Mistrzostwa Europy w Lekkoatletyce 2010

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Mistrzostwa Europy w Lekkoatletyce 2010

Postprzez Dymitry Cz 22.07.2010 19:44

Wielkimi krokami zbliżamy się do wielkiej imprezy 2010 roku. Tym razem najlepsi lekkoatleci Europy spotkają się w Barcelonie, a dokładnie na Estadi Olímpic Lluís Companys. Nie wątpliwie Polscy kibice liczą na świetny występ biało-czerwonych. Powodem dużych wymagań jest oczywiście strat Polskich atletów w ubiegłorocznych Mistrzostwach Świata w Berlinie.

Skład Polaków na 20. Mistrzostwa Europy:

Mężczyźni

* Bieg na 100 m
o Paweł Stempel
o Robert Kubaczyk
o Dariusz Kuć

* Bieg na 200 m
o Piotr Wiaderek
o Kamil Kryński

* Bieg na 400 m
o Marcin Marciniszyn
o Kacper Kozłowski
o Piotr Klimczak

* Bieg na 800 m
o Marcin Lewandowski
o Adam Kszczot

* Bieg na 1500 m
o Mateusz Demczyszak

* Bieg na 10000 m
o Marcin Chabowski

* Maraton
o Adam Draczyński
o Mariusz Giżyński
o Henryk Szost

* Bieg na 3000 m z przeszkodami
o Tomasz Szymkowiak
o Hubert Prokop

* Bieg na 110 m przez płotki
o Artur Noga
o Dominik Bochenek

* Bieg na 400 m przez płotki
o Rafał Omelko

* Chód 20 km
o Rafał Augustyn
o Jakub Jelonek
o Dawid Tomala

* Chód 50 km
o Grzegorz Sudoł
o Łukasz Nowak
o Artur Brzozowski

* Skok wzwyż
o Sylwester Bednarek
o Konrad Owczarek
o Wojciech Theiner

* Skok o tyczce
o Przemysław Czerwiński
o Mateusz Didenkow
o Łukasz Michalski

* Pchnięcie kulą
o Tomasz Majewski
o Jakub Giża

* Rzut dyskiem
o Piotr Małachowski
o Przemysław Czajkowski

* Rzut młotem
o Szymon Ziółkowski
o Wojciech Kondratowicz

* Dziesięciobój
o Marcin Dróżdż

* Sztafeta 4 × 100 m
o Paweł Stempel, Robert Kubaczyk, Piotr Wiaderek, Olaf Paruzel oraz Dariusz Kuć i Kamil Kryński

* Sztafeta 4 × 400 m
o Marcin Marciniszyn, Piotr Klimczak, Kacper Kozłowski, Jan Ciepiela oraz Rafał Omelko i Daniel Dąbrowski

Kobiety

* Bieg na 100 m
o Marika Popowicz

* Bieg na 200 m
o Weronika Wedler
o Marta Jeschke
o Ewelina Ptak

* Bieg na 400 m
o Agata Bednarek

* Bieg na 800 m
o Angelika Cichocka

* Bieg na 1500 m
o Renata Pliś
o Sylwia Ejdys

* Bieg na 5000 m
o Lidia Chojecka

* Maraton
o Karolina Jarzyńska

* Bieg na 3000 m z przeszkodami
o Katarzyna Kowalska
o Wioletta Frankiewicz-Janowska

* Bieg na 100 m przez płotki
o Joanna Kocielnik

* Bieg na 400 m przez płotki
o Anna Jesień
o Marzena Kościelniak

* Chód 20 km
o Agnieszka Dygacz
o Paulina Buziak

* Skok o tyczce
o Anna Rogowska

* Skok w dal
o Anna Jagaciak

* Trójskok
o Małgorzata Trybańska
o Anna Jagaciak

* Rzut dyskiem
o Joanna Wiśniewska
o Żaneta Glanc
o Wioletta Potępa

* Rzut młotem
o Anita Włodarczyk
o Małgorzata Zadura

* Siedmiobój
o Karolina Tymińska

* Sztafeta 4 × 100 m
o Weronika Wedler, Marta Jeschke, Marika Popowicz, Daria Korczyńska oraz Anna Kiełbasińska i Ewelina Klocek

* Sztafeta 4 × 400 m
o Anna Jesień, Agata Bednarek, Izabela Kostruba-Rój, Aneta Jakóbczak oraz Marzena Kościelniak i Anna Kiełbasińska
źródło: wikipedia.pl

Impreza odbędzie się między 27 lipca, a 1 sierpnia 2010 roku.

