Zlatan Ibrahimovic

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Zlatan Ibrahimovic

Postprzez infernus Pn 09.05.2005 18:26

SIEMA !!! Chciałbym poświęcic tego posta mojemu ulubionemu piłkarzowi Juve - Zlatanowi. Pozwoliłem sobie wstawić tu przevzytana przeze mnie biografie.

Na ulicach szwedzkiego Malmo toczył się zwyczajny dzień, według powszechnie przyjętego scenariusza. Wśród ludzi robiących zakupy, zmierzający z i do pracy przemieszczała się kobieta mocno trzymając swojego pięcioletniego syna za rękę. Swoje kroki kierowali w stronę Skopunkten, gdzie znajdował się niewielki sklep z tanim obuwiem. Po dotarciu na miejsce bystre oczy młodego chłopca z zapartym tchem rozglądały się po sklepowych regałach z butami. Po niedługiej chwili jego uwagę przykuła czerwień jednej z pary butów piłkarskich. Właśnie o takich marzył. Chłopiec nie pozwolił matce zbyt długo zwlekać z ich kupnem...

Przytoczona historia rozegrała się 18 lat temu, a owym młodym chłopcem był Zlatan Ibrahimovic. Urodzony 3 października 1981 roku piłkarskim szaleństwem zaraził się w bardzo młodym wieku. Wspomniane buty były jego pierwszą prawdziwą parą do gry w piłkę nożną. Nie rozstawał się z nimi prawie nigdy, wykorzystując każdy moment do gry. Pierwszym boiskiem na którym przyszło mu rozwijać swój piłkarski talent był plac między domami w Rosengard. "Był tam zawsze i grał w piłkę. Nie da się zliczyć ile razy musiałam wysłuchiwać skarg sąsiadów na Zlatana, iż ten kopnął piłkę w krzaki" - zwierza się jego matka Jurka. Szkolne lata Zlatan spędził początkowo Värner Rydénskolan.
Następnie uczył się Sofielund i Sorgenfri by później w Stenkula ukończyć swoją edukację. Od najmłodszych lat można było zauważyć ogromny potencjał drzemiący w młodym Ibrahimovicu. W wieku 10 lat rozpoczął treningi w miejscowej drużynie Balkan, gdzie trenował wraz ze swoimi o 2 lata starszymi kolegami. Pewnego dnia trener Dusan Svikovic postanawia powołać Zlatana na mecz ligowy z Vellinge. Młody Szwed rozpoczął go na ławce rezerwowych a po pierwszych 45 minutach jego drużyna przegrywała już 4-0. Wówczas trener nie mając nic do stracenia postawił na Zlatana. Jak się później okazało, był to mistrzowski ruch. Po wejściu na boisko nastąpił niesamowity zwrot akcji. Balkan pokonało Vellinge 8-5. Debiutującemu w tym meczu Ibrahimovicowi udaję się nawet wpisać na listę strzelców... i to aż ośmiokrotnie! Wokół dziesięcioletniego bohatera meczu zaczyna robić się coraz głośniej. Działacze Vellinge oskarżają zespół Balkan o wystawienie zawodnika, który z racji przekroczenia górnej granicy wieku nie powinien zagrać w tym spotkaniu... Aby udowodnić, iż Zlatan mógł zagrać w tym meczu i w dodatku jest o 2 lata młodszy od kolegów musiano sięgać po jego akt urodzenia!

Obrazek

W wieku lat 13 przenosi się z Balkan do Malmo FF. Gra w nowej drużynie przez kolejne dwa lata wywołuje w Zlatanie chęć powrotu do Balkan. Rozmyślania na ten temat przerwał jednak prezes Malmo, który zaproponował Ibrahimovicowi podpisanie kontraktu. Miał przez dwa lata trenować i grać w szkółce Malmo. Mimo, iż aspiracje Zlatana sięgały znacznie wyżej przystał na tą propozycję. Bardzo często z ust Szweda padały jednak słowa: "Nie będę zbyt długo grał w Szwecji."

