Mit catenaccio

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Postprzez Krzysztof Jarzyna Cz 03.08.2006 12:54

Oczywiscie nie jestem milosnikiem wloskiej pilki (z wielu wzgledow) ale pisanie, ze graja cattenacio jest dosc duzym przerysowaniem. Bo gdyby tak popatrzec na najlepsze zespoly swiata to kto nie gra cattenacio? Barcelona w poprzednim sezonie, Real (bo nie mial obrony :lol: ), i moze jeszcze kilka innych klubow. Taki wniosek wysunie kazdy, dla kogo cattenacio jest (blednie oczywiscie) synonimem gry z nastawieniem "po pierwsze nie stracic". Owszem, gra piekna jest potrzebna i przyciaga kibicow, ale dzisiejsza pilka to przede wszystkim obrona. Kazda druzyna, ktora ma walczyc o "cos" jest budowana "od tylu". Ostatnim klubem, ktory zdobywal laury a tej zasady w ogole nie przestrzegal byl chyba Real. Teraz nie ma druzyny, ktora walczylaby o najwyzsze trofea majac problemy z defensywa.
Wlosi wygrali MŚ grajac dla oka srednio, ale za to niezwykle efektywnie. Zreszta wystarczy przesledzic MŚ w Niemczech - druzyny, ktore graly najladniej czy tez na "najwiekszej zyle" albo odpadaly zaraz, albo we wczesnej fazie pucharowej. Z czworki polfinalistow w zasadzie Niemcy mieli nieco problemow z defensywa, reszta grala pewnie z tylu. Bo niestety ale obrona staje sie istota dzisiejszej pilki. Nie tylko we Wloszech.
Te zmiany widac sledzac chociazby wielkie turnieje - ME 2000 futbol zdecydowanie na tak, wielkie mecze, mnostwo bramek, wspanialy dla kibicow. Pozniej Korea - juz nieco gorzej, chociaz tez niezle. Portugalia - wygrywa druzyna rzemieslnikow, ktora w 100% realizowala zasade, ze mecze wygrywa sie defensywa, no i teraz Niemcy - najmniejsza srednia bramek od 16 lat. A bedzie jeszcze gorzej niestety...
"- Wspomniał Pan o Realu. Czy nadal czuje Pan sentyment do "Królewskiego" klubu?
Leo Beenhakker: Jeszcze jak! Mówię wręcz, że moje serce jest w 50 proc. "Białe"."
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Postprzez monami23 Cz 03.08.2006 13:24

Janio napisał(a):
Totnik_ASR napisał(a):mi sie wydaje ze jest rok 2006... i ze byly MS.. i ze ta rep to juz zupelnie inna bajka niz za Trapa

Po prostu monami23 zna tylko funkcję kopiuj-wklej, a niestety na ten temat nie znalazł w światowych zasobach www nic nowszego niż artykuł z 2004 roku. Żeby napisać coś od siebie trzeba najpierw mieć coś do powiedzenia i chyba tutaj tkwi problem tego usera :roll:

Co do tematu to jak dla mnie choćby fakt, że ciężko znaleźć w necie informacje o catenaccio nowsze niż sprzed 2-3 lat świadczy o tym, że ten styl gry nie dominuje już we włoskiej piłce tak reprezentacyjnej jak i klubowej. To raczej siła przyzwyczajeń jest tak wielka, a prostota
stereotypów tak przystępna, że najprościej tłumaczyć sobie - Aha, Włosi to catenaccio, Brazylia - sztuczki techniczne, a Niemcy - nudna gra i wymęczone 1-0 na koniec. Tymczasem na tegorocznym mundialu Włosi grali ładnie dla oka, ofensywnie i skutecznie, Brazylia skrępowana była sztucznymi (jak dla mnie) schematami gry wdrożonymi przez trenera i ograniczającymi indywidualne predyspozycje i styl gry większości graczy, a Niemcy strzelali mnóstwo bramek, wysoko gromili rywali i zdecydowanie ofensywnie poczynali sobie na boisku.