Kto zaskoczy? Kto zawiedzie? Ile zdobędzie medali? Czy padnie rekord?
Zapraszam serdecznie do dyskusji!
Dymitry
Junior
Junior

Re: Mistrzostwa Europy w Lekkoatletyce 2010

Postprzez Shlubb So 24.07.2010 22:49

Mówi się że 10 medali to minimum. Zobaczymy.
Obrazek
Shlubb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Postprzez cloner Pt 30.07.2010 12:44

Ogląda ktoś w ogóle tą imprezę?
Ja śledzę poczynania Polaków codziennie, dziś Sudoł zrobił małą niespodziankę i wywalczył w chodzie na 50km srebrny medal. Może wieczorem kolejne będą :P
Jestem normalny - nie pedałuję.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez emdżej Pt 30.07.2010 12:49

Wieczorem startuje Anita Włodarczyk, więc medal powinien być. Liczę też na Artura Nogę, ale jakoś sceptycznie podchodzę do konkurencji biegowych. Zwłaszcza tych sprinterskich. Na razie dwa krążki i oba raczej niespodziewane, bo na Sudoła i Wiśniewską wielu nie stawiało.
Obrazek
emdżej
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez Footy Pt 30.07.2010 12:50

Myślę, że dzisiaj możemy się spodziewać w końcu pierwszego złota w wykonaniu Anity :wink:
Obrazek
Footy
Trampkarz
Trampkarz

Postprzez Dymitry Pt 30.07.2010 14:12

Oczywiście, że ktoś ogląda. Zarówno sesje poranną jak i wieczorną. Czy medal Sudoła jest dla mnie niespodzianką? Raczej nie, był wymieniany w gronie faworytów, już na MŚ w Berlinie zajął 4 miejsce więc można się spodziewać, że Roberta Korzeniowskiego jeszcze ma kto zastąpić. Dziś jeszcze liczę na trzy medale. Złoto na 99% dla Anity Włodarczyk, tylko jakaś kontuzja może jej zabrać najcenniejszy krążek. Do tego mamy dwie konkurencje biegowe w których mamy szanse na medal. Artur Noga myślę, że jeżeli pobiegnie tak jak potrafi to brąz jest jak najbardziej możliwy. Do medalu mam 4 faworytów: Peter Svoboda, Andi Turner, Dániel Kiss oraz Artur Noga. Kolejnym finałem, w którym mamy duże szanse na medal to bieg na 3000m z przeszkodami. Podobnie jak w biegu mam swoje kandydatki do medalu: Marta Dominguez - murowana faworytka do złota, Yuliya Zarudneva - srebro oraz o brąz powalczą 3 zawodniczki Wioletta Frankiewicz, Katarzyna Kowalska oraz Sophie Duarte.

O kolejnych dnia będę pisał na bieżąco.
Dymitry
Junior
Junior

Postprzez cloner Pt 30.07.2010 23:00

Włodarczyk w formie :haha:
Tego Nogę też nasi dziennikarze faworyzują, a to drewno niesamowite, wyjście z bloków ma takie jak ja (a nie trenuje od kilku lat). O Frankiewicz nie ma co gadać, była 3, ale nagle na ostatnim okrążeniu straciła wszystko, co miała. Żenada po całości.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Beq N 01.08.2010 13:24