Do swojej gry zawsze podchodzi samokrytycznie. Świadczyć o tym może fakt, iż w końcówce walki o mistrzostwo kraju do lat 16 z Malmo, sam chciał zostać zmieniony gdyż uważał, że prezentuje się bardzo słabo. W sezonie 99/00 Malmo spada z Allsvenskan (najwyższa liga w Szwecji). Dla Zlatana był to jednak awans gdyż przedziera się do składu pierwszego zespołu. W czerwcu 2000 roku Malmo rozgrywa mecz z Ljungskile, a bohaterem meczu staję się właśnie Ibrahimovic, strzelając jedyną, zwycięską bramkę dla swojego zespołu. Rozchwytywany przez dziennikarzy Zlatan mówi wówczas: "Zagram w Mistrzostwach Europy w 2004. Jeśli jednak nadal będę rozwijał się w taki sposób jak dotychczas, zdążę na Mistrzostwa Świata i obiecuje że zagram w Japonii. Wraz z Osmanovskim będziemy wówczas na topie!". Kariera Osmanovskiego nie potoczyła się w tak szybkim tempie jak Ibrahimovica, jednak co do własnej osoby Zlatan się nie pomylił.

Obrazek
Już w grudniu 2000 roku Zlatan miał szansę przenieść się do wielkiego klubu. Ofertę przejścia do Arsenalu złożył sam Arsene Wenger proponując mu koszulkę z numerem 9 i imieniem Zlatan na plecach. Malmo FF nie patrzyło na tą ofertę zbyt chętnie, tym bardziej, iż znów znaleźli się w elicie szwedzkich rozgrywek. Ponowny awans do Allsvenskan dało przede wszystkim 12 goli Ibrahimovica i pozycja najjaśniejszej gwiazdy zespołu.
9 marca 2001 roku Malmo FF przebywało na obozie treningowym w hiszpańskiej La Mandze. Podczas rozgrywanego tam sparingowego meczu przeciwko norweskiemu Moss, Zlatanowi udało się ustrzelić iście kuriozalnego gola. Na trybunach zasiadał wtedy Leo Beenhakker z Ajaksu, który nie wahał się długo z ofertą. 22 marca Ibrahimovic podpisał umowę na mocy której od czerwca 2001 Zlatan stanie się piłkarzem holenderskiego Ajaksu i zarazem najdroższym szwedzkim piłkarzem w historii. Do czerwca głównie za sprawą Ibrahimovica na trybunach Malmo gromadziły się tłumy widzów. Każdy chciał zobaczyć wschodzącą gwiazdę zanim odejdzie grać do wielkiego klubu. Po meczach szatnie klubowe oblegały tłumy fanów, a popularność Zlatana spychała innych zawodników na drugi plan.
Nastąpił czas na debiuty. W czerwcu 2001 Ibrahimovic zadebiutował w barwach Ajaksu w meczu przeciwko amatorskiemu Owios. Ajax wygrał ten mecz 13-0 a strzelcem 4 bramek był Zlatan Ibrahimovic. Debiut w oficjalnym meczu nastąpił w spotkaniu przeciwko Milanowi przegranym przez Ajax 1-0. Następnie Zlatan otrzymał powołanie na mecz młodzieżowej reprezentacji Szwecji z drużyną Macedonii. Strzelił tan swoją pierwszą bramkę w reprezentacji, a swój występ skomentował bardzo krótko: "Chciałem pokazać kim jestem."
Na gola w dorosłej reprezentacji musiał czekać do 6 października 2001 roku czyli do wygranego 3-0 meczu z Azerbejdżanem. Decyzja Henrika Larssona o zakończeniu gry w reprezentacji otworzyła drzwi przed Ibrahimovicem.

Początki Zlatana w Ajaksie nie należały do najłatwiejszych. W pierwszym sezonie zaliczył 24 mecze, strzelając 6 bramek, czym przyczynił się do zdobycia przez Ajax mistrza Holandii. Dostał także powołanie do szerokiej 23-osobowej kadry na Mistrzostwa Świata rozgrywane w Korei i Japonii. 12 maja 2002 roku zdobył jak dotąd swojego najważniejszego gola w karierze. Ajax rozgrywał finałowy mecz Amstel Cup z Utrechtem. 5 minut przed końcem spotkania przy stanie 2-2 Ibrahimovic zdobył gola przechylając szalę zwycięstwa na korzyść swojego zespołu.

