AS Roma (zbiorczy)

Wszystko o piłce we Włoszech - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Który z nowych graczy okaże się największym wzmocnieniem?

Arthur
2
4%
Simone Loria
5
10%
John Arne Riise
11
22%
Julio Cesar Baptista
6
12%
Jérémy Ménez
15
31%
wszyscy po trochu
2
4%
żaden z wymienionych
8
16%

Liczba głosów : 49

Re: AS Roma (zbiorczy)

Postprzez Yukasz N 31.08.2008 11:52

Totnik_ASR napisał(a):Menez.. czy zastapi Manciniego.. watpie..ale zobaczymy

Imo lepszy młody perspektywiczny zawodnik który będzie chciał się rozwijać i dawał z siebie wszystko w każdym meczu a szczególnie zaraz po przyjściu do Romy aby zdobyć uznanie w oczach Spalla i kibiców niż taki Mancini. Ten oczywiście jest dobrym zawodnikiem i jak wszystko jest ok to jest groźny dla najlepszych ale można było po jego grze oczekiwać więcej bo dobrze grać potrafi. Niestety z głową czasem miał problemy :roll: Jeszcze Spall w poprzednim sezonie coraz częściej pomijał go przy powoływaniu pierwszej jedenastki i takiego pożytku z niego nie mieliśmy jak powinniśmy. A jak wystawiał to czasem jakbyśmy grali w 10 :roll: Ale co ja Ci będę mówił o sytuacji z Mancinim, 'wiesz jak był, było ciężko' :P Teraz mamy młodego, zdolnego i palącego się do gry zawodnika a strzelanie fochów powinno mu być obce. Nic tylko czekać aż zacznie się rozwijać i zbierać żniwo :P
Yukasz
Basket fan hooligan

Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Postprzez 10 N 31.08.2008 12:12

Wypożyczyliście Esposito? Trochę mało skrzydłowych wam zostało, co przy waszej taktyce może stanowić problem...
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez (L)oczkerson N 31.08.2008 18:02

Roma zremisowała z Napoli 1:1. Wynik nieprawdopodobnie zaskakujący w szczególności biorąc pod uwagę to jak ten mecz się układał, bo Roma po pierwszej połowie prowadziła 1:0 i raczej przeważała, dobrych akcji w ofensywie może wiele nie było, ale dobrze prezentujący się Pizarro i Aquilani robili dużą rużnicę na boisku. W 2 przebieg meczu ułożył się odwrotnie, bo od pierwszych minut bardzo groźnie atakowało Napoli. Najpierw piękną akcją popisał się Lavezzi gdzie wpadł między 3 zawodników, stojących na 2 metrach i uderzył z ostrego konta obok dalszego słupka, chwile puźniej niebezpiecznie było pod bramką Doniego za sparawą Hamsika. I tak na dobrą sprawę na tym miał być koniec, bo w okolicach 60 min. czerwoną kartkę dostał Santacroce, ale jak się okazało to był początek dominacji w 2 połowie gości, którzy już po chwili od momentu, gdy zaczeli grać w 10 strzelili gola, gdzie ekwilibrystyką popisał się Hamsik, ktory dopił z przewrotki swoje uderzenie od poprzeczki (główka z 2 metrów). Dalej mecz był już dość jednostronny, i to nie co by się wydawało logiczne układał się pod Romę, a pod Napoli! Ogólnie remis dość sprawiedliwy, choć chyba odrobinę lepszym zespołem było Napoli, które przecież grało w 10 i potrafiło odrobić straty i przeważać, za co dla nich ogromny szacunek.
Ogólnie sensacyjna pierwsza kolejka, bo narazie wszyscy faworycie do Scudetto, tracą punkty :boje się: :]
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Yukasz N 31.08.2008 23:40

10 napisał(a):Wypożyczyliście Esposito? Trochę mało skrzydłowych wam zostało, co przy waszej taktyce może stanowić problem...

