1/8 finału LM: Arsenal - Milan (15.02.2012 i 06.03.2012)

Tym razem wszystko o Europejskich Pucharach: Liga Mistrzów, UEFA, wyniki oraz inne pucharowe ciekawostki.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Re: 1/8 finału LM: Arsenal - Milan (15.02.2012 i 06.03.2012)

Postprzez emdżej Pt 16.12.2011 19:24

Magnum napisał(a):Po pierwsze, nie jest w ogole powiedziane, ze na San Siro Gervinho zagra.

Nawet jeśli nie złapie urazu to wątpię, żeby zagrał. Mecz z Milanem jest trzy dni po finale PNA, a tam WKS ma duże szanse zagrać.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Magnum N 08.01.2012 1:29

Thierry Henry zgłoszony do kadry Arsenalu w Lidze Mistrzów

Arsenal FC potwierdza, że Thierry Henry został zgłoszony do rozgrywek Ligi Mistrzów i będzie w kadrze meczowej na pierwszy mecz 1/8 finału z AC Milanem na San Siro.

Henry strzelił 42 bramki w Lidze Mistrzów w swojej karierze w Klubie. Teraz Francuz dostanie szansę na jeszcze jeden występ w elitarnych rozgrywkach klubowych.

- Tak, Thierry będzie w kadrze. Mannone poszedł na wypożyczenie do Hull więc Thierry zajmie jego miejsce w kadrze UEFA. - potwierdził Wenger.

- Thierry ma dobre wspomnienia z gry w Mediolanie, gdzie strzelił trzy bramki przeciwko Interowi. Decyzja o zgłoszeniu go jest logiczna. - dodał trener.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Magnum So 11.02.2012 21:01

Już po obu meczach drużyn w lidze, więc teraz można skupić się na środowym spotkaniu w Lidze Mistrzów, która nareszcie wraca. Tym razem na San Siro zacznie się rywalizacja. Jak prezentuje się sytuacja kadrowa Milanu? Z tego, co czytałem, wiele powrotów na Arsenal ma być (Allegri bodajże tak mówił?) ale chciałbym dowiedzieć się od Was, bo nie czytałem dokładnie i nie wiem na ile wiarygodne te informacje są.

Jeśli chodzi o nas, to na pewno nie zagra Mertesacker, ale wrócił Kieran Gibbs, więc pierwszy raz od lata tak naprawdę będziemy mieli najlepszą obronę składającą się z dwóch nominalnych bocznych obrońców (luksus). Jest jeszcze wcześnie i dopiero we wtorek będzie wiadomo, kto do Włoch jedzie i w ogóle, ale jak miałbym typować jedenastkę to będzie to coś takiego:

-------------Szczęsny--------------
Sagna-Koscielny-Vermaelen-Gibbs
-----Ramsey----Song----Arteta-----
Walcott----Van Persie----Chamberlain

Są głosy, że Arszawin powinien zacząć zamiast Walcotta, w sumie to Anglik okropnie grał dzisiaj, ale ciężko powiedzieć, co wymyśli Wenger. Mam nadzieję, że jeśli Arszawin zagra, to właśnie za niego, ale chyba jednak wolę Walcotta.

Ogólnie co do meczu to naprawdę ciężko powiedzieć, co się wydarzy. Obie drużyny w formie bardzo w kratkę ostatnio, czasem świetny mecz czasem kiepsko, obie z problemami zdrowotnymi. Jak najbardziej usatysfakcjonuje mnie bramkowy remis, a nawet po przegranej jedną bramką jeśli strzelimy tam nie będę rozpaczał. Grunt, żeby strzelić tą bramkę na wyjeździe.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Wilmore So 11.02.2012 21:04

Co do Walcotta - pamiętaj, że przy lewych obrońcach Milanu wystarczy tylko dużo biegać, więc Anglik może się przydać bardziej od Arszawina, który wyglądał niemrawo w ostatnich tygodniach, z tego co widziałem. Im gracz bardziej dynamiczny, tym lepiej się spisze przeciwko naszym asom defensywy.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez mete So 11.02.2012 21:10

Jak prezentuje się sytuacja kadrowa Milanu? Z tego, co czytałem, wiele powrotów na Arsenal ma być (Allegri bodajże tak mówił?) ale chciałbym dowiedzieć się od Was, bo nie czytałem dokładnie i nie wiem na ile wiarygodne te informacje są.