ObrazekWiosną i latem 2002 roku do drzwi prezesa Ajaksu zaczęli dobijać się działacze Milanu, Romy czy Sunderlandu. W Amsterdamie nie pozwolono jednak na odejście ich najjaśniejszej gwiazdy, a sam Zlatan odwdzięczał się za to strzelanymi bramkami.

Obrazek
Za namową swojego syna, na Euro 2004 do reprezentacji wrócił Henrik Larsson. Nie przeszkodziło to jednak w zajęciu pierwszego miejsca w składzie przez Ibrahimovica. Razem tworzyli niezwykle groźny duet napastników. W pierwszym meczu Szwedzi zdeklasowali Bułgarów strzelając im 5 bramek i nie tracąc żadnej. Jedną z tych bramek strzelił właśnie Zlatan. W następnym meczu dzięki wspaniałej bramce piętą (okrzykniętą najpiękniejszą bramką Euro) Ibrahimovic odebrał Włoch 2 punkty a w kontrowersyjnym meczu z Duńczykami wywalczył wraz z kolegami awans do kolejnej rundy. Tam Szwecji przyszło się zmierzyć z Holandią. W regulaminowym czasie gdy nikomu nie udało się strzelić bramki, a o zwycięstwie zadecydowały rzuty karne. Zlatan nie strzelił jednego dwóch przestrzelonych przez Szwedów rzutów karnych i tym samym piłkarze ze Skandynawii pożegnali się z turniejem. Obrazek
Kiedy wydawało się, że Zlatan na kolejny sezon pozostanie w Ajaksie, tuż przed zamknięciem okna transferowego podpisał kontrakt z Juventusem! Po niedługim czasie został zaprezentowany jako nowy piłkarz Bianconerich i rozpoczął występy w biało-czarnej koszulce. Mimo, iż nie spędził z Juventusem okresu przygotowawczemu z meczu na mecz prezentuje się coraz lepiej. Kibice "Starej Damy" ze zniecierpliwieniem oczekują wspaniałej gry Zlatana z czasów gry w Ajaksie. Próbkę swoich możliwości Ibrahimovic dał w meczu przeciwko Bayernowi, ośmieszając dwóch obrońców z Monachium doprowadzając do strzelenia przez Del Piero zwycięskiego gola.
Obrazek
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Postprzez raffikki87 N 15.05.2005 21:54

Zlatan to świetnie prosperujący piłkarz na przyszłość tym lepiej że jest w Juve ,naprawde już w pierwszym sezonie stanowi o sile i jakości gry Juve a w przyszłym sezonie bedzie jeszcze lepszy i bedzie jeszcze więcej strzelał .Wszystko rozwija się w odpowiednim tepie i i idzie odpowiednim torem .Zlatan najlepszy na świecie niewykluczone że już w przyszłym sezonie będzie w pierwszej "5". :P
JUVE RULEZZZZZ
raffikki87
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Postprzez veelden^ N 15.05.2005 22:21

Umiejetnosci to mu napewno nie brakuje, jednak ja mam powazne zastrzezenia co do jego charakteru. Ciesze sie, ze pilkarz takiego kalibru jak szwed gra w Juve, ale jakos nie darze go wielka sympatia. Del piero, Gigi, Nedved, czy Pessotto to sa moi ulubiency - wspaniali pilkarze i profesjonalisci nie odwalajacy zbednych szopek na boisku. Ibrahimovic to wspanialy drybler jednak czasami gra troche zbyt samolubnie (chociaz jest i tak o niebo lepiej niz za czasow kiedy gral w Ajaxie). Jest mlody i licze, ze pod okiem Capello troche sie uspokoi, jednak ten jego wybryk z meczu z Interem nie moge mu darowac. Na szczescie mamy Trezegola i Alexa i wszystko dobrze sie skonczylo (mowie o meczu z Milanem), ale pilkarz, ktory jest tak wazny dla zespolu nie powinien zachowywac sie jak zwykly frajer w decydujacym momencie sezonu. Tu walka o mistrzostwo wchodzi w ostateczna faze, a Zlatanka ponosi i zostaje zawieszony na 3 mecze. Naprawde jest to dla mnie dosyc bezmyslne i glupie :?

