Il capocannoniere 08/09

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto będzie najskuteczniejszy?

Del Piero
4
12%
Trezeguet
6
18%
Zlatan Ibahimovic
7
21%
Balotelli
1
3%
Pato
4
12%
Kaka
0
Brak głosów
Totti
1
3%
Vucinic
0
Brak głosów
Mutu
0
Brak głosów
Ktoś Inny
11
32%

Liczba głosów : 34

Il capocannoniere 08/09

Postprzez (L)oczkerson Pt 29.08.2008 1:31

Nieomal godziny dzielą nas od nowego sezonu, a tak na dobrą sprawę nie rozpoczeła się poważna dyskusja o tym jak on będzie wyglądał, na celownik więc wziąłem walkę o to kto będzie królem strzelców w nadchodzącym sezonie. Kandydata wyraźnego nie ma więc rywalizacja powinna być tym ciekawsza :D

Oczywiście wśród głównych kandydatów, nie może zabraknąć triumfatora zeszłego sezonu, czyli Del Piero. Alex ma już prawie 34 lata, ale wraz z początkiem roku doszedł do dyspozycji ze swoich najlepszych czasów i jeśli będzie prezentował formę taką jak w ostatnich miesiącach może znów okazać się nie do zatrzymania. Oczywiście jeśli na przeszkodzie nie stanie wiek i bardzo mocna konkurencja w ataku "Starej Damy", który zarząd klubu otwarcie uznaje za zdecydowanie najlepszy w Italii. A że formacja ataku nie opiera się na jednym zawodniku warto zaprezentować kolejną kandydaturę z Turynu, czyli Davida Trezeguet. Francuz w zeszłym sezonie strzelił 20 goli i okazał się gorszy od swojego klubowego kolegi o zaledwie jednego gola, na jego kożyść przemawia także porażająca skuteczność, gdyż popularny "Trezegol" strzelił dla JUVE 160 goli w 218 meczach.
Godnym kandydatem z pewnością jest też Zlatan Ibrahimovic. Niekwestionowana gwiazda mistrza i obrońcy w walce o tytuł mistrzowski. Piłkarz fenomenalny technicznie, wysoki, silny, szybki, doświadczony, potrafiący zaskoczyć każdego niekonwencjonalnym zagraniem. Słowem fenomenalny, z drugiej strony Zlatan nie jest zawodnikiem, który strzela zawrotne ilości goli, choć ta statystyka może okazać się złudna biorąc pod uwagę, że do tej pory u boku Szweda zawsze grał snajper, którego teraz w podstawowym składzie Interu raczej nie należy się spodziewać, co może znacznie zwiększyć ilość okazji bramkowych dla Ibrahimovica.
Ciekawie też rysują się szanse 2 genialnych nastolatków, czyli Pato i Balotelliego. Ten Pierwszy mimo ledwie 18 lat już w pierwszych tygodniach kariery potrafił regularnie trafiać do siatki rywala czym stał się graczem kluczowym dla formacji ataku, wracającego z wielkimi posiłkami po ostatnim mercato Milanu. Drugi natomiast o ile w zeszłym sezonie trafił w lidze zaledwie 3 razy, to zdołał zszokować wszystkich swoimi już z całą pewnością nieprzeciętnymi umiejętnościami i warunkami fizycznymi. Kto więc wie ile może zdziałać talent Interu w tym sezonie, w którym już zdążył strzelić gola Romie w Superpucharze Włoch :?:
Wspomiany już Pato, z pewnością nie jest jedyną nadzieją wracającego z nowymi ambicjami po niudanym ostatnim sezonie Milanu, Rossoneri ściągneli przecierz swoją byłą legendę Shevchenko, czy bardzo skutecznego w ostatnim sezonie Borellio. Jest też były gwiazdor Barcelony Ronaldinho, a przedewszystkim najwięsza postać ofensywy Milanu czyli Kaka. Brazylijczyk nie raz udowadniał jak wielkim jest piłkarzem. więc kto wie :?:
Nie bez szans są także napastnicy Romy, czyli legendarny Totti, oraz stający się kluczowym zawodnikiem Giallorossich Mirko Vucinic.
W kolejnce do tytułu nie sposób nie zauważyć Adriana Mutu. Lider Fiorentiny, jest graczem wielkiego kalibru, a w tym sezonie dodatkowo pomóc mogą mu nowi zawodnicy, na których Viola nie szczędziła pieniędzy i którzy z pewnością wiele mogą wnieść do swojej nowej drużyny.

