Filozofia włoskiej piłki

Wszystko o piłce we Włoszech - Zawodnicy, Kluby, Reprezentacja, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia związane z piłką.

Moderatorzy: piwus, maciek_88, Pisakk, maestro, Mentor, fieldy, Krzysztof Jarzyna, Babel

Postprzez Marta M. Cz 22.11.2007 3:23

'Del Piero' napisał(a):Mam nadzieje ze powiedziałaś juz wszystko i nie będziesz zaśmiecać tego tematu.

Nic z tego, to moj ulubiony temat :P

veelden^ napisał(a): (..) oparta na 2 meczach reprezentacji jakie w zyciu widziala?

Frajde Ci sprawia pisanie takich dyrdymalow? Czujesz sie przez to bardziej dowartosciowany? Tak czy siak, wspolczuje.

Dlaczego w 'tym meczu'??

Bo wysmiales moje okreslenie 'antyfutbol'. Chcialam zebys napisal - "Tak, w tym meczu zagrali antyfutbol" :P

maestro napisał(a):Barcelona gra efektowniej niż Milan ale czy naprawdę widzisz aż taką przepaść, by gre Milanu nazywać antyfutbolem??

W przekroju calego sezonu jest to za ostre okreslenie, aczkolwiek w kazdym sezonie zdarzaja sie im mecze w stosuku, do ktorych jest ono bardzo adekwatne. Moze pechowo, ale akurat takie sa najczesciej transmitowane w publicznych mediach. W biezacym sezonie TVP transmitowala mecz Celtic-Milan, efektowny to byl w nim chyba tylko popis bramkarza w ostatnich minutach..

maestro napisał(a):Za pisanie Milan = catenaccio, powinnaś dostać rózgę od wujka Zazy, znaczy się od Mikołaja Razz

Btw, ciekawe czy sadomacho bardziej by przypadlo mi do gustu od Milanu :wink:

Do spania! //maestro :P
Pozdrawiam, Marta.
Marta M.
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez Totnik_ASR Cz 22.11.2007 11:05

Zeby oceniac styl pilki wloskiej trzeba ogladac AKTUALNE mecz i to przede wszytskim w lidze a nie opierac zdanie na 5 meczach z LM i 2 z rep. :P :P

Ja ogladam mecze ligi wloskiej od dosc dawna i ciezko mi dostrzec takie zjawiska jak glosza wielcy "znawcy" i krytycy wloskiej pilki... stereotypy, uprzedzenia.. demagogia i ignorancja ? .. moze zazdrosc ? :D

kazdy ma prawo cos lubic i nie lubic ale osczedzcie sobie prosze takich farmezonow "wlosi graja catanacchio" i inne swietne historie oderwane od rzeczywistosci

Ja tylko czekam az ulysze kiedys ze Roma gra antyfutbol bo to wloski klub :D
Obrazek
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez veelden^ Cz 22.11.2007 11:24

Marta M. napisał(a):Frajde Ci sprawia pisanie takich dyrdymalow? Czujesz sie przez to bardziej dowartosciowany? Tak czy siak, wspolczuje.

zabawne. patrzac na Twoje wypowiedzi w tym temacie, jest to pytanie, ktore sobie powinnas zadac. hej ludzie, widzialam kiedys mecz reprezentacji, gdzie Wlosi murowali bramke. to bylo strzasznie nudne. co? grali w 10 i musieli to zrobic? eee tam. glupi Wlosi, tylko obrona obrona i obrona. polfinal z Niemcami w 2006? Nie znam, nie ogladam ich bo juz kiedys widzialam i jest to nuuudne. Final LM z 2005r., Milanu z Liverpoolem? 6 bramek i....rzuty karne? To tylko dowod na catenaccio!

Marta M. napisał(a):EE.. Wg mnie ten dwumecz wlasnie pokazuje ta wloska filozofie, a juz na pewno filozofie Milanu Ancelottiego.

czyli te pare meczy co widzialas w TVP pozwolilo poznac Ci filozofie wloskiego footballu? hmmm.....ciekawe. przeciez we wszystkich innych ligach kazda druzyna w kazdym meczy gra swietnie i mega ofensywnie.