Ja też nie rozumiem tej decyzji, zresztą nie tylko ja i tym bardziej jest ona dziwna że Esposito w poprzednim sezonie tak naprawdę nie dostał szansy na tyle aby się pokazać, a w tym dobrze grał w sparingach :warrior: No ale uznano że skoro przyszedł Menez to Esposito mógł odejść :roll: Szkoda że nikt nie zauważył że wcześniej odeszli jeszcze inni skrzydłowi - Mancini i Giuly. Teraz to pewnie Baptista i Okaka będą grywali na skrzydle jak w meczu z Interem :roll: Do tego dochodzi jeszcze kontuzja Tadka i niedługo pewnie sam będę musiał biegać po skrzydle :boje się: No ale Spall jest mądrzejszy o to że widzi piłkarzy na treningach więc może miał rację :think: Chociaż nie bo i tak imo powinien zostać a w kadrze mamy słabsze ogniwa niż Esposito.

(L)oczkerson napisał(a):Roma zremisowała z Napoli 1:1.

Obawiałem się tego meczu i chyba jednak słusznie bo Napoli to nie jakieś tam ogórki a my powalająco nie zagraliśmy w meczu o Superpuchar. Do tego niestety nasze dwa ważne nabytki przyszły za pięć dwunasta i brak zgrania musi się odbić na grze całej drużyny. Mimo to grając w przewadze powinniśmy z każdego pojedynku wychodzić zwycięsko jak chcemy walczyć o scudetto... wyjść nie wyszliśmy :płacze:
Tak w ogóle to niestety nie mogłem obejrzeć meczu więc (L)oczkersonku jak możesz to napisz mi na jakich dokładnie pozycjach grali poszczególni gracze i jak się spisywali z osobna (chociaż nowe nabytki) :pray:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez (L)oczkerson N 31.08.2008 23:54

Jeśli chodzi o to co było dla mnie największym zaskoczeniem, to fakt że na prawym skrzydle ataku grał Cassetti :shock: rozumiem że problemy kadrowe są, ale ta decyzja Spalla mnie mocno zaskoczyła. Jeśli chodzi o nowych zawodników, to Baptista wymieniał się pozycją z Vucinicem i o ile częściej grał jako wysunięty napastnik, choć co w jego stylu wtedy sporo się cofał to też schodził na lewą strone i wtedy na szpicy pojawiał się Vucinic. Ogólnie był raczej pasywny, mało widoczny, zdarzały mu się jakieś udane zagrania, ale żadko i często zaraz po nich popełniał błąd. Ogólnie widać że jest jeszcze w złej dyspozycji, którą prezentował w Realu. Riise bez fajerwerków, raz zrobił go w konia Lavezzi, ale on akurat wtedy objechał 3 graczy romy na 2 metrach w takim tempie, że zanim oni się zorientowali jego już nie było. W ofensywie go nie widziałem, a w obronie do zejścia nie miał wiele roboty. Dopiero po jego zejściu (standardowa zmiana na Tonetto) Lavezzi zaczął latać, ale to dlatego że Napoli zabrało się do roboty, a nie dlatego że Riise już nie bylo.
Natomiast Menez wszedł na jakieś 20 min i niewiele mogę o nim powiedzieć. gra oczywiście na lewej stronie ataku i napewno dużo lepiej pasuje do tej pozycji niż Baptista czy pewnie i Vucinic, ale na jakiekolwiek oceny jest zdecydowanie za wcześnie... choć przyuważyłem że jak na skrzydłowego to ma bardzo mocne warunki i przy wejściach do ataku to może być spory atut, bo to że szybki jest to widziałem już wcześniej (w tym meczu chyba nie miał żadnej akcji więc tu tego nie pokazał)
Ogólnie to najważniejsze jest to, że Roma ten mecz totalnie odpuściła, wygrywała, Santacroce dostał czerwoną kartę i nagle się okazało że Napoli remisuje i to ono gra piłką, to ono naciska, to ono ma okazje. Roma nie odpowiadała i wyglądało to tak jakby nawet nie mieli zamiaru próbować wygrać :roll:
A tak na "+" to Pizzaro, który szuka gry, dużo grał z pierwszej piłki, starał się odegraniami z klepki nawet znaleźć swoją okazje bramkową w polu karnym. Naprawdę jest dobrze dysponowany, co już pokazał w Superpucharze w kilku akcjach. Zresztą środek pomocy to ogólnie najpewniejsza formacja Romy, która trzyma wysoki poziom.
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez 10 Pn 01.09.2008 8:18