A jeśli nie oni to może ktoś inny :?: Może zdominuje ligę mający wrócić do wielkości Ronaldinho lub Shevchenko :?: Może objawieniem okażą się czołowi napasnicy słabszych zespołów jak Antonio Di Natale z Udinese, czy Cassano z Sampdorii, których klase niesposób negować :?: Może rywalizacje wygra będący w cieniu 2 legend JUVE Amauri lub wracjacy pod skrzydła Prandelliego Gilardino, który u boku tego trenera w Parmie jako 23-latek trafiał po 24 gole w sezonie :?: A może ktoś jeszcze inny :?:
Ostatnio edytowano Pt 29.08.2008 12:56 przez (L)oczkerson, łącznie edytowano 1 raz
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Re: Il capocanoniere 08/09

Postprzez arek_ahig Pt 29.08.2008 2:27

Trudno okreslic kto w tym sezonie zdobedzie korone krola strzelcow w Serie A. Zdecydowanego faworyta nie ma. Kandydatow jest kilku, choc ja osobiscie nie upatruje ich w zadnym z zawodnikow Interu. Ibra to nie jest typ strzelca, ktory pakuje brame za brama. Kilkanascie bramek to jest ilosc jaka zazwyczaj wszystkich raczyl, gdziekolwiek by nie gral. Jedyna szanse Szweda upatruje w naglym wzroscie ilosci wykonywanych rzutow karnych, co patrzac na sezon poprzedni bedzie niezmierne trudne. Adriano - nie ta forma, nie te czasy. Mlody Balotelli tez bez szans, ze o Crespach, Cruzach i Suazach nie wspomne. Cos mi mowi, ze korona trafi ponownie w rece jednego z graczy Juve, tym razem niekoniecznie Alexa. Najgrozniejszymi rywalami wedlug mnie beda Totti, Mutu i byc moze Andriej jezeli chociaz czesciowo odzyska swoja dawna forme.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arek_ahig
Kapitan
Kapitan

Postprzez Babel Pt 29.08.2008 3:33

Jeżeli mówimy na poważnie to glownych faworytów jest trzech: Trezeguet, Mutu, Ibrahimovic. Kolejność przypakowa.

Trezeguet jest najlepszym snajperem w Italii gdy juz nie ma Toniego. Jednakowoz jeśli wydaje sie 23(?) miliony na Amauriego to chyba po to by zapewnić Alexowi i Davidowi odpowiedniego zawodnika do rotacji. Chcac grac na 2 lub 3 frontach Ranieri bedzie po prostu rotował składem i nie wykluczone jest, ze Trezeguet w wielu meczach bedzie odpoczywał. Alex miał w tamtym roku sezon (wiosne) konia i przy całym szacunku dla niego był to jego łabedzi spiew. Swoje strzeli oczywiscie, ale rezultatu nie powtorzy.

W tamtym roku podobna taktyke przentował Mancini. Co prawda duet Ibra - Cruz był tym podstawowym, ale w wielu meczach szanse dostawali Suazo, Crespo i pozniej Balotelli. Ostatni wiecej strzelali w pucharach. Jakby jednak zsumowac wynik trójki Suazo, Cruz, Ibra (długa kontuzja) to uzyskali tylko 3 trafienia mniej niż ubóstwiany duet Del Piero - Trezeguet. A czasu na boisku spedzili na boisku zdecydowanie mniej (zmiana ustawienia i wpychanie na siłę Cesara). Dziwi mnie ten sceptycyzm w stosunku Ibrahimovica, bo Szwed w Interze jest bardzo regularny i w ostatnich dwóch sezonach z walki o tytuł wyeliminowały go kontuzje. Jak dalej bedzie 100% z karnych to ma jeszcze wiecej szans.

Gilardino mnie nie przekonuje i dlatego cały ciezar strzelanie barmek w Fiorentinie bedzie musiał przejac Mutu i pewnie go udzwignie, bo kolegów bedzie miał przednich. Pazzini jeszcze nie ten poziom by władowac 25 bramek. Totti, Di Natale swoje strzela, lecz nie tyle aby rywalizowali o korone króla strzelców. Ronaldinho? Szewczenko? Ja w nich nie wierze na tyle aby ugrali korone króla strzelców, solidnie grac beda i pewnie odbuduja sie bo trudno grac gorzej biorac stosunek ich umiejetnosci do formy jak prezentowali. Predzej Pato.