Marta M. napisał(a):Gwardii Koszalin.

ach Ci wirtuozi footballu z Koszalina :roll:
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Totnik_ASR Cz 22.11.2007 11:26

No tak opierac filozofie wloskiej pilki tylko na jednym klubie Milanie i kilku meczach... ktory ma do tego jeden z gorszych sezonow od lat ... po prostu LOL
Obrazek
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez futbolowa Cz 22.11.2007 11:49

Ja włoskiej piłki też nie lubię, ale to głównie dlatego, że moja fascynacja futbolem zaczęła się od piłki angielskiej i to ją uważam niejako za... wzorcową [nie umiem odpowiedniego określenia dobrać]?
Polubiłam szybką piłkę, ostrą, męską walkę itd. itd. i ciężko ogląda mi się rozgrywki innych lig, bo - jakby nie było - każda liga ma swoją specyfikę.

Włoska piłka też jest na swój sposób piękna i - przede wszystkim - przemyślana - takie... umiłowanie taktyki. Ale mnie to nie kręci. Wolę pooglądać pojedynki nawet teoretycznie słabiutkich drużyn angielskich, niż najlepszych włoskich. Jedyny klub, jaki we Włoszech bardzo lubię od wielu lat, to Juventus. Ale też jakąś specjalnie oddaną fanką nie jestem ;)
Ciasnota umysłowa, brak wyobraźni i nietolerancja są jak pasożyty. Zmieniają właściciela, zmieniają kształt i żyją wiecznie.
Kafka nad morzem, Haruki Murakami

Obrazek
Obrazek
futbolowa
Czerwona Diablica

Postprzez Totnik_ASR Cz 22.11.2007 11:55

No i taka argumentacjie jest zrozumiala i do przyjecia :) PZDRO
Obrazek
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Marta M. Cz 22.11.2007 13:03

veelden^ napisał(a):
Marta M. napisał(a):t;]Gwardii Koszalin.

ach Ci wirtuozi footballu z Koszalina :roll:

Masz kompleksy odnosnie swojego miejsca zamieszkania?! Pewnie tak, skoro nawet nie podales w profilu informacji o nim. Ja - w przeciwienstwie do Ciebie - sie nie wstydze. Gwardii kibcuje i bede kibicowala, nie wazne jak graja, nie wazne w jakiej lidze graja i beda grali.

czyli te pare meczy co widzialas w TVP pozwolilo poznac Ci filozofie wloskiego footballu?

Ten akurat widzialam na Polsacie, a w sumie nie bylo ich pare, ale kilkadziesiat.

losi, tylko obrona obrona i obrona. polfinal z Niemcami w 2006? Nie znam, nie ogladam ich bo juz kiedys widzialam i jest to nuuudne. Final LM z 2005r., Milanu z Liverpoolem? 6 bramek i....rzuty karne? To tylko dowod na catenaccio!

Ooo wielki fan calcio wymienil 2 mecze jakby przeczace mojej teorii. WOW. Dwa to bardzo duzo, o wiele wiecej niz ja wymienilam.

we wszystkich innych ligach kazda druzyna w kazdym meczy gra swietnie i mega ofensywnie.

:roll:

Ja tylko czekam az ulysze kiedys ze Roma gra antyfutbol bo to wloski klub Very Happy

Akurat mecz Romy z MU (ten w Rzymie) bardzo mi sie w jej wykonaniu podobal. Dodaj go veeldenie do swojej 'kolekcji' przykladow.

futbolowa napisał(a):Włoska piłka też jest na swój sposób piękna i - przede wszystkim - przemyślana - takie... umiłowanie taktyki.

