Kryzys Polsko - Białoruski !!

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kryzys Polsko - Białoruski !!

Postprzez rebuzz Wt 02.08.2005 0:46

Witam

od dwóch dni zaczołem interesować sie ta sprawa ... poczytalem zalegle newsy artykuly , felietony itd ogladalem stare wywiady itd itd .. i jest nieciekawie .. jak myslicie dokad nas ta cala afera zaprowadzi ? niektorzy odwazni śmią twierdzic ze nawet moze dojsc do wojny , ale nie przeciw białorusi ale przeciw Sowietom (a co za tym idzie Rosji tez ) jak wiadomo sprzymiezencow mamy wielu ale jak historia pokazala juz nie raz to gdy przychodzi "co do czego" to zostajemy sami ... :roll: a taka perspektywa przeciw Białorusi i Rosji niebardzo mnie pociesza , ale odeszlem od tematu .. co powinny zrobic nasze wladze ? mocniej interweniowac czy odpuscic sobie ?
mozna tej sprawie jeszcze postawic wiele konkretnych pytan .. ale mysle ze pozostali userzy rozwina temat bo ciekawy jest :wink:

pozdro
BORUSSIA DORTMUND - PONAD 50 tysięcy karnetów sprzedanych na sezon 2007/2008 ! który klub jeszcze sie może tym pochwalić ? !
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez piwus Wt 02.08.2005 0:59

Staram się kompletnie nie interesowac polityką, ale dzisiaj po moim ulubionym serialu na Polsacie były "Wiadomości", czy inne "Fakty" i tak mi już zostało na tym kanale.

W wydaniu wieczornym był materiał o dokumencie białoruskim. Straszne to było. Starszy jegomość twierdzący, że nasz kraj to prostytutka, ekperci wypowiadący się o nas jako zaścianku Europy (bo przecież Białoruś to lider gospodarki europejskiej) i pachołku U.S.A. Całość przetykana migawkami z z kampanii wyborczej, bodajże Uni Wolności :shock:.

A Rosji już od dwóch dni debatują na temat dwóch pobitych synów dyplomatów. Putin ma na kim się wyżyć.

Moim zdaniem pierwszą sprawą powinna się zająć Unia Europejska, która nie może pozwalać na mieszanie z błotem jej członków i terroryzowanie jej obywateli za granicą. W sprawie drugiej potrzebna jest niestety boska interwencja, bo Rosja zacznie nas szanowac dopiero jak załatwimy sobie atomówkę.
Obrazek
Piotr R - Teraz już nic nie zatrzyma Lecha. Idziemy na mistrza. A Wisła? Wisła to będzie oglądać nasze plecy. Lech, Wisła, Legia - tak to się zakończy.
piwus
Moderator
Moderator

Postprzez Andreyew Wt 02.08.2005 1:04

Ta sprawa mnie wpienia nie ma co...jak slysze w faktach czy wiadomosciach o tych prowokacjach i wymyslach Bialoruskiej TV to mnie szlag trafia...jeszcze wystep putina z ta afera o pobicie...jedynego ruska jakiego bym oklepal to putin. Rosjanie rzadaja przeprosin od Polakow...za co...za to ze ktos od nich dostal od drechow...i jeszcze w tej sprawie putin sie wypowiada...on naprawde nie ma co do roboty...
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez rebuzz Wt 02.08.2005 1:05

jezeli chodzi o te druga sprawe , to rosja oczekuje oficjalnych przeprosin ze strony Polski ... no i Warszawska policja ma zlapac przestepcow ... ale mysle ze nawet jak tak sie nie stanie to nie grozi nam nic zlego ze strony rosji .. moze jedynie drwiny z naszej policji ... a z tymi przeprosinami to niewiem jak bedzie .. aktualnie bardziej zastanawia mnie ( martwi takze ) sytuacja na bialorusi ...
BORUSSIA DORTMUND - PONAD 50 tysięcy karnetów sprzedanych na sezon 2007/2008 ! który klub jeszcze sie może tym pochwalić ? !
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Pisakk Wt 02.08.2005 1:13

Właściwie to się dziwiłem, że nikt nie poruszył tego tematu wcześniej. UE zareagowała tak jak się można było tego spodziewać. Coś tam Chirac napomknął o współczuciu oraz wygłoszono krótką mowę odnośnie łamania swobód ludzkich i to koniec. Nie wydaje mi się aby UE zareagowała w bardziej zdecydowany sposób. Oleją nas pewnie, ale chciałbym się mylić.