Jeżeli powrócą to pewnie tylko Boateng i Pato. Z tym, że obaj nie trenują dość długo z drużyną i być może wrócą do wspólnych treningów dopiero w poniedziałek. Cudów bym się po nich nie spodziewał.
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Wilmore So 11.02.2012 21:14

mete
Coś nie na czasie jesteś - Pato wznowił treningi z zespołem wczoraj i na 100% będzie w kadrze na Arsenal, oczywiście bez formy, ale zawsze to alternatywa. Boateng ma wznowić treningi w poniedziałek i też we Włoszech uważa się za pewną jego obecność na ławce. Wrócili też do treningów Abbiati, który zgodnie z dziwnymi przekonaniami Allegriego pewnie zacznie mecz w pierwszym składzie, no i Nesta, który już nie jest tak niezbędny, ale również może się pojawić na boisku.
Generalnie co najmniej piątka graczy więcej w porównaniu do dzisiejszej sytuacji wróci.
Mądrości nie można przekazać. Wiedza, którą próbuje przekazywać mędrzec, brzmi zawsze jak głupota.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez mete So 11.02.2012 21:17

O mój błąd. Na swoją obronę powiem, że jestem jeszcze czwartkowy, bo oblewałem zaliczoną sesję.
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez sickstick So 11.02.2012 22:05

Po obejrzeniu obu dzisiejszych spotkań mogę powiedzieć tyle, że na pewno Arsenal będzie prowadził grę (Milan wydawał się w środku pola tragiczny), ale mimo to oba zespoły powinny stworzyć sobie porównywalną ilość dogodnych sytuacji. Zadecyduje skuteczność.

Z jednej strony ten dzisiejszy Milan wydawał mi się megasłaby, ale z drugiej strony od tak sobie wygrali mecz z silnym rywalem strzelając oba gole praktycznie z niczego. A właśnie w taki sposób Arsenal najbardziej 'lubi' przegrywać.
upiornie trzeźwy świt.
sickstick
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Wilmore So 11.02.2012 22:23

Nie będę opowiadał o tym, w jakiej to formie jest Milan, bo jest w złej i nie ma sensu udawać, że jest inaczej, ale dzisiejszy mecz to naprawdę żaden wyznacznik. Na mecz z Arsenalem wróci Van Bommel, który na środku pomocy jest nieoceniony, inna będzie gra Nocerino (dziś był inaczej ustawiony w ataku przez brak Ibry), bardzo możliwe, że zabraknie Seedorfa, a nawet jeśli wyjdzie od pierwszej minuty, to będzie grał z inną motywacją, bo on w LM walczy nawet wtedy, gdy reszta stoi, no i będzie ustawiony na pozycji dużo lepiej mu pasującej.
Dodatkowo wróci chyba dwójka napastników, na pewno wskoczy Ibra do składu, więc możliwy jest powrót Robinho na pozycję ofensywnego pomocnika. Zupełnie się wtedy zmieni dystrybucja piłek na środku pola.

Abbiati (oby był Amelia) - Abate, Mexes (Nesta), Silva, Antonini (Mesbah? Zambrotta? Nikt mnie nie zaskoczy, byle nie wszedł Zambrotta, bo on nie da rady szybkościowo) - Van Bommel, Nocerino, Emanuelson (Seedorf? Ambrosini?) - Robinho (Seedorf? Emanuelson? Boateng?) - Ibrahimović, Pato (Robinho? El Shaarawy?)
Opcji jest sporo, bo jeszcze na ławce będzie Maxi Lopez z szansą wejścia w drugiej połowie. Zespół jest bez formy, Allegri nie radzi sobie w "dużych" meczach taktycznie i będziemy znów uzależnieni od Ibrahimovicia, ale wreszcie będzie z czego wybierać na kilku pozycjach. Czasem to wybór między kiłą a syfem, ale zawsze to jakiś wybór. Max nie grał jeszcze na poważnie dwumeczu w LM w sytuacji, gdy miał z czego wybierać, więc nie mam pojęcia, na kogo postawi, jakie wybierze ustawienie. Ja bym wpuścił do pomocy Emanuelsona z zadaniem dublowania krycia na lewoskrzydłowym Arsenalu, ale tam jest kilka opcji możliwych. Najlepsze ustawienie pomocy na obecną chwilę się ze sobą gryzie, bo Nocerino i Seedorf grają dobrze tylko na lewej stronie.
Hermann Hesse
Wilmore
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Magnum Pn 13.02.2012 5:59

Jeśli kogoś tam rajcuje takie coś to fajny trailer na YouTube :P

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... MRERSXQthU

Jeśli nie wygramy w środę, to z LM będziemy się żegnać, więc trzeba rzucić wszystkie siły.

Ja tam bym tak sprawy nie stawiał. Remis 1-1 czy wygrana 1-0 nawet nasza nic nie przesądza, bo następny mecz dopiero 3 tygodnie później, a w te 3 tygodnie bardzo dużo się może zmienić - kontuzje, forma itd.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez .MgM. Pn 13.02.2012 17:48

Ja się boję o naszą lewą stronę. Ile miesięcy temu ostatnio Gibbs grał? Do tego jeżeli miałby grać Arshavin na lewej to w obronie Kieran nie ma co liczyć na wsparcie. Oby zagrał Chamberlain. Co do prawego skrzydła to zdecydowanie Walcott, mimo że oprócz jednego meczu z Blackburn gra ostatnio bardzo słabo, to jednak z zespołami z poza wysp idzie mu lepiej. Zazwyczaj ma wtedy więcej miejsca, a jak każdy wie on tylko umie biegać.
.MgM.
Skład B
Skład B

Postprzez Magnum Pn 13.02.2012 18:25

Ile miesięcy temu ostatnio Gibbs grał?

