Graffiti

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Graffiti

Postprzez t_JB Pt 03.02.2006 13:02

Ema :)
Chcialbym tutaj podyskutować o jednym z trzech elementów hh - Graffiti.
Czy kiedykolwiek malowaliście coś konkretnie ? Jakieś śmiesznie akcje lub nie pamiętacie w czasie malowania ?
Oczywiscie Graffiti z jednej strony jest uwazane za sztuke, lecz z drugiej za wandalizm. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Proponuje również wklejac tu prace godne polecenia.
Ja zaczne:
http://www.mf.infinity.net.pl/pliki/bd2003/bd2003.html
http://www.mf.infinity.net.pl/pliki/deluks/deluks.html
http://www.mf.infinity.net.pl/pliki/biggie/biggie.html
+
Obrazek
Obrazek
Mnie Graffiti wprowadziło do kultury hh, własnie od tego zacząłem. Było to kilka lat temu, bodajże 7-8. Jest to naprawde duża zajawka. Teraz już niemaluje zbytnio, gdyż trzeba naprawde miec spore fundusze.
Najpierw malowanie zaczynało się legalnie (na więźieniu i inych miejscówkach). Później dochodziło już bardziej nielegalne miejsca, tj. mury w centrum miasta, pociagi.
Myśle ze temat sie rozwinie.
pozdrawiam pss pss
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez snake Pt 03.02.2006 14:36

Czy kiedykolwiek malowaliście coś konkretnie ?

Kiedys wydalem 100 zl. na spreye "Montana" podobno sa najlepsze, wiec jak juz przyszedl okres malowania na "serio" to zaczelo sie malowac konkretnymi farbkami na konkretnych mureczkach.
Poczatki byly dosyc trudne, nie bylo kasy, bylem glupi i malowalem wszedzie gdzie sie dalo, az z czasem jak juz umialem cos tam nabazgrac to zaczelo sie bardziej powazne malowanie, na murach, potem na garazach z pozwoleniem, itp.
Jakieś śmiesznie akcje lub nie pamiętacie w czasie malowania ?

Bylo nas 8, malowalismy most w miejscu gdzie bardzo malo ludzi przechodzi i prawie wogole nie jezdza auta. Ktos nas zauwazyl i zadzwonil na policje. Przyjechalo dwoch mlodych i milych panow policjantow i kazali nam sie z tamtat wynosic. Bylism troche zdziwieni, bo myslelismy ze nam cos zrobia, a tutaj nic, kaza nam sie zmywac. No to zaczelismy pakowac spreye do plecakow. Mielismy juz sie wynosic, ale nagle jeden z nich mowi: "Co tuatj robilismy", powidzielismy ze sobie malowalismy. Powoli rozmowa zaczela sie toczyc bardziej prztjacielsko i jak gdyby nigdy nic oni chcieli zebysmy ich nauczyli malowac. Wiec wypakowalismu spreye z plecakow i pokazalismy im jak to sie robi. Po chwili kazali nam spadac z tamtat, ale musielismy im zostawic polowe puszek, ktore mielismy. No to zostawilismy im chyba 10 puszek prawie pustych i poszlismy.
Byly tez inne ciekawe historie. Malowalem bardzo dawno, juz nawet nie pamietam jak to sie robi :P To byla przeszlosc i wiekszosc moich graffiti juz nie istanieje. Zostaly pozamalowane, albo mury zostaly rozwalone.
t_JB napisał(a):Oczywiscie Graffiti z jednej strony jest uwazane za sztuke, lecz z drugiej za wandalizm. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Ja w tym zadnej sztuki nie widzialem. Dla mnie jest to czysty wandalizm. Jak sie jest mlody to sie maluje i nie wie sie ze cos sie niszczy, mowa tutaj o graffiti nielegalnych. To nie jest zadna sztuka, to jest glupia mode ktora powstala w Nowym Jorku, stworzona przez ludzi ktorych celem bylo niszczyc nie tworzyc.
Obrazek

Obrazek
snake
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez piwus Pt 03.02.2006 14:36

Trochę dzieł z Krakowa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez t_JB Pt 03.02.2006 15:02

No z Papieżem bardzo konkretne (szczególnie postać w tle). Gdzieś widziałem jeszcze inne foto ("Na zawsze w Naszych sercach + portret Papieża) było na www.hip-hop.pl, ale niemoge znaleść.
snake napisał(a):Kiedys wydalem 100 zl. na spreye "Montana" podobno sa najlepsze, wiec jak juz przyszedl okres malowania na "serio" to zaczelo sie malowac konkretnymi farbkami na konkretnych mureczkach.

Tak "Montany" to najlepsze farby. Ja zaczynałem od "Brico Color" 8) :oops: . Bardzo słabe puszki, no, ale trzeba bylo od czegoś zacząc.
snake napisał(a):Ja w tym zadnej sztuki nie widzialem. Dla mnie jest to czysty wandalizm. Jak sie jest mlody to sie maluje i nie wie sie ze cos sie niszczy, mowa tutaj o graffiti nielegalnych. To nie jest zadna sztuka, to jest glupia mode ktora powstala w Nowym Jorku, stworzona przez ludzi ktorych celem bylo niszczyc nie tworzyc.

No na nielegalach to trudno coś konkretnego namalowac. Ale nielegalne mają w sobie adrenaline, to naprawde wciąga. Inni wolą szybko jeździć,a inni wziaść puszke i iść w miasto.
Ja bym nieodbierał tego jako mody, bo Graffiti niekażdy może malowac . Trzeba mieć talent tak jak miał talent Da Vinci i inni znani malarze.
Dobrze mówisz co do tego, że została stworzona żeby "niszczyć". Ale zwróć uwage, ze z biegiem czasu nabierało to innego formatu. Duze obrazy. Mieszanie liter, styli z postaciami z bajek badź branych z własnej wyobraźni "spisanej na papier".
Hehe to może być smieszne, ale niektórzy nawet spreja dobrze trzymać nieumieją :wink: .
pod tym linkiem jest dużo konkretnych prac
http://hip-hop.pl/graffiti/index2.php?p ... 3gnlfnm354
pozdrawiam
ps. niedługo jak sobie wszystko pozbieram do kupy to opisze moje śmieszne akcje
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez dzieciol Pn 17.04.2006 19:03

t_JB napisał(a):Ja w tym zadnej sztuki nie widzialem. Dla mnie jest to czysty wandalizm. Jak sie jest mlody to sie maluje i nie wie sie ze cos sie niszczy, mowa tutaj o graffiti nielegalnych. To nie jest zadna sztuka, to jest glupia mode ktora powstala w Nowym Jorku, stworzona przez ludzi ktorych celem bylo niszczyc nie tworzyc.

podobnie ja...malowalem pare lat do tylu...apmietam noce pod namiotem...najpierw pare piwek na odwage a pozniej szlo sie ...na wczesniej upatrzone miejsce..albo to byl mur przy ruchliwej trasie..albo przy Dworcu..albo...cikawe miejsce widoczne dla przechodnich...Malowalem Montanami i Molotovami:) najlepsze puszki..dobre tez byly bitexy czy jakos tak:) bylo minelo...czasami sie tego wstydze...ale coz jedni zbieraja znaczki...:)
Obrazek
"Moim marzeniem jest wygranie Scudetto w Rzymie, a potem jeszcze jednego i jeszcze jednego" - Philippe Mexes
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Powrót do Wracając Do Meritum