Z drugiej strony nasz rząd również powinien zareagować w zdecydowany sposób. Nie ma co się szczypać i udawać, że nic wielkiego się nie dzieje. Trzeba podjąć konkretne kroki (może niekoniecznie odnośnie nawet białoruskich sportowców jak to proponował bodajże PiS w debacie sejmowej)!!

Co do pobicia ruskich dzieci dyplomatów...Wydaje mi się, że reakcja Putina jest, jak to sugerują niektóre media, odwetem za Ukrainę. Niech się Putinokio puknie w czoło z tymi insynuacjami odnoście rusofobii, która dopiero teraz może zakwitnąć.

LEPSZA ŚMIERĆ NIŻ KOMUNIZM!
Obrazek
Nuevo Mestalla Grand Opening - 2009/2010
Pisakk
Wraca do meritum

Postprzez nowok Wt 02.08.2005 11:22

ciekawe jak daleko ten konflikt Polsko-białorusko-rosyjski zajdzie, mam nadzieje ze po zmianie rządow w naszym kraju troche powazniej potraktuje sie tą komunistyczną prowokacje ... rowniez uwazam ze jest to odwet czerwonych za to co zrobilismy dla Ukrainy, i moze prawicowe partie ktore prawdopodobnie wygrają wybory cos z tym zrobią bo sld i Kwasniewski tylko sie ładnie usmiechają i nic z tym faktem nie robią !! ... a co do tych pobitych to takiego szumu po Katyniu w rosji nie było jak po pobiciu tych kilku "panienek" ... ale oczywiscie nasze władze ładnie przeproszą i bedzie cacy, a za Katyń nas ktos przeprosil ?? za sybir nas ktos przeprosił ?? za Jałte ?? nie jestem zwolennikiem LPR albo PiSu ale w jednym sie z nimi zgadzam ... czerwonych trzeba tępic !!
nowok
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez rebuzz Wt 02.08.2005 14:39

onet.pl napisał(a):Kolejni liderzy Związku Polaków na Białorusi nieuznawani przez białoruskie władze mają kłopoty z tamtejszym prawem.
Tadeusz Gawin, pierwszy prezes Związku Polaków na Białorusi, został skazany przez sąd w Grodnie na 15 dni aresztu za napisanie odezwy do członków i sympatyków Związku, aby zbojkotowali zjazd Związku naznaczony na 27 sierpnia przez kierownictwo ZPB uznawane przez białoruskie władze.

Dokładnie nie wiadomo, kiedy i w jakich okolicznościach Gawin został zatrzymany. W poniedziałek był jeszcze na wiecu przed siedzibą Związku Polaków, a potem rozmawiał z wicemarszałkiem Sejmu Donaldem Tuskiem, który odwiedził Grodno.
We wtorek milicja zatrzymała Wiesława Kiewlaka, wiceprezesa Związku. Został przewieziony na posterunek i prawdopodobnie jeszcze we wtorek będzie sądzony.

Na posterunku w Szczuczynie (ok. 60 km od Grodna) przetrzymywany jest Andrzej Pisalnik. Nieformalny rzecznik protestujących miał być sądzony w Lidzie prawdopodobnie za udział 3 lipca w obchodach Święta Niepodległości Białorusi.

Gdy Pisalnik poprosił o adwokata, sędzia proces przełożył na czwartek. Pisalnik nie wyszedł jednak na wolność, lecz przewieziono go z powrotem na posterunek do Szczuczyna. Pisalnik zażądał przyjazdu prokuratora, w przeciwnym wypadku grozi rozpoczęciem głodówki" - powiedział PAP białoruski dziennikarz Wania Roman.

Pisalnik ma odpowiadać prawdopodobnie za udział 3 lipca w koncercie z okazji święta Niepodległości Białorusi w Szczuczynie. Gdy Polacy przyjechali na koncert, drzwi Domu Polskiego były zamknięte. Koncert został zorganizowany na placu przed Domem. Za udział w tej uznanej za nielegalnej akcji na 10 i 15-dniowy areszt zostali już skazani trzej aktywiści Związku Polaków.

heh macie takie wrazenie ze Bialorus sobie za duzo pozwala i ze prowokuje ? pytanie tylko do czego prowokuje ...

ciekawe kiedy bedzie jakis przewrót w tej calej sytuacji .. bo jak narazie to sie tylka ciagnie i ciagnie i poglebia ... moze polskie wladze chca to przeczekac az bialorus sama sie uspokoi ? ja nie wiem ma to jakis sens ?