(L)oczkerson napisał(a):Ogólnie sensacyjna pierwsza kolejka, bo narazie wszyscy faworycie do Scudetto, tracą punkty :boje się: :]

Wszyscy, solidarnie. I bardzo dobrze.
(L)oczkerson napisał(a):żadko

rzadko

Yukasz - co do Okaki i Baptisty, to oni się nadają na skrzydłowych tak, jak ja na górnika przodowego, ale mnie to jako fana Juve zbytnio nie martwi :wink: . To juz lepiej radzi sobie ustawiany przy linii Perrotta.
A ci panowie:
http://www.transfermarkt.de/de/spieler/ ... rofil.html
http://www.transfermarkt.de/de/spieler/28006/edgarÁlvarez/profil.html
Jak prezentowali się w sparingach? Spall wpuszczał ich na skrzydło?
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Yukasz Pn 01.09.2008 10:37

Ale ja to wiem i też widziałbym ich na innych pozycjach ale jak mamy grać 4-2-3-1 to ktoś na skrzydłach grać będzie musiał a mi się zwyczajnie nie chce :foch: I wydaje się że jak Spall sobie ubzdurał Tottiego z przodu to zdania nie zmieni, no chyba że jednak :think: Co do Perrotty to poprzedni sezon miał bardzo przeciętny, w ten też nie miał wejścia smoka i jednak nowe nabytki muszą jak najszybciej zaskoczyć bo będzie krucho. Menez już powinien strzelić bramkę z Napoli jednak w łatwej pozycji dwukrotnie się nie popisał no ale zrzućmy to na barki ostatnich zawirowań z jego transferem :P
Co do Alvareza i Virgi to ten pierwszy w jakimś tam meczu nawet nieźle się spisywał tyle że obaj jeszcze mogą opuścić Romę i za bardzo na nich bym nie liczył jak zostaną, chyba że jakieś końcówki :roll:

Edyta:

Spalletti powiedział że potrzebny mu zmiennik dla Taddeiego :rotfl: :zgon:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Einar Pn 01.09.2008 15:29

:shock: Troche czasu mnie nie było i widze, że sie sporo pozmieniało... No ale przydałoby się kiedyś coś naskrobać, więc gdzieżby indziej niż w temacie ASR ;].

Po pierwsze - mercato

Mimo tego iż klub pozostał w rękach Sensich, kasa na transfery - zgodnie z moimi przewidywaniami - się znalazła. Ito transfery bardzo dobre. Celem było sprowadzenie lewego obrońcy i napastnika, a także znalezienie godnych następców dla piłkarzy, którzy odchodzą. Na LO przyszedł Riise, wprawdzie na tej pozycji marzył mi się Vargas, ale Norweg jest zupełnie w porządku. Następca Manciniego, Menez to bardzo pozytywne zaskoczenie. Bałem sie żeby klub nie ściągnął zamiast Francuza Suazo, bo wtedy Baptista grałby jako skrzydłowy... A tak Bestia będzie grał tam gdzie potrafi najlepiej - w ataku. Mówiąc krótko transfery Riise, Meneza i Baptisty w zamian za odejście Manciniego (który ostatnimi czasy był w dyspozycji dalekiej od tej, jaką prezentował będąc jednym z najważniejszych ogniw zespołu) to spore wzmocnienie naszego klubu. Jeśli natomiast chodzi o ławke... raczej nie było najmądrzejsze postawienie na anonimowego brazylijczyka jako rezerwowego golkipera, ale miejmy nadzieje, że ten nie będzie musiał zbyt często udowadniać swych umiejetności... wymiana Loria <-> Ferrari wygląda przynajmniej na pierwszy rzut oka na plus... pozostał Brighi jako czwarty def. pom. co też uważam za pozytyw... Natomiast jeśli chodzi o ofensywe od razu rzuca sie w oczy brak rezerwowego na prawym skrzydle. Oczywiście nr 1 to Rodrigo, ale nr 2... Cassetti? Cicinho? Nie wiem na ile Spall jest przekonany do umiejętności obu panów na tej pozycji. Do Esposito przekonania nigdy nie miałem, więc jego odejście jakoś mnie nie smuci, choć dziwi. Ciekawe co kombinuje nasz coach, najbliższe godziny powinny nam nieco przejaśnić kwestie obsady prawego skrzydła.