Nie chce mi sie dalej 'walczyc z wiatrakami' (szczegolnie takimi veeldeno^podobnymi) wiec uznajmy, ze mam takie zdanie jak kolezanka futbolowa - bo w gruncie rzeczy dosc lagodnie, ale jednak przedstawia ono moje poglady na temat wloskiej pilki.
Pozdrawiam, Marta.
Marta M.
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez hrabi Cz 22.11.2007 13:20

Marta M. napisał(a):Ooo wielki fan calcio wymienil 2 mecze jakby przeczace mojej teorii. WOW. Dwa to bardzo duzo, o wiele wiecej niz ja wymienilam.

Skoro Tobie dwa mecze wystarcza zeby poznac wloska filozofie futbolu i sie do niej zrazic, to te dwa mecze sa w zupelnosci wystarczajce zeby Ci pokazac, ze jej nie znasz; Nie mowiac juz o tym ze nigdy nie widzialas meczu Serie A[*]

Ogolem to wyjdz.
Obrazek
hrabi
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez veelden^ Cz 22.11.2007 13:26

Marta M. napisał(a):Nie lubie tej wloskiej filozofii futbolu.. badzo nie lubie.. Wszystko zaczelo sie od Euro 2000, wtedy poznalam termin catenaccio, Wlosi z ta swoja zelazna defensywa doszli az do finalu i jednoczesnie stali sie najbardziej nielubiana przeze mnie reprezentacja.. Pozniej pamietam jeszcze taki sezon, w ktorym do polfinalow Ligi Mistrzow doszly az 3 wloskie druzyny.. W finale zagral wtedy Juventus z MIlanem i smialo mozna powiedziec, ze byl to najnudniejszy final od poczatku istnienia LM.. zreszta polfinalowe derby Mediolanu byly niewiele lepsze.. Nie wiem czy na podobnym poziomie stoja/staly mecze w SerieA, bo ich nie ogladam i po tych dosc traumatycznych przezyciach nie mam zamiaru ich ogladac..

Marta M. napisał(a):Ten akurat widzialam na Polsacie, a w sumie nie bylo ich pare, ale kilkadziesiat.

powiedz jak ktokolwiek tutaj ma traktowac Cie powaznie jak Ty sama nie wiesz co piszesz...

Marta M. napisał(a):Ooo wielki fan calcio wymienil 2 mecze jakby przeczace mojej teorii. WOW. Dwa to bardzo duzo, o wiele wiecej niz ja wymienilam.

zastanow sie czemu to mialo sluzyc i jak wymyslisz to wroc i dalej mozemy sie posprzeczac, w innym wypadku daruj sobie. btw. nigdzie nie pisalem, ze jestem fanem calcio gdyz akurat nie ma to nic do rzeczy.

Marta M. napisał(a):Masz kompleksy odnosnie swojego miejsca zamieszkania?! Pewnie tak, skoro nawet nie podales w profilu informacji o nim.

totalnie mnie grzeje gdzie mieszkasz i Tobie nic do tego gdzie mieszkam ja. Postanowilas skrytykowac pilke jakiej kibicuje, ja zrobilem to samo w Twoim stylu abys mogla odczuc jak bardzo irytujace jest takie zachowanie i z laski swojej grzecznie wycofala sie z tematu o ktorym nie masz zielonego pojecia.

a teraz moj ulubiony cytat Marty:
Marta M. napisał(a):W finale zagral wtedy Juventus z MIlanem i smialo mozna powiedziec, ze byl to najnudniejszy final od poczatku istnienia LM.. ..

fakt, ze wiekszosc finalow LM miala miejsce kiedy Ciebie na swiecie nie bylo wogole nie przeszkadza Ci w gloszeniu taki hasel. Przykro mi, ale rozmowa z Toba jest zupelnie bez sensu. Tak jak twoje posty.

hrabi napisał(a):

Skoro Tobie dwa mecze wystarcza zeby poznac wloska filozofie futbolu i sie do niej zrazic, to te dwa mecze sa w zupelnosci wystarczajce zeby Ci pokazac, ze jej nie znasz; Nie mowiac juz o tym ze nigdy nie widzialas meczu Serie A[*]

Ogolem to wyjdz.

w sumie liczylem, ze moze sama na to wpadnie, ale mimo wszystko dziekuje :)
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Marta M. Cz 22.11.2007 13:46

fakt, ze wiekszosc finalow LM miala miejsce kiedy Ciebie na swiecie nie bylo wogole nie przeszkadza Ci w gloszeniu taki hasel. Przykro mi, ale rozmowa z Toba jest zupelnie bez sensu. Tak jak twoje posty.