Czarny koń, objawienie. Na pewno ktos jeszcze wystrzeli. Taka potencjalna lista: Vucinic, Balotelli, Pandev, Lavezzi, Denis, Budan, Quagliarella, Acquafresca, Cassano.
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik

Postprzez 10 Pt 29.08.2008 10:20

Głównym faworytem do tytułu wydaje się być Trez, jeśli Amauriemu uda się wygryźć ze składu Alexa - również Brazylijczyk może się włączyć do walki o koronę. Alex? Na pewno nie. Za dobrze pod względem ilości bramek było w sezonie poprzednim, w jego wieku tego nie da się powtórzyć. Poza tym Del Piero nie jest w stanie grać na najwyższym poziomie wszystkich meczów, prawdopodobnie w wielu spotkaniach będzie oszczędzany.
Myślę, że nie bez szans jest Gilardino. To on będzie najbardziej wysuniętym zawodnikiem w Violi, to pod niego będzie grał znakomity Mutu i spółka.
Ibra? No nie wiem... może. To niewątpliwie groźny napastnik, zawodnik silny, wysoki, potrafiący zagrać niekonwencjonalnie. Tylko czy stać go na tytuł? Wszystko zależy od tego jak będzie mu słuzyc praca pod okiem Jose Mourinho i taktyka 4-3-3 preferowana przez portugalskiego szkoleniowca.
Pato? Moim zdaniem odpada. Po pierwsze: to nie jest typowy striker. Po drugie: w choince - jeśli wszystko będzie szło według planu Ancelottiego - bramki będą rozkładać się na wszystkich trzech zawodników ofensywnych (Pato/Ronaldinho/Kaka). No chyba że na szpicy w ACM grać będzie syn marnotrawny. W moim odczuciu miałby większe szanse na tytuł od młodego Brazylijczyka, nawet mimo tego, że jego forma w zeszłym sezonie była - delikatnie mówiąc - słaba.
No i Totti - jeśli będą go omijać kontuzje ma spore szanse. Jest najbardziej wysuniętym zawodnikiem swojego zespołu, do niego należą wolne i karne...

Moje typy: Totti/Trez/Gila/Ibra/Amauri*, choć osobiście z całego serca życzę tytułu Mutu.

*o ile wygryzie ze składu Alexa.

(L)oczkerson napisał(a):Alex ma już prawie 34 lata, ale wraz z początkiem roku doszedł do dyspozycji ze swoich najlepszych czasów i jeśli będzie prezentował formę taką jak w ostatnich miesiącach może znów okazać się nie do zatrzymania.:?:

Nie przesadzaj. Z najlepszych lat została mu tylko technika.
(L)oczkerson napisał(a):potrafiący zaskoczyć każdego niekonwencjonalnym zagraniem.

[jego łokieć zaskoczył już niejednego stopera...]
:D
Ale, Alex; Alessandro. DEL PIERO!
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez 'Del Piero' Pt 29.08.2008 10:35

W ankiecie zagłosowałem na Del Piero, ale nie sądzę, że powtórzy swój wyczyn. Chociaż kto wie, wszak nie wierzyłem, że zdoła dodać jeszcze do swojej kolekcji, tytuł króla strzelców ligi włoskiej. Ale Alex potrafi zadziwiać.

Mój typ to Antonio Cassano. Jeżeli zaczną omijać go kontuzje i głupie kary to może zagrozić Treze, Ibrze, Tottiemu i innym... . Mocno w niego wierzę. Zalicza dużo asyst, więc na pewno byłby jednym z głównych kandydatów w klasyfikacji kanadyjskiej.

Babel napisał(a):Pazzini jeszcze nie ten poziom by władowac 25 bramek.

W Pazziniego przestałem już wierzyć, ale przyjście Gili jakoś pozytywnie na niego wpłynęło. Zaczął walić gole - przynajmniej w sparingach. Zobaczymy, czy pójdzie za ciosem, czy też worek z bramkami na ten sezon już się zamknął.
Ostatnio edytowano Pt 29.08.2008 13:05 przez 'Del Piero', łącznie edytowano 1 raz
'Del Piero'
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez BartekTS Pt 29.08.2008 11:58

Dam sobie ręke uciac iż capocanoniere w tym sezonie zostanie któryś z zawodników klubu nie z pierwszej czwórki(Inter, Juventus, Milan, Roma).

Po cichu jak jeden z kolegów wyżej licze na Antka Cassano bo kopac w strone bramki to on umie tylko żeby mu cos nie odbiło i powinno być dobrze. Kolejną dwójka która według mnie jest w stanie powalczyc o koronę króla strzelców jest Rolando Bianchi który wraca z MC oraz Antonio Di Natale z Udinese. Bianchi z zespołu o wiecznych ambicja jednak teraz siła ognia wyglada tam ciekawie, zapowiada się iż jego partnerem będzie Nicola Amoruso. W składzie jest jeszcze Rossina i Di Michele wiec podawac będzie mu miał kto.