Po drugie - Supercoppa

Wielka szkoda porażki z Interem już na samym starcie... Ale niech ten mecz świadczy o tym jacy jesteśmy mocni - abstrahując od jakości gry remis 2-2 na wyjeździe z głównym faworytem do mistrzowskiego tytułu jest przecież bardzo dobry. A w kwestii karnych... dlaczego piątej jedenastki nie wykonywał nasz najpewniejszy strzelec - Pizarro? :| To wie chyba tylko Spall.

Po trzecie - inauguracja Serie A

Znów - wielka szkoda - tym razem utraty punktów już na starcie, ale na szczescie innym ekipom też się nie poszczęściło (Milan :lol: ). Meczu nie oglądałem, więc wypowiedzieć się nie jestem w stanie...

Po czwarte i najważniejsze - Franco Sensi

Odszedł wielki człowiek i wielki kibic Romy, prezydent, który podźwignął Romę na miejsce, na którym się teraz znajduje. Ciao Presidente! Niech w tym sezonie Giallorossi wygrają Lige Mistrzów na swoim stadionie właśnie dla niego. Czego sobie i państwu życzę :wink:

FORZA ROMA :!:
"W Rzymie są dwie wielkie drużyny - Roma i primavera Romy." - Einar
Einar
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Yukasz Pn 01.09.2008 21:53

Średnie mercato i do tego nie rozumiana przeze mnie polityka ze skrzydłowymi których teraz praktycznie nie mamy. A Taddei jak wiadomo żadnym bogiem nie jest a i do najlepszych ziemian wiele mu brakuje co niejednokrotnie pokazywał w poprzednim sezonie. Oczywiście dobre występy też miał ale imo jak mamy sięgać po trofea to nie z Tadkiem na skrzydle. Już mógł na zmianę zostać Giuly czy tam Alvarez bo jacy skrzydłowi są z Cicinho i Cassettiego? I co niby Perrotta jeszcze z konieczności będzie grał na skrzydle? Jak on na swojej pozycji od kilkunastu miesięcy jest w mocno średniej formie. Do tego Baptista mnie nie przekonuje bo ciągle słyszę innych jak to czekają na jego powrót do wielkiej formy (co to kuwa koncert życzeń?). No ale zobaczymy, ma cały sezon aby mnie do siebie przekonać a jako że nigdy jego fanem nie byłem więc będzie mu jeszcze trudniej :P Po za tym fakt że prócz coraz częściej pomijanego przez Spalla Manciniego nikt od nas wartościowy nie odszedł jest sporym plusem i za to mamy trzech nowych zawodników potencjalnie do gry w pierwszym składzie. Tylko pytanie co zrobimy jak będą nas nękały kontuzje (tfu tfu) a sezon jest długi i w dodatku będziemy jak zawsze walczyć na trzech frontach. Do tego co zrobić jak nie będziemy w formie? Ano będziemy się kisili we własnym sosie bo zmienników wartościowych nie mamy albo ci będą się uczyli nowych pozycji :hardkor2:
I powinniśmy się modlić aby Totti młodniał i grał jak za dawnych lat :pray:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Einar Pn 01.09.2008 23:11

Yukasz napisał(a):Średnie mercato i do tego nie rozumiana przeze mnie polityka ze skrzydłowymi których teraz praktycznie nie mamy. A Taddei jak wiadomo żadnym bogiem nie jest a i do najlepszych ziemian wiele mu brakuje co niejednokrotnie pokazywał w poprzednim sezonie. Oczywiście dobre występy też miał ale imo jak mamy sięgać po trofea to nie z Tadkiem na skrzydle. Już mógł na zmianę zostać Giuly czy tam Alvarez bo jacy skrzydłowi są z Cicinho i Cassettiego?