No to wczoraj ładnie nasi się pokazali - 4 medale. Dwa medale na 800m to dosłownie szok. Szkoda jednak bardzo Majweskiego, bo tylko 2 cm zabrakły do złota.
Dzisiaj pokazał się też z bardzo dobrej strony jeden z naszych maratończyków. Dwóch teoretycznie silniejszych Polaków się wycofało w trakcie wyścigu, a Giżyński zajął 12. miejsce.
Beq
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez krzysiu N 01.08.2010 16:56

Frankiewicz można usprawiedliwić , gdyż była chora co było nawet widać w wywiadzie dla TVP
krzysiu
Skład C
Skład C

Postprzez cloner N 01.08.2010 22:52

Małachowski rządzi 8) Niesamowity gościu, ciepie tym dyskiem hen-hen daleko :P Sztafeta lasek też dała radę. I ogólnie mamy 9 medali, moim zdaniem ME zdecydowanie udane.
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez VADER Pn 02.08.2010 10:44

Zakończone wczoraj Lekkoatletyczne ME w Barcelonie dla nas były niezwykle udane.I nie chodzi mi głównie o 9 wywalczonych medali.Widać w końcu,iż nasza "króla sportu" kryzys ma za sobą.Nasi sportowcy dokonują czegoś szczególnego i nie chodzi mi tylko o zmianę pokoleniową w kadrze narodowej.Chodzi też o styl i sposób treningu danego sportowca.I dziwią mnie tylko narzekania publicystów,redaktorów sportowych i felietonistów o nadal słabej kondycji polskiej lekkoatletyki.Chyba nieco im się zwoje mózgowe przepaliły.Fakt,iż nie tak dawno nie było z tym kolorowo,ale od 2,3 lat widać wyraźnie,że jest coraz lepiej.Młody polski narybek lekkoaltetyczny (chociażby nasze panie ze sztafety 4x100metrów) nie boi się rywalizacji z silniejszymi nacjami niż nasz team z lat poprzednich.Także w głowach chłopaków i dziewcząt już się zmieniło na lepsze.Sam jako były wioślarz a obecnie W WOLNYCH CHWILACH biegacz amator (mam za sobą ukończone 2 maratony i 5 półmaratonów-także poza granicami kraju) wiem ile potrzeba dać z siebie,aby czuć się spełnionym jako sportowiec.Zamiast narzekać jak czynią to obecnie w/w felietoniści,publicyści i dziennikarze sportowi powinni sami nieco zrzucić sadła z brzucha oraz ud i oddali się czasami katorżniczemu trenigowi i diecie zamiast w biurze pijąc tłustą i ochydną lurę zwaną kawą zajadając się pączkami i innymi słodkościami pisać takie dyrdymały o złej kondycji polskiej lekkoatletyki.Ten młody narybek jaki obecnie pokazał się w Barcelonie za 2 lata na Igrzyskach Olimpijskich w Londynie pokaże swoją wartość i prawdziwy sportowy charakter którego brak tym wszystkim PISMAKOM od siedmiu boleści.
ONLY TOTTENHAM HOTSPUR; SHEFFIELD WEDNESDAY & CF VALENCIA
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez ddemon Pn 02.08.2010 11:06

Pisało się o 10 medalach lub więcej ale 9 krążków niejest złe biorąc pod uwagę że tyczkarki,Plawgo i jeszcze paru innych niepojechało to były one udane lecz co do kolorów krążków to u mnie małe rozczarowanie że mało złotych medali Majewski,Włodarczyk byli głównymi faworytami do złota a minimalnie zawiedli choć przegrać o 1 cm to nieprzegrana(wystarczy inaczej wsadzić przyrząd do pomiaru) ale stać go na dalsze rzuty stąd też Majewski po konkursie sam niebył zadowolony a Włodarczyk przed ME pobiła rekord świata i zdobyła brąz niby dużo osób mówilo się o kole itd..ale tu jest trochę większy zawód ale najważniejsze że ciągle są na tym Topie a wprzyszłym roku MŚ i za 2 IO więc powinniśmy mieć jeszcze wiele radości...Z racji tego że nieśledziłem uważnie wszystkich konkurencji a oczekiwania były większe na 5000m pań pisało się że Chojecka może wywalczyć medal Bednarek w skoku wzwyż(temu chyba deszcz przeszkodził) no ale się nieudało...Wyścig 800m panów 2 medale coś pięknęgo finisz Kszczota jak za dobrych lat Czapiewskiego :D Znakomicie rozegrany taktycznie są młodzi dużo mogą się poprawić więc kolejne nadzieje na medale w przyszłych imprezach są i trzeba być optymistą :jupi:
TORCIDA Górnik ! VeB!
ddemon
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Dymitry Pn 02.08.2010 18:50