Di Natale to tez nie ogórek i również ma od kogo dostac dobra piłe na wykończenie, już w Squadra Azzurra udowadniał swoje snajperskie umiejętności.

Podsumowując mój typ na tegorocznego króla strzelców tooooooooo Antonio Cassano :afro:

Forza Antek :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
BartekTS
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez 10 Pt 29.08.2008 12:14

BartekTS napisał(a):Di Natale to tez nie ogórek i również ma od kogo dostac dobra piłe na wykończenie, już w Squadra Azzurra udowadniał swoje snajperskie umiejętności.

Znając życie to właśnie Di Natale będzie w Udinese tym dogrywającym piłki zawodnikiem...
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Re: Il capocannoniere 08/09

Postprzez mete Pt 29.08.2008 13:31

zaglosowalem na Trezeguet bo to najlepszy wysuniety napastnik w Seria A.od wielu lat strzela masowo bramki.a ponoc po Calciopoli Juve chcialo go wymienic na Gilardino..

co do innych to:

Mutu wedlug mnie bedzie bardziej pracowal pod Gilardino lub Pazziniego.napewno cos ustrzeli ale nie tyle by powalczyc o korone

Pato i Balotelli sa za mlodzi i nie beda mieli pewnego miejsca w skladzie.z tej dwojki dalbym wieksze szanse Pato tylko dlatego ze Mario bedzie trudniej wygryzc Ibre i dotego napewno bedzie wiele gral na skrzydle i raczej bedzie asystowal

Szewczenko pierwszy pilkarz ktory zdobyl korone w debiutanckim sezonie i chyba jedyny.ale czy jest zdolny to powtorzyc??w tym ustawieniu w ktorym bedzie gral Milan bedzie ciezko nawet jezeli odzyska forme

zastaniawalem sie czy zaglosowac na Ibre czy Trezeguet.wybralem tego drugiego bo Ibrahimovic mi nie pausje na typowego kata.nie widze Ibre czekajacego na podanie i jak dla mnie nie pasuje do roli samotnego napastnika i dlatego go nie wybralem.
mete
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez 10 Cz 25.09.2008 0:07

Kilka kolejek za nami, więc można do tematu wrócić...
Jak napisałem wyżej: Amauri - jeśli będzie grał - jest w stanie włączyć się do walki o koronę. No i gra, i to jak! Nie dość, że u progu rozgrywek imponuje skutecznością, to jeszcze na boisku wszędzie go pełno...
W związku z kontuzją Treze, będzie miał trochę tych meczów do rozegrania (wskoczył do '11' w miejsce Francuza, nie - jak przypuszczałem - Alexa, niektórzy są nieśmiertelni...), a jestem przekonany, że nawet po powrocie do zdrowia David nie będzie w stanie wygryźć Brazylijczyka ze składu, więc szanse Amauriego na tytuł są bardzo duże. Wiem że to dopiero 3. kolejka i niektórych takie teksty moga śmieszyć, ale cóż...

Najwięksi rywale? Odrodzony Gilardino i Ibra.
10
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez (L)oczkerson Cz 25.09.2008 0:27

10 napisał(a):Kilka kolejek za nami, więc można do tematu wrócić...
Jak napisałem wyżej: Amauri - jeśli będzie grał - jest w stanie włączyć się do walki o koronę. No i gra, i to jak! Nie dość, że u progu rozgrywek imponuje skutecznością, to jeszcze na boisku wszędzie go pełno...
W związku z kontuzją Treze, będzie miał trochę tych meczów do rozegrania (wskoczył do '11' w miejsce Francuza, nie - jak przypuszczałem - Alexa, niektórzy są nieśmiertelni...), a jestem przekonany, że nawet po powrocie do zdrowia David nie będzie w stanie wygryźć Brazylijczyka ze składu, więc szanse Amauriego na tytuł są bardzo duże. Wiem że to dopiero 3. kolejka i niektórych takie teksty moga śmieszyć, ale cóż...

Najwięksi rywale? Odrodzony Gilardino i Ibra.