Mimo tego myślę, że jeszcze długo przyjdzie poczekać, aż ludzie mający pojęcie o piłce jak Roman o edukacji przestaną operować wyświechtanymi sloganami zasłyszanymi gdzieś, kiedyś na meczu w '88 u Jurka na imieninach :wink:

EDIT

olałem tą wypowiedź ciepłym moczem.

No ja myślę :roll: Raczej ciężko znaleźć na ten temat jakieś argumenty w sieci i wkleić, (pomijam już że nawet nie podając źródła :? )

Wnoszę o bana dla ciebie, gdyż nie cytuje się wypowiedzi która jest pod twoim postem

Zajmij się rzeczową dyskusją, to na pewno nie będziemy musieli się żegnać.
Zapraszam Francuzki na romantyczną noc w Lille. Uprasza się także o wyżelowanie nóg i włożenie mini.

Postuluję utworzenia na forum działu: KĄCIK TOWARZYSKI, celem wyeliminowania z forum kibiców Realu i wszelkiej głupoty, make it done...
monami23
Imitacja forumowicza

Postprzez Zaza So 10.03.2007 16:04

Liverpool gra blisko siebie, linia obrony i pomocy 20 metrów od siebie, głeboko, oddaje pole gry, szybko sie przesłuwaja, grają pressinegiem - 6 kontrataków w meczu = "ekspersi" Benithez i jego fantastyczna taktyka 8)

Valencia czeka, wykorzystuje do kontr skrzydełka, pressing, agresywnie i bez rozgrywania - ach ta nadła zmiana stylu 8)

I jeszcze by tak może było pisać kilka tuzów - a Włoski klub prowadzą gre, oddają blisko 25 strzałów na bramke, maja posiadanie piłki 65% - ale nie strzelają bramki lub wygrywa 1:0 ... i [...] tylko to catenaccio :evil:

Wczoraj z nocy przez przypadek widziałem komenatrz Maćka Szczęsnego [uczestnika Ligi Mistrzów] [ :lol: ] odnoście par LM a konkretnie pary United - Roma :? I aż nie wierzyłem jak może byc tak słabym i nie poinformowanym a pełnić role "eksperta" - juz pomijam fakt że United jest na pewno faworytem, ale gdy sie nie wie to sie nie mówi. A sugestie odnoście tego by United nie dali sie sprowokowac w Rzymie była wręcz kompromitująca cała stacje, bo rozmawiamy o klubie w którym gra np. taki gośc jak Rooney... którego pseudonim artystyczny jest bliżej znany "Samoobronie"

Jak widze takich jak Szczesny w TV to jestem w 100% za PiS odnoscie wojny z mediamy, po zamykac i lustrować może skończą bredzić - jedni bredza ale jest smiesznie bo maja pojecie o tym co mówią, inni bredzą i tylko bredzą...

Na szczescie coraz wiecej ludzi zaczyna nazywac rzeczy po imieniu, jakie catenaccio ? taktyka 8)
Zaza
Gwiazda
Gwiazda

Postprzez goofii N 11.03.2007 1:18

Zaza napisał(a): I aż nie wierzyłem jak może byc tak słabym i nie poinformowanym a pełnić role "eksperta"

Bo widzisz Zaza sa zawodnicy ktorzy tylko graja w pilke a sa zawodnicy dla ktorych pilka to jest cale ich zycie. Najprawdopodobnej pan Maciek nalezy do tych ktorzy moze i daja z siebie wszytsko na treningu ale juz poza boiskiem ma inne zainteresowania. A ze udalo mu sie (pewnie przy niemalej pomocy ojca :roll: ) zalapac sie do szkolki Arsenalu to w Polsce jest traktowany jako gwiazdor bo kilka razy mogl przybic piatke Henriemu :roll:
Takim przykladem pierwszym z brzegu w Polsce na czlowieka ktory naprawde gral i znal sie na pilce byl Jacek Magiera ktory jak wiele mozna bylo uslyszec spedzal w klubie najwiecej czasu ze wszytskich ... ogladal mecze innych druzyn w klubowej kawiarence, analizowal i sie poprostu pasjonowal :wink:

Dla mnie faktem dla ktorego komentatorzy urzywaja jeszcze okreslenia catenacio w stosunku do wloskich druzyn jest to ze oni poprostu nic innego nie sa w stanie popwiedziec. Komentatorzy to sa ludzie ktorzy moze i maja latwosc w doborze slow i byli w szkole sredniej dobrzy z jez. polskiego ... ale w 80-90% nie znaja sie na pilce noznej na tyle i powinni
Jeszcze jakos sobie radza jesli chodzi o ligi angielska i hiszpanska bo sa one o wiele bardziej medialne, natomiast jesli juz przychodzi do komentowania meczow 3, 4 druzny ligi wloskiej to zaczynaja sie schody, bo znaja oni moze 3-4 zawodnikow z danej druzyny ... az zaczynam wspolczuc osobie ktora bedzie komentowala mecz Catani czy Empoli w przyszlym sezonie w P. UEFA :P
LA ROMA NON SI DISCUTE, SI AMA! FORZA MAGICA FACCE SOGNA!
goofii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Zico_FCI N 11.03.2007 1:28

goofii Maciej Szczęsny to już zakończył karierę i z tego co się orientuje to nie jest w szkółce Arsenalu. :o

Najśmieszniejsze jest, że jak na przykład taki Liverpool gra defensywnie to jest to „wspaniale poukłada gra w destrukcji”, a jeżeli gra tak samo jakaś włoska drużyna to jest to "katenaczjo". W ogóle wynika to z niewiedzy „znawców” bo catenaccio jest to pewne ustawienie taktyczne, którego żaden klub na świecie już nie stosuje.

Catenaccio w najlepszym wydaniu :) :

Obrazek
Ostatnio edytowano N 11.03.2007 13:37 przez Zico_FCI, łącznie edytowano 1 raz
...
Zico_FCI
Io Sono Interista

Postprzez goofii N 11.03.2007 1:46

Zico_FCI napisał(a):Maciej Szczęsny to już zakończył karierę i z tego co się orientuje to nie jest w szkółce Arsenalu

:oops: najwyrazniej zaszlo pewne nieporozumienia w kwesti mojego czytania ze zrozumieniem :roll: ... bylem pewien ze Zaza mowi o mlodym Szczesnym i dlatego dorobilem sobie taka super teorie :D ... po stokroc :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
LA ROMA NON SI DISCUTE, SI AMA! FORZA MAGICA FACCE SOGNA!
goofii
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez Chlopaczek N 11.03.2007 2:01

Chcialem napisac o tym samym co Zaza ale mi sie zapomnialo.

Wstalem dzisiaj wyjatkowo o 6 rano wlaczam TVN 24 i od razu na dzien dobry niczym obuchem w leb komentarz Szczesnego na temat pary MU-Roma.
Szczesny skondensowal w dwoch zdaniach wiekszosc stereotypow ktore kraza po swiecie na temat Calcio i stylu gry wloskich druzyn.

Zenada :P
Gdyby nazisci czytali powiesci -
Tak utrzymuje Iks
- a konkretnie powiesc Iksa o nazistach
Nie byloby zadnych nazistow.
Chlopaczek
Ten obcy

Postprzez Zaza N 11.03.2007 2:22

Goofii to chodziło o starszego że Szczęsnych - Maćka Szczęsnego [uczestnika Ligi Mistrzów] :twisted: :lol:

Zico ale grafika przedstawia klasyke catenaccio ale najważniejsza sprawa to tzw: "libero" czyli ostatni obrońca który nie ma przypisanej pozycji, ma czyscić i wybijać co sie da :wink: - wolny elekron - dzis tak nikt - dosłownie nikt nie gra, a mit nadal żyje ... ale coż forza stereotypy :P

Jak napisałem na szczeście po takich meczach Liverpoolu, Valencji czy Chelsea coraz wiecej ludzi nazywa rzeczy po imieniu - taktyka 8) a to czeście tej gry ...
Zaza
Gwiazda
Gwiazda

Poprzednia strona

Powrót do Wracając Do Meritum