O utrzymanie walczy jeszcze sporo ekip, choć myślę że tylko 6 jest poważnie zagrożonych. 14 Portsmouth ma 6 pkt przewagi nad strefą spadkową [+ mecz zaległy, ale z United jeśli dobrze pamiętam
] i raczej może być spokojne. Grają jeszcze z United i Arsenalem, ale ostatnie 3 spotkania w miarę łatwe, na pewno łatwiejsze niż ekipy które są niżej. Bolton ma tyle samo punktów, ale też mają w miarę łatwe mecze. Gorzej mają ekipy z miejsc 15-20. WBA już praktycznie poleciało, więc nawet do ankiety ich nie wrzucam. Wiadomo, ze się już nie uratują. Oto jak wygląda dół tabeli:

Sunderland, imo też jest w miarę bezpieczny. Kończą sezon meczem z Chelsea, ale wcześniej WBA, Bolton, Portsmouth i Everton. Myślę, że utrzymają przewagę.
Dalej, Hull - oni mogą polecieć. Po znakomitym początku, nagle się zatrzymali i przegrywają wszystko jak leci. Mają jedynie 3 pkt przewagi nad strefą spadkową. Z ostatnich 24 meczów wygrali 2. Grają na wyjeździe z Liverpoolem, Aston Villą i Boltonem. A u siebie z Man Utd i Stoke. Trzeba jednak zaznaczyć, że u siebie radzą sobie najgorszej w całej lidze.
3 pkt przewagi nad strefą i chyba tylko ze Stoke mogą powalczyć o dobry wynik. Nie wróży im to dobrze.
Blackburn. Tyle samo punktów co Hull, ale zdecydowanie lepszy terminarz. Poza tym odkąd przyszedł Sam, radzą sobie lepiej. Tzn. przegrywają głównie z tymi najsilniejszymi. Teraz przegrali ze Stoke, ale to pierwsza porażka za kadencji Sama z ekipą z dołu tabeli. Ich mecze to: Wigan, Man City [które ostatnio nawet u siebie nie jest zbyt pewne - porażka z Fulham, wczoraj WBA im nawet długo zagrażało], Portsmouth, Chelsea i WBA. Zdecydowanie łatwiejsza droga niż Hull i powinni ich spokojnie wyprzedzić w tabeli.
Middlesbrough. Powalczą do ostatniej kolejki z Newcastle. Zaczną te ostatnie mecze od mocnego uderzenia. Arsenal i United
I na koniec Newcastle. Myślę, że mają większe szanse niż Boro. Mają co prawda punkt mniej, ale bilans bramkowy lepszy, wiec przy równej liczbie pkt się utrzymają. Na początek Portsmouth u siebie. Wyjazd na Anfield, więc raczej 0 pkt. Potem wspomniany wyżej mecz z Boro u siebie - myślę, ze są w stanie go wygrać. Fulham u siebie i wyjazd na Villa Park.
Reasumując typuje do spadku WBA
Co myślicie ?
P.S. W ankiecie można zaznaczyć 2 opcje.

![Krzywy :]](./images/smilies/krzywy6am.gif)