Mam bardzo podbne zdanie. Amauri udowadnia że jest doskonałym napasnikiem i dla mnie raczej pewnym jest że miejsca w 11 już nie straci. Treze może zacząć z nim rywalizować dopiero w lutym, a i w tej rywalizacji będzie mu strasznie ciężko coś zdziałać, bo Amauri ma po prostu ogrom atutow. Jest w porównaniu z Treze wporst demonem szybkości, do tego zwinność, naturalna sprawność i jednak większa siła, lepiej gra głową, jest lepszy technicznie i duzo aktywniejszy. Treze broni tylko niewiarygodna skuteczność, ale przy takiej formie jaką ma Amauri może się okazać, że Amauri będzie nie do ruszenia, a wtedy brazylijczyk wyrasta na jak nie głównego faworyta do tytułu to napewno na naściślejszą czołówkę.

Z innej beczki. Bardzo wysoko powinien być Milito, który ma dosokoałą pozycję w Genoi przy tym systemie taktycznym (na nim niesamowicie dużo zyskał Borriello a Milito jest od niego dla mnie lepszy wiec naprawdę powinien ładować w tym sezonie ogrom goli i już to robi)
"Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli, i mało błędów, których udałoby im się uniknąć"
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez RzuR Cz 25.09.2008 0:34

zgadzam sie z Loczkersem...Milito jest zdecydowanie najważniejszą postacią w Genui i widać że juz się powolutku przestawia do włoskich realiów...to jest mój faworyt no.1 zdecydowanie w tym sezonie, choć naturalnie wolałbym żeby królem strzelców został Amauri (a jeszcze bardziej naturalnie wolałbym żeby królem strzelców został Alex...i żeby mu się urodził syn...i dostał złotą piłkę...i MVP sezonu w NBA:D )
Dobry Źą!
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez (L)oczkerson Cz 25.09.2008 0:38

RzuR napisał(a):zgadzam sie z Loczkersem...Milito jest zdecydowanie najważniejszą postacią w Genui i widać że juz się powolutku przestawia do włoskich realiów

On nie ma co się przestawiać :wink: bo grał już w Genoi i strzelił 33 gole w 59 meczach. Tyle że było to w Serie B, ale teraz jest w zespole, który zna doskonale i ciężko go traktować jako "nowego" patrząc jak gra i jaką odgrywa rolę w Genoi praktycznie od pierwszego dnia, bo przecierz sprowadzony został w ostatnich godzinach Mercato.
Winston Churchill
(L)oczkerson
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez RzuR Cz 25.09.2008 11:11

@:Loczkerson:

no taaaak...ale jednak te 3 lata w Hiszpanii+to że jednak jak w każdej z najlepszych lig, przeskok z serie B do A jednak jest spory, to chyba musiał się jednak zaaklimatyzować? na pewno mu łatwiej z perspektywy, że wrócił na stare śmieci...mi się jego gra spodobała wczoraj wyjątkowo.
pozdro
Dobry Źą!
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Kvietniu Pt 03.10.2008 16:11

Moj typ na króla strzelców w tym sezonie to M. Zarate (Lazio) koleś jest poprostu wyśmienity technika świetna i do tego potrafi się świetnie rozpychac :P tego sie w Anglii pewnie nauczył :P
Kvietniu
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez Babel N 31.05.2009 17:18

Jednak Ibra i w sumie patrzac na styl gry Interu było to raczej oczywiste. W ostatnich sezonach mial wsparcie, w tym strzelanie siła ofensywna Interu opierała sie praktycznie na nim. No, moze niewielka pomoc Mario w końcówce. Ale dał rade i chwała mu za to. To co pisałem przed sezonem okazało sie prawda, bo Zlatan wreszcie sezon skończył na boisku a nie w gabinetach lekarskich i od razu przełamał mit braku skuteczności czy poprawianiu dorobku poprzez karne. Najlepszy pilkarz sezonu i król strzelców w jednym. Brawo :jupi:

Trzeba przyznać, że rywalizacja była zacieta, bo na 15 minut przed końcem sezonu Milito (nowy nabytek Interu :)) i Di Vaio mieli tyle samo goli. Jednak to Szwed jeszcze raz ukasił i zapewnił sobie Capocannoniere.

Ostateczna klasyfikacja (poprawcie jak coś sknoce):
1. Ibrahimovic - 25 goli
2. Milito, Di Vaio - 24
4. Gilardino - 19
5. Kaka - 16
6. Pato - 15
7. Cavani, Miccoli, Acquafresca - 14
10. Mutu, Inzaghi, Pellisier, Zarate, Del Piero, Quagliarella, Totti - 13
"Zmierzch..."
Babel
onegdaj alkoholik
onegdaj alkoholik