Donald Tusk wczoraj wypowiedzial sie w Grodnie w imieniu calego narodu... za co powinien chyba jakos odpowiedziec .. kto mu dal takie prawo ? no kto ? bialoruska telewizja calkowicie zmieszala go z blotem ..

Ale Donald jako jedyny narazie obiecał prawna pomoc w zdobyciu podwojnego obywatelstwa polakom mieszkajacym na bialorusi .. mysle ze jest to bardzo dobry pomysl.

Ambasador Białorusi w Polsce Paweł Łatuszka powiedzial ze chce zazegnania konfliktu .. tylko czy jego slowa cos znacza ?
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Uchi_ N 07.08.2005 2:30

Oj ciężkie czasy teraz nastały dla ZPB.Pani Borys już może czuć się jak za kratami.Ciekawe, że Polski rząd wcale nie stara się jakoś ratować.Przecież to bezprawie, podobne do CCCP, tylko , że wtedy skazywano na Gułag, a dziś raptem 15 dni.Oleksandr szuka motywów, które może wykorzystać przeciwko Polsce, a pomaga mu w tym Putin.Zamach na dzieci z Ambasady ? heh, śmieszne.Codziennie jest dużo takich wypadków, ale mimo to, dla Rosjan to świetny pretekst na konfilkt z Polakami...
"Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych."
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Postprzez Krzysztof Jarzyna N 07.08.2005 11:53

Jak dla mnie ten caly konflikt polsko-bialoruski to robota putina i jego ziomkow. poprostu na bialorusi zblizaja sie wybory i putin juz podjudza zeby czasem sie nie potorzyla sytuacja z Pomaranczowej Rewolucji z Ukrainy. lukaszenka i bialorus to praktycznie ostatnie enklawy z bylego ZSRR gdzie putin ma tak duzy wplyw, a poza tym teraz jest to najbardziej wysunieta na zachod "prowincja" rosji. ukraina pewnie niedlugo zacznie starania o przyjecie do UE, i co by bylo gdyby zrobili jakis przewrot na bialorusi i tez za x lat zaistnialoby prawdopodobienstwo ze i tam zawita europa?? a tak im gorzej na lini Polska - Bialorus tym lepiej dla putina.
pobicie - jak dla mnie kolejny element gry - nie wazne co wazne zeby bylo medialne.
a co do reakcji UE - przypomnijcie sobie co bylo podczas Pomaranczowej Rewolucji - tak samo cos tam powiedzieli ale w zasadzie tak tylko zeby sie nie narazic zadnej ze stron. oni wola sie nie mieszac w sprawy putina a putin sie nie miesza w ich sprawy i taka jest prawda. bo co jak co ale dla brukseli jakiestam polaczki na bialorusi to raczej nie maja duzego znaczenia...
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez rebuzz N 07.08.2005 12:35

no jak narazie sytuacja podobno sie uspokoila ... ciekawe do czego zmierzy ... z ostatnich dni warto tylko dodac ze Bialorusini mieszali tez w ten konflikt Litwinow i Ukraincow ... i wszyscy rzekomo maja byc po stronie polski :wink:
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez Uchi_ N 07.08.2005 13:13

Białoruś to taka marionetka Rosji.Nie od dziś wiadomo, że Łukaszenko bardzo chciałby być "carem" Rosji i najlepiej połączyć oba państwa.Nawet język urzędowy to rosyjski.Łukaszenko aby się spodobać Putinowi zrobi wszystko, co ten mu karze.Najlepsze jest to, że jest to międzynarodowa tajemnica polisznela.Wszyscy wiedzą, że to Rosja podżega Białoruś do konfliktu, ale mimo wszystko potępiają rodaków Hleba.Jakim k* prawem w cywilizowanej Europie, dalej może dochodzić do taki ekscesów.Ale Rosjanom nikt złego słowa nie powie i tak, tylko czekajmy aż sami roz...walą ten świat, gdy wszyscy będą milczeć.Eh, gdy Polsce się obrywa, to wszyscy patrzą i nic nie robią ...
"Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych."
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Postprzez Krzysztof Jarzyna N 07.08.2005 23:26

W niektorych momentach, jak np ostatnie wydarzenia na Bialorusi czy tez jak przed meczem CSKA - Auxerre kiedy to podczas minuty ciszy po smierci Papieza ruscy gwizdali, bardzo powaznie zasanawiam sie nad reaktywowaniem husarii i moznaby tez wskrzesic zolkiewskiego. :twisted:
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Powrót do Wracając Do Meritum