I niestety zakończyły się XX Mistrzostwa Europy. Uważam je za udane, 9 medali to dobry wynik. Na słowa pochwały zasługują zdecydowanie nasi średniodystansowcy, oczywiście mam na myśli Marcina Lewandowskiego oraz Adama Kszczota, którzy zdobyli dwa medale w jednym biegu co uważam za duży sukces. Marcina typowałem do złota/srebra jednak na obecność Adama Kszczota na podium nie postawiłbym. Kolejnym Polskim lekkoatletą, który zasługuję na szczególną pochwałę to Piotr Małachowski. Mimo, że był faworytem do złota to obawiałem się, że może podzielić los Tomasza Majewskiego. Majewski miał dużego pecha - srebro o 2 centymetry, za to bardzo podobała mi się jego postawa. Wiedział, że jest najlepszy i nie cieszył się tak bardzo z tego srebra. Bardzo fajnie spisały się nasze sprinterki w sztafecie, bardziej liczyłem na chłopaków z sztafety 4x400 no ale dziewczyny pokazały klasę. Grzegorz Sudoł poprawił lokatę z MŚ Berlin 2009. Polak wskoczył o dwa oczka wyżej i zdobył srebrny medal w chodzie sportowym na 50km. Ten medal szczególnie cieszy bo jeszcze parę lat temu Polscy kibice często mogli się cieszyć z medali w tej dyscyplinie. Teraz mamy małe zastępstwo Roberta Korzeniowskiego. W końcu doczekaliśmy się sukcesu w męskiej tyczce, mieliśmy 3 zawodników w finale i na pewno każdy liczył na jeden medal, teraz oprócz żeńskiej tyczki, mamy męską. Zawiodła mnie Anita Włodarczyk...Dla mnie jej porażka to jak porażka Wisły z Karabachem. Nie tylko mnie zawiodła Anita, wiele osób typowało u bukmacherów jej zwycięstwo. Zaskoczyła mnie nasza dyskobolka, która zdobyła brąz.
..Z racji tego że nieśledziłem uważnie wszystkich konkurencji a oczekiwania były większe na 5000m pań pisało się że Chojecka może wywalczyć medal Bednarek w skoku wzwyż(temu chyba deszcz przeszkodził) no ale się nieudało...

Ja osobiście nie słyszałem, żeby ktoś mówił że szanse na medal ma Lidka Chojecka, no ale zawiodła bo o wiele się nie mylę to ona zeszła z trasy?.
Sylwester Bednarek ma kłopoty ze zdrowiem i już przed ME wiedziałem, że nie da rady.
Wielkie brawa dla naszych lekkoatletów!

Tak jeszcze humorystycznie:
Widzieliście jak większość Polaków w czasie dekoracji wystawiali się do trzeciego buziaka ? ;p .
Tak to jest jak w inny krajach robią inaczej - np we Francji całują dwa razy.

Pozdrawiam!
Dymitry
Junior
Junior

Postprzez trawolta12 Pn 02.08.2010 23:38

krzysiu napisał(a):Frankiewicz można usprawiedliwić , gdyż była chora co było nawet widać w wywiadzie dla TVP

wcale nie była chora, zwolnienie nie oznacza choroby..
Sporo typuje - chyba najlepsze miejsce z dobrymi typami to te Typy Bukmacherskie
trawolta12
Junior
Junior

Powrót do Wracając Do Meritum