Trzymam kciuki za to aby Zlatan byl wielkim pilkarzem, jednak pierwszym krokiem do tego musi byc zmiana jego zachowania. Te chamskie zagrywki musza zostac zlikwidowane, bo inaczej..... PA PA Zlatan :twisted:
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez cloner Pn 16.05.2005 17:09

veelden^ napisał(a):Trzymam kciuki za to aby Zlatan byl wielkim pilkarzem, jednak pierwszym krokiem do tego musi byc zmiana jego zachowania. Te chamskie zagrywki musza zostac zlikwidowane, bo inaczej..... PA PA Zlatan

tez wydaje mi sie ze Ibrahimovic bedzie wielkim zawodnikiem, ale on sie nie zmieni (jego charakter), jesli nie chcecie go w Juve to ja zapraszam Zlatana do Interu :D, nawet jesli nadal zawieszali by go na 3mecze, wazne zeby w tych spotkaniach co gra strzelal bramki :)

pozdro
cloner
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Postprzez Mikusinski Pn 16.05.2005 17:27

Mimo iż Ibrahimović niedużo strzela bramek, bardzo dużo zato asystuje. Świetna asysta z Realem na Stadio Del Alpi, poza tym bardzo dużo podań otwierając bramkę kolegom. Niedługo nawet najlepszy snajper na świecie, dalekie perpektywy.
Obrazek
SIARKA-Jadachy 6:0
Mikusinski
Grafomańskie harakiri

Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....

Postprzez Lakier Pn 16.05.2005 17:36

Mikusinski napisał(a):Mimo iż Ibrahimović niedużo strzela bramek, bardzo dużo zato asystuje. Świetna asysta z Realem na Stadio Del Alpi, poza tym bardzo dużo podań otwierając bramkę kolegom. Niedługo nawet najlepszy snajper na świecie, dalekie perpektywy.

Taaa, szczególnie ostatnio malo bramek strzela. [;

Mialem powazne obawy co do Zlatana, zawsze wydawalo mi sie ze to jest pruchno w stylu Rasiaka(choc Ibra zawsze mial dobry drybling, a o Grzesiu :D nie mozna tego powiedziec :D) , jednak on potrafi biegac, szukac pilki, ogolnie bardzo dobry gracz, przegonil nawet Adriano w klasyfikacji strzelcow.

Bardzo dobry zakup wujka Moggiego :) :lol:
:)
Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Postprzez Tomusmc Pn 16.05.2005 18:14

Mikusinski napisał(a):Mimo iż Ibrahimović niedużo strzela bramek, bardzo dużo zato asystuje. Świetna asysta z Realem na Stadio Del Alpi, poza tym bardzo dużo podań otwierając bramkę kolegom. Niedługo nawet najlepszy snajper na świecie, dalekie perpektywy.

16 bramek w Serie A to mało? trzeba jeszcze patrzeć, że to jego pierwszy sezon w Calcio i w Juventusie. Chociaż w LM nie strzelił żadnej bramki to miał pare ważnych asyst (Bayern, Real). On się powoli rozkręca i myślę, że niedługo będzie "złotym dzieckiem" Bianconerich chociaż zachowanie mógłby zmienić...
Trzej królowie wielkich miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk
Obrazek
Prawdziwy kibic nigdy nie wyrzeknie się klubu, który kocha
Tomusmc
Juventino

Postprzez veelden^ Pn 16.05.2005 18:21

cloner napisał(a):tez wydaje mi sie ze Ibrahimovic bedzie wielkim zawodnikiem, ale on sie nie zmieni (jego charakter), jesli nie chcecie go w Juve to ja zapraszam Zlatana do Interu :D, nawet jesli nadal zawieszali by go na 3mecze, wazne zeby w tych spotkaniach co gra strzelal bramki :)

pozdro

a kto go nie chce? ja go bardzo chce w Juve, tylko zawodnik takiego formatu nie moze sobie pozwalac na takie bledy :roll:

ale ja wierze w niego. zmieni sie i bedzie WIELKI :!:
Obrazek
veelden^
Rezerwowy
Rezerwowy

