JUVE nie będzie grał po barcelońsku. Jest ogrom różnic, a podobieństwa dość ogólnikowe i raczej sprowadzają się do ogólnego trendu w piłce. Pressing, zdolność do gry kombinacyjnej, szybsze tempo gry itp. to cechy typowe dla najlepszych zespołów w europie jak i źródło problemów włoskich klubów na arenie międzynarodowej, które za tym trendem nie zawsze nadążały. Dla mnie to dobrze, że JUVE idzie w tym kierunku. Jeśli myślisz, że JUVE chce naśladować Barcelonę to jesteś po prostu w błędzie. Gdyby tak było, klub by nie ściągał Vidala do pomocy, a np. Aquilaniego. Przecież Arturo to walczak i destruktor, a Aquilani to technik i kreator. Wiadomo, kto bardziej by pasował gdyby JUVE chciał naśladować Barcelonę.
wymieniony przez Ciebie Rossi nie należy do grona najbardziej kreatywnych zawodników - nie żebym się czepiał, ale w poprzednim sezonie stosunkowo często oglądałem mecze Villarealu z powodu nieukrywanej sympatii do tego napastnika. Coś tam próbował tworzyć, ale ze skutkiem raczej mizernym.
Nie napisałem, że on ma takie cechy, ale, że takiego zawodnika bym chciał. Gaston Ramirez, też, nie pasuje do tego schematu, bo ani nie jest napastnikiem, ani nie zbiega stricte z prawej strony do środka. On raczej gra jako ofensywny środkowy pomocnik jedynie operujący bliżej prawej flanki. Zawodników spełniających te kryteria, których bym oczekiwał jest 3: Messi, Nasri i Gotze. Jedynie Gotze teoretycznie do wyrwania. W praktyce i on raczej nieosiągalny. Dlatego w pełni zadowoliłby mnie i Rossi (zakładając, że pogra jeszcze w tym sezonie). Może kreatorem nie jest, ale to świetny piłkarz i w dodatku chociaż potrafi grać kombinacyjnie. Gdy w ataku nie ma Vucinicia, nie ma zawodnika, który by spokojnie wymieniał krótkie podania, brał udział w tych małych gierkach, dzięki której da się prowadzić atak pozycyjny w okolicach pola karnego. Bez Mirko JUVE w ataku może grać tylko szybką akcję. Podanie do Pepe lub Matriego i albo sytuacja po chwili kończy się strzałem, albo stratą. To jest problem i Rossi by mógł zapewnić większą ciągłość w grze, podobnie jak Vucinic robi to teraz. Choć kreatorem nazwać ani jednego, ani drugiego nie sposób. Na lewą stronę ataku doskonałym wyborem jest Giovinco, na prawą o idealnego kandydata dużo ciężej.