A Giuly to nie chciał przypadkiem sam odejść? :think:

Taddei w formie jest jednym z najlepszych skrzydłowych świata, problem w tym, że tą forme nie zawsze ma :? Wygląda na to, że Spall świadomie przystał na Cicinho i Cassettiego jako rezerwowych prawoskrzydłowych. Może to i dobrze, zważywszy na ofensywny potencjał obu i, bądź co bądź, silną konkurencję na prawej obronie (jest jeszcze Panucci)...

Cóż, przynajmniej lewa pomoc uzupełniona (Mancini <-> Menez), poza tym nieźle tam sobie poczyna Vucinic, a i nasi obaj lewi obrońcy (Riise, Tonetto) od biedy mogą tam grać.

I co niby Perrotta jeszcze z konieczności będzie grał na skrzydle? Jak on na swojej pozycji od kilkunastu miesięcy jest w mocno średniej formie.

Na skrzydle to może nie :stop: Mam nadzieje, że odzyska swoją dawną dyspozycję na nominalnej pozycji, bo póki co przewiduje dla niego lawke (i pomoc w składzie Taddei-Totti-Menez(Vucinic) i przed nimi Bestia).

Do tego Baptista mnie nie przekonuje bo ciągle słyszę innych jak to czekają na jego powrót do wielkiej formy (co to kuwa koncert życzeń?). No ale zobaczymy, ma cały sezon aby mnie do siebie przekonać a jako że nigdy jego fanem nie byłem więc będzie mu jeszcze trudniej :P

Spokojna głowa, myśle że jak pogra troche na swojej ulubionej pozycji to będziemy mieli z niego pożytek :wink:

Średnie mercato

Jak dla mnie jedno z najlepszych od lat. Sprowadzeni zostali nowi zawodnicy do pierwszego składu na właściwe pozycje (Riise, Baptista), jedyny kluczowy zawodnik, który odszedł i któremu sie grać ostatnimi czasy nie chciało został zastąpiony młodszym i potencjalnie nawet lepszym (Mancini <-> Menez), pozostali najważniejsi (Aquilani, mówiło się też o odejściu Panucciego).
"W Rzymie są dwie wielkie drużyny - Roma i primavera Romy." - Einar
Einar
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez MarcinW Pn 01.09.2008 23:11

I powinniśmy się modlić aby Totti młodniał i grał jak za dawnych lat

Tylko nie zapomnijcie Icek modlić się do odpowiedniego Boga :) :)

Tylko pytanie co zrobimy jak będą nas nękały kontuzje (tfu tfu) a sezon jest długi i w dodatku będziemy jak zawsze walczyć na trzech frontach.

Będziecie się modlić ? Rozumiem,że to pytanie powinno zostać bez odpowiedzi.

To zupełnie tak samo, jak Twój post. Już któryś raz z kolei piszesz i nic nie wnosisz do dyskusji. W przyszłości będą WP //maestro
"W klubie nigdy nie było tak dużo Morattich jak obecnie. Jest prezes, wice prezes Angelo Mario i inne dzieci prezydenta, także jego bratanek Angelo, jest Carlotte i Giovanni, jest Celeste, o której niewiele się mówi"

Przeje...
MarcinW
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Yukasz Wt 02.09.2008 2:21

A Giuly to nie chciał przypadkiem sam odejść? :think:

No niby tak ale nikt za nim nie płakał, ponoć treningi były dla niego za ciężkie i zupa za słona. Ale gdyby grał to nigdzie by nie odchodził a teraz też jakby chciano można było go zapewnić że będzie podstawowym grajkiem a i tak wchodziłby z ławki bo imo do takiego scenariusza by nam pasował. Teraz w PSG idzie mu coraz lepiej i mimo że to nie taka sama liga to jednak jest to skrzydłowy z prawdziwego zdarzenia.