Postprzez wazi Pn 16.05.2005 18:21

Zlatan grał swietnie w Lidze Holenderskiej jak dowiedzialem sie ze bedzie gral w Juve to bylem pewien ze sobie poradzi. No i... Gra wysmienicie w swoim pierwszym sezonie strzelil 16 bramek i ma swietne asysty a na dodatek Liga Włoska to bardzo trudna liga. No jestem bardzo ciekaw ile w przyszlym sezonie strzel ??? Jak gral jeszcze w Holandi to mialem wrazenie, ze sie marnuje no i teraz pokazal na co go stac...
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Postprzez As3 Wt 17.05.2005 1:28

Ja skolei do zachowania Zlatana niemam zastrzezen poniewaz lubie zawodnikow z taka charyzma jaka ma Zlatan.Przypomina mi swoim zachowaniem takich piłkarzy jak Stoiczkow czy Hagi a to byli wielcy pilkarze.Capello wypowiada sie na jego temat bardzo pozytywnie,twierdzi iz szwed bardzo przykłada sie do swoich obowiazkow i bezustannie rozwija swoje umiejetnosci piłkarskie czego przykładem moze byc coraz to lepsza gra w Juventusie.Zawodnik ten powoli staje sie jednym z najlepszych napastnikow swiata i mam na dzieje ze za pare lat bedzie najlepszy :twisted:
As3
Trampkarz
Trampkarz

Śmieszny gość...

Postprzez bartek77 Cz 19.05.2005 22:13

Jak dla mnie ten koleś rzeczywiscie ma talent ale marnuje sie w tej lidzie...wedlug mnie idealna dla niego liga byla by angielska <chociaz to tez nie jest moja ulubiona>... ibrahimovic by sie tam sprawdzil z paru powodow: po 1 jego styl gry <ktory blyskotliwe dryblingi przeplata wykozystaniem swojej duzej masy ciala> oraz wzrost <w lidze angielskiej bardzo sie ceni pilkarzy ktorzy sa dobrze zbudowani czego przykladem moga byc transfery w ostatnim czsie cisse oraz drogby albo sukces jaki osiagnal niedoceniany przez polskich kibicow grzegorz rasiak>... jesli chodzi o lige wloska to pilkarzem ktory by tam bardzo dobrze pasowal jest mateja kezman <niechciany w chelsea> i mysle ze gdyby jakas wloska druzyna zdecydowala sie na jego zakup to niezle by na tym wyszla...

...::HALA MADRID::...
HALA MADRID!
bartek77
Junior
Junior

Juventus mistrzem

Postprzez infernus Cz 19.05.2005 22:32

Wiedziałem Wanicki że tu przyjdziesz ! wiedziałem !
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Nie po nazwiskach stawinoga.

Postprzez bartek77 Pt 20.05.2005 9:20

Nie mogłem się powstrzymać :D
HALA MADRID!
bartek77
Junior
Junior

Postprzez madrid_fan N 22.05.2005 0:36

Juventu Turyn odrzucił wartą 70 milionów euro ofertę Realu Madryt za Szweda Zlatana Ibrahimovica. Tak twierdzi agent napastnika Starej Damy, Mino Raiola.

- Potwierdzam, że rozmawiał ze mną Real Madryt, który jest nim zainteresowany. Jednak Juventus chce go zatrzymać. Zlatan ma podpisany kontrakt, który szanuje. Zobaczymy jednak co się stanie w przyszłości – zadeklarował agent piłkarza w szwedzkiej gazecie ‘Aftonbladet’. - Zlatan jest najlepszy na świecie, dlatego Real chce go kupić – dodał.

23-letni Ibrahimovic jest Szwedem pochodzenia chorwackiego. Karierę zaczynał w szwedzkim Malmo skąd trafił do Ajaxu Amsterdam, który zapłacił za niego najwyższą sumę w historii szwedzkiego futbolu. Z Holandii Zlatan trafił do Juventusu Turyn, który wczoraj (po remisie Milanu z Palermo 3:3) zapewnił sobie mistrzostwo Włoch.
madrid_fan
Skład B
Skład B

Juventus mistrzem

Postprzez infernus N 22.05.2005 9:30

No i bardzo dobrze że olał oferte Realu... Dla ciot nie chce grać...
infernus
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Następna strona

Powrót do Wracając Do Meritum