To jest prawda. Ciekawi mnie, czy Wenger da Gibbsa wrzucajac go na głęboką wodę, czy postawi na Coquelina, który ostatnio jednak sporo grał. Niby Coquelin to defensywny pomocnik, ale na boku obrony najgorzej mu nie idzie (chociaż ostatni mecz jaki tam grał był kiepski). Zobaczymy, ja bym się skłaniał ku Gibbsowi jednak.

Co do Arszawina to na początku też o tym myślałem, ale wydaje mi się, że to raczej bez szans - na skrzydłach będzie Walcott i Chamberlain, tak mi się wydaje. Głupotą byłoby wystawienie od początku Arszawina. Już moim zdaniem większe są szanse, że Henry wyjdzie w pierwszym na lewej. :lol:

Swoją drogą - wie ktoś, czy dalej obowiązują te przepisy dotyczące wyłączności sponsora w UEFA? W sezonie 06-07 graliśmy z Hamburgiem który też miał Fly Emirates i musieliśmy zmienić, a oni zmienili jak grali u nas.

Obrazek
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Magnum Śr 15.02.2012 6:16

Kadra Arsenalu na mecz:
Wojciech Szczesny
Lukasz Fabianski
Thierry Henry
Robin van Persie
Yossi Benayoun
Andrey Arshavin
Theo Walcott
Aaron Ramsey
Tomas Rosicky
Alex Song
Mikel Arteta
Alex Oxlade-Chamberlain
Laurent Koscielny
Francis Coquelin
Thomas Vermaelen
Johan Djourou
Kieran Gibbs
Bacary Sagna

2 napastników tylko, więć jeśli się Robin połamie na początku meczu to będzie tylko Thierry. :P Wenger w ogóle dziwne rzeczy odwala, najpierw dla oficjalnej w wywiadzie rano mówi, że Gibbs jest gotowy i że na obronę będzie chciał wystawić "naturalne rozwiązanie" żeby Vermaelen wrócił na stopera, a teraz dziennikarze z Mediolanu mówią, że Wenger na konferencji mówił że Djourou zastąpi Mertesackera. :| Nic nie wiadomo.

Wenger też mówił, że w LM bardzo ważne jest doświadczenie. Mam nadzieję, że to oznacza Rosicky'ego zamiast Ramseya a nie Arszawina zamiast Chamberlaina.

Może będzie ws. Djourou/Gibbsa coś jaśniej jak oficjalna wrzuci wideo całe i artykuły o tym ale póki co tyle wiemy. Osobiśćie wydaje mi się, że Wenger po prostu gra sobie w gierki psychologiczne z Allegrim :lol:

Tak czy inaczej, obronę wolę w zestawieniu Sagna-Koscielny-Vermaelen-Gibbs. Belg nie gra wyśmienicie na lewej obronie, a na stoperze jest świetny, więc może nawet za Gibbsa pokryć jakby Anglikowi coś nie wyszło. Djourou w tym sezonie gra klapę i mimo tego, że nie grał dużo na stoperze, to wtedy, kiedy grał, było źle. Dlatego mam jednak nadzieję, że wyjdzie Anglik.

Tak w ogóle to gramy w żółtych strojach. Moje ulubione, pierwszy raz w tym sezonie (te wyjazdówki z poprzedniego). Są świetne :smoke:

Jeszcze jedna, mała sprawa. Ja osobiście dałbym zacząć.. Henry'emu. 34 lata ma, nie jest taki stary, pokazał z Sunderlandem, że biegać potrafi :P ostatni mecz w barwach Arsenalu. Doświadczenie. Klasa sama w sobite. Bardzo bym chciał, żeby rozpoczął mecz. Poradziłby sobie, jestem pewien.
Obrazek
Magnum
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez mete Śr 15.02.2012 11:44

Obrazek

Przewidywane składy wg LGdS. W Milanie z kontuzjowanych do pierwszej jedenastki nie wrócił nikt, ale jest szansa na występ i Boatenga i Pato, ale raczej nie od pierwszej minuty. Seedorfowi na ofensywnym pomocniku w obecnej formie nawet hymn LM nie pomoże. Nie zdziwię się jeżeli będzie pięknie rozpoczynał kontrataki Arsenalu.
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez gilardino11 Śr 15.02.2012 12:14

Przewidywane składy wg LGdS. W Milanie z kontuzjowanych do pierwszej jedenastki nie wrócił nikt

Spodziewałem się jednak mimo wszystko Nesty w składzie.Max zapewniał że na Arsenal będzie gotowy i wcale nie zdziwię się jak to jednak Sanro będzie pierwszym wyborem na środku obrony. Wraca jednak Abbiati, ale to nie jest jakieś wzmocnienie patrząc na formę Ameli. Trochę nie rozumiem forowania Robinho, chłopa gra padakę, przydała by mu się ławka a max z uporem maniaka stawia właśnie na niego. Jeżeli chodzi o pomoc nie mamy zbytnio innych wyborów. Boateng niech lepiej wejdzie na 30 minut a jestem pewien że zrobi dużo szumu a od początku nie ma co ryzykować następnej kontuzji.
gilardino11
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Puchary Europejskie