Dla Twojej wiadomosci - pierwszy final Ligi Mistrzow zostal rozegrany w 1993 roku. Nieznajomosc takich podtawowych faktow, biorac pod uwage Twoja aroganckosc i przekonanie o nieomylnosci, to imho kompromitacja Wielkiego Znawcy Futbolu Veeldena ^. ALe to ze mna rozmowa jest bezsensu, to ja sie nie znam, to ja nie wiem o czym pisze, to ja obejrzalam tylko dwa mecze a twierdze, ze obejrzalam kilkadziesiat, to ja mam kompleksy, to ja ...
Pozdrawiam, Marta.
Marta M.
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez veelden^ Cz 22.11.2007 14:04

Marta M. napisał(a):Dla Twojej wiadomosci - pierwszy final Ligi Mistrzow zostal rozegrany w 1993 roku. Nieznajomosc takich podtawowych faktow, biorac pod uwage Twoja aroganckosc i przekonanie o nieomylnosci, to imho kompromitacja Wielkiego Znawcy Futbolu Veeldena ^. ALe to ze mna rozmowa jest bezsensu, to ja sie nie znam, to ja nie wiem o czym pisze, to ja obejrzalam tylko dwa mecze a twierdze, ze obejrzalam kilkadziesiat, to ja mam kompleksy, to ja ...

w 1993 zmieniono tylko nazwe ale w gruncie rzeczy to ten sam turniej. dowod? Wszystkim klubom sumuje sie tryumfy od 1956 roku a nie 1993, a to powinno byc dla Ciebie pewna wskazowka.

powracajac do mnie jako Wielkiego Znawcy. To czy nim jestem nie ma tu nic do rzeczy. problemem sa Twoje komentarze na temat pilki, ktorej jak sama napisalas po paru meczach w TV nie ogladasz a mimo to krytykujesz, opisujesz filozofie tak jakbys miala o niej pojecie. Obudz sie dziewczyno i skoncz sie osmieszac. Fakt czy ja jestem kibicem nie ma akurat nic do rzeczy, bo nie rozmawiamy o football'u tylko poddaje krytyce Twoje pozbawione dojrzalej argumentacji wypociny. Weszlas na wloski grunt, a tu sie nikomu nie odpuszcza.
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez Totnik_ASR Cz 22.11.2007 16:52

Akurat mecz Romy z MU (ten w Rzymie) bardzo mi sie w jej wykonaniu podobal

ciekawe jakieby bylo zdanie jakbys zobaczyla wiecej meczy Romy w lidze.. byl moment ze dzienikarze i dzialacze sie nie umieli Romy nachwalic jaka to graja efektowna pilke.. ostanio moze nie bo jest lekki kryzys i to wlasnie o dziwo w obronie.. wloski klub a taka kicha w obronie :P ale jesli chodzi o atak Roma jest 1 w lidze bodajze

Ten akurat widzialam na Polsacie, a w sumie nie bylo ich pare, ale kilkadziesiat

kilkadziesiat meczy w samym polsacie i TVP? ciekawe ja ogladam lige wloska od paru lat w Canal+ i moge stwiedzic ze kilkadziesiat meczy widzialem .. wogole jak mozna komentowac wloska pilke nie sledzac na bierzaco wydarzen w Serie A ? :D

to tak jakbym ja mial oceniac lige angielska tylko bo arcynudnych spotkaniach Liverpool-Chelasy.. takiego catanacchio w zyciu nie widzialem ale to slowo jest przyklejone tylko do wlochow :)
Obrazek
Totnik_ASR
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Poprzednia strona

Powrót do Włochy