Taddei w formie jest jednym z najlepszych skrzydłowych świata, problem w tym, że tą forme nie zawsze ma :? Wygląda na to, że Spall świadomie przystał na Cicinho i Cassettiego jako rezerwowych prawoskrzydłowych. Może to i dobrze, zważywszy na ofensywny potencjał obu i, bądź co bądź, silną konkurencję na prawej obronie (jest jeszcze Panucci)...

Ale to nadal obrońcy, wolę już Cicinho grającego z Tadkiem po prawej stronie co miało miejsce w poprzednim sezonie niż któregokolwiek z naszych obrońców samotnie na skrzydle. A z Taddeim i jednym z najlepszych skrzydłowych świata trochę przesadziłeś :wink:

Na skrzydle to może nie :stop:

W meczu o Superpuchar już tak grał, na drugim Baptista i nie mieliśmy skrzydełek żądełek :lol: Bo gdzie on niby ma grać? Jest jeszcze Aquilani, wróci Totti, Baptista miejmy nadzieję że nie na skrzydle i robi się ciasno.

Jak dla mnie jedno z najlepszych od lat.

Tragedii nie było ale wolałbym Di Natale z Mutu i byłoby miodzio zamiast Baptista + Menez :P Zresztą zwolennikiem Bestii nie byłem bo wolałem klasycznego napastnika (tu trochę sobie zaprzecza bo Rumun takim nie jest), takiego sępa pola karnego który wykańczałby nasze akcje. Chociaż Spall ma trochę inną koncepcję i cieszy się że Baptista jest graczem uniwersalnym :roll:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Pelart Śr 03.09.2008 18:57

Mam pytanie. Jak spisuje się Baptista w barwach Romy? czy dalej ma problemy z przyjęciem piłki i grą kombinacyjną?
Trzeba być gorszym,by potem stać się lepszym. Trzeba być głupim, by móc stać się mądrzejszym.
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Yukasz Śr 03.09.2008 20:00

Jak gdzieś wyżej chyba już napisałem najpierw Spall mówił o Baptiście że klasowy piłkarz nie potrzebuje czasu na aklimatyzację w nowej drużynie. Po meczu z Napoli już mówił że Baptista potrzebuje czasu na dojście do formy :lol: Meczu z Napoli nie oglądałem (jedynie skrót) i po nim było tyle opinii ile było wypowiadających się ale wszyscy mniej więcej mówili że nie jest w mega formie (jak prawie cała drużyna), a dalej to mówiono różnie. Po meczu o Superpuchar Włoch moja odpowiedź na Twoje pytania brzmi yes - piłka mu odskakiwała ale próbował coś zagrać, tragedii nie było i z raz zabrakło precyzyjnego, silnego strzału bo ładnie akcja z jego udziałem się zapowiadała. Należy mu dać trochę czasu na zrozumienie się z partnerami i zrozumienie o co loto w taktyce Spalla. Najprawdopodobniej będzie sporym wzmocnieniem Romy :wink:
Yukasz
Basket fan hooligan

Postprzez Pelart Śr 03.09.2008 20:20

Roma ogólnie robi dobre wrażenie, przy tych wydatkach na transfey, można powiedzieć ,że zmontowali silną ekipę. nie przekonuje mnie linia ataku:

Totti- młodszy i lepszy nie będzie, z utrzymaniem wysokiej dyspozycji też może być trudno.

Vucinic- zawodnik zdolny ale chimeryczny.

Okaka- niby talent, ale młodzi piłkarze rzadko potrafią ustabilizować formę.

Baptista-jako napastnik nie sprawdzał się w Realu, lepiej grając jako madiapunto.
Trzeba być gorszym,by potem stać się lepszym. Trzeba być głupim, by móc stać się mądrzejszym.
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy