak nie. Arsenal tu jest najlepszym przykładem.
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez MarcinW Cz 19.01.2012 23:54

Arsenal tu jest najlepszym przykładem.

mimo wszystko uważam, że Arsenal ma to co się kryje pojęciem "know how". Posiadanie takiej wiedzy daje możliwość urzeczywistnienia idei. Kłopot polega na tym, że autorska wizja Wengera nie obejmuje swoim zakresem szastania pieniędzmi, a po drugie starszych zawodników, którzy posiadają niezbędne doświadczenie do tego, aby osiągać najwyższe cele.

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez (L)oczkerson Pt 20.01.2012 0:00

Jak się patrzyłem na ich grę na początku sezonu. Zaraz po odejściu Fabregasa, to doszedłem do wniosku, że to całe know how to był Cesc właśnie. Mieli ogromnie problemy z wyprowadzeniem akcji czy tym bardziej grą kombinacyjną, którą wcześniej oglądałem z wielką przyjemnością. Teraz znów jest dobrze (choć nie aż tak). I znów piłka krąży głównie dzięki wychowankowi Barcelony czyli tym razem Artecie (najwięcej podań, największy % udanych). To już lepsze know how ma Roma, dzięki LE, a jakoś nie widzę ich na razie na szczytach włoskiej Serie A.
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez 10 Pt 20.01.2012 0:34

Loczek, prawonożny Nasri jakoś średnio pasuje do reszty.
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez (L)oczkerson Pt 20.01.2012 0:49

fakt jest prawonożny, ale potrafi zejść ze skrzydła zarówno do ataku jak i do ofensywnej pomocy i zarówno strzelać jak i kreować grę. Gotze też nie jest lewonożny, ale skoro potrafi robić to i bez lewej nogi to nie ma powodu by się czepiać.

Starczy tego czego nie ma poniżej.
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez maciek_88 Pt 20.01.2012 18:27

Obrazek
Takie tam, od tyłu.
Obrazek
maciek_88
